Tuesday, 30 June 2020

Lunch @ MyBurgerLab Bangsar

#sebelumpkp

Hari tu kami sebenarnya nak membeli barang-barang untuk jamuan ofis. Ada kedai stationery berdekatan. So lepas je membeli barang-barang untuk ofis, kami menyinggah di MyBurgerLab Bangsar. I tak pernah makan cawangan sini. I pernah makan cawangan Kelana Jaya n Cyberjaya saja. Walaupun time tu lunch hour, tapi tak ramai sangat orang la, lagipun kawasan situ memang ada banyak kedai makan. 

Dekat sini, boleh beli burger sahaja, atau add on set dia. Set dia akan dapat refillable air, then sidekicks dia la. Sidekick dia boleh pilih, nak fries, curly fries, mash potato atau pun salsa nachos. Seriously, I tak berapa ingat geng-geng I makan apa. Hahaha. Ada juga time tu limited edition burger, just I tak berapa ingat apa nama burger dia. So sorry.

Jom usha menu and gambar burger-burger kami. Hehe.




I ordered their The Bomb burger. I kalo bab burger ni, memang akan beli patty daging la. Jarang-jarang nk beli patty ayam ni. Yang beza MyBurgerLab dengan kedai burger yang lain, bun dia charcoal burger. Bun kaler hitam. Tapi rasanya skg dah ada banyak jugak kedai yang buat bun mcm ni tp MyBurgerLab ni antara yang pioneer la. 

Rasanya geng sorang ni ordered The Ultraman n sorang lagi ordered the limited edition burger time tu, n sorang lagi ordered Joe's Dirty Burger. Coz I dapat merasa semua burger, I suka burger I, coz dia pedas-pedas sikit (The Bomb) and member nye Joe's Dirty Burger. Ni burger patty ayam tapi serious sedap giler. Rasanya kalo next time datang, nak order yang itu. Leleh kuah dia. Perghh..Sos cicah pun leh ambik dekat kaunter kalo dah habis. Sos dia sedap!!

Sidekicks dia, kami order fries n I ordered curly fries la. Memang sedap la. I pernah makan mash potato dia, pun not bad. Memang set yang memuaskan la. Dari segi harga, memang pricey sedikit la compared dengan Fast Food Burger. Tapi memang worth it la. 




Kawasan sini, agak terhad jugak la parking dia. Just so happens, kami dapat berdekatan dengan kedai MyBurgerLab ni. Apa pun, time PKPP ni, banyak sebenarnya kedai makan I nak terjah. Tapi coz sampai sekarang belum bawak anak-anak keluar makan lagi, tetibe rasa awkward..hahaha. Esok pun baru nk start pergi ke ofis. I pun dah nk masuk 7 bulan preggy ni..Ngidam macam-macam time PKP ni..nak all out lepas ni. Hehehe

K, chow u guys.







Friday, 19 June 2020

Dinner @ RSMY Best Cheese Naan Diplomatik Putrajaya

Sebelum PKP hari tu, sempat menyinggah ke Sebelum PKP hari tu, sempat menyinggah ke RSMY Best Cheese Naan di kawasan Diplomatik Putrajaya. Kami pernah makan di cawangan Bangi. Ni kiranya first time nak cuba di cawangan Putrjaya pula. Time tu kami baru lepas bawak anak-anak berbasikal di Taman berdekatan. So lepas je dr tu, I ajak husband pi makan sini. Kedai ni bersebelahan dengan Dayang Sarawak Corner. Corner Lot lagi so kawasan dia agak besar jugak la.


Time kami sampai tu dalam kul 6 lebih tp ramai giler orang time ni. Semua early dinner la kot. So jom check menu dia dulu. Kami take time jugak la nak pilih. So last-last kami ambil satu Nasi Beriyani Ayam, Set Cheese Naan dengan Ayam Tandoori, add on garlic Naan dan Naan Biasa plus Keema Daging. I memang suka makan Keema ni. Kalo nak kuah kacang dhal tu, kena add on jugak. Air, husband terorder Lassi biasa. I order Ice Lemon Tea la. 

MENU

MENU

NAAN BIASA

GARLIC NAAN

NASI BERIYANI

Nasib makanan sampai agak cepat jugak la. Naan dia dimasak dalam bekas seramik tu. 
Ni Nasi Beriyani. Ziyad yang nak ni. Dia memang jenis pemakan. Alhamdulillah. Semua dia makan kecuali benda hijau. Hahaha. So bila tanya dia nk Naan ke Nasi, of course jawapan dia akan jadi Nasi. Portion nasi agak banyak jugak la. Terkejut. Kalo I, memang tak boleh nak habiskan tu. Dari segi rasa, for me, rempah dia agak kuat jugak la. Tapi ok je I tengok anak I makan. Habis licin. 

CHEESE NAAN AYAM TANDOORI

Yang ni pulak, Cheese Naan dengan Ayam Tandoori. Berebut kot anak-anak makan Cheese Naan. Dah macam pizza kan. I dapat la rasa secubit gitu. Yang lain, semua anak-anak makan. Yang Naan biasa dengan Garlic Naan diaorang tak sentuh pulak. Cheh..nak yang cheese leleh jer. Ayam Tandoori dia pulak, untuk kami, biasa saja taste dia. Tak berapa wow la. 

KEEMA DAGING

Yang ni, Keema daging. Sedap giler. Sedap dimakan bersama dengan Naan Biasa. Antara dish yang kami akan order. Tapi coz portion dia memang banyak n kami berdua je makan, so the rest memang tapau bawak balik la. Sambung tengah malam lak. 

Air dia lak, husband kata rugi x order Mango Lassi. Rasanya dia tersalah sebut. Nak sebut Mango Lassi, tertinggal mango dia. Haha. Hari tu, ada gak order time musim PKP. Bukan time PKP awal-awal la. Husband nye tempat kerja berdekatan dengan kawasan situ, so dia singgah kejap la. Kami order Cheese Naan tu la. Tu rasanya yang paling win. Leh top up cheese dia kalo nak. Tapi kami ambil yang biasa sahaja. 

#staysafe kengkawan


Monday, 15 June 2020

Lunch @ Restaurant Sana Sini D'Pulze Cyberjaya

#sebelumpkp

Banyak entry kedai makan yang tertunggak yang I terjah sebelum PKP hari tu. Time musim PKP ni, memang dah xde makan luar la. Rindu sangat nak makan kat luar. Tapi coz belum berani nak bawak anak-anak makan luar sekali, so kita tunggu bila semua dah redha sedikit. So ni restaurant I sempat terjah sebelum PKP. I bawak 2 anak I time tu. First time datang ke kedai ni. I sengaja datang sini coz I tau ada mini playground. So saja nak bagi anak-anak I main kejap lepas window shopping sedikit. 


I memang suka pg ke D'Pulze Cyberjaya tapi ikutkan banyak lagi kedai makan dalam D'Pulze yang I belum cuba lagi. Restaurant Sana Sini ni di floor (LG) yang sama dengan Jaya Grocer. Belah hujung, berdekatan dengan mesin ATM semua. Time kami datang hari tu, weekdays, and orang pun x ramai. Kawasan dia agak besar juga. Kalo nak buat party, memang sesuai jugak la. Yang syok dekat sini, ada FREE Ice cream EVERYDAY tau. Popcorn pun ada. 


Dari segi menu, I tak snap la pulak versi dekat. Hehe. Tapi hari tu, kami order Ginger Beef Kueh Tiaw & Fish n Chips. Air dia pulak, jenis Cup besar-besar tu. Xde nye small-small cup ni. Terbeli 2 lak tu so bawak balik la gamaknya. Service agak laju jugak kat sini. Makanan pun cepat je sampai. Ada macam-macam jenis makanan yang boleh diorder disini. Nasi Goreng, Noodles, jenis menu lauk pauk pun ada. 

FISH N CHIPS

GINGER BEF KUEH TIAW

I orderkan Fish n Chips untuk anak-anak I tapi last-last diaorang x makan pun. Tapau terus. Diaorg lagi suka menu I, Kueh Tiaw tu. Habis licin kami makan. Menu yang ni memang sedap. Portion dekat sini boleh tahan gak. For me, quite huge jugak la. Tu yang boleh bertiga makan tu. Lepas makan, terus diaorang ambil ice cream. Ntah berapa kali refill ntah. Tapi choices dia x banyak la. Tapi for me, its a plus point. Tak banyak restaurant yang ada this kind of service tau. Ada Free ice cream bagai. So memang sesuai untuk bawak anak-anak n family datang sini. 

RUANG YANG AGAK BESAR DAN CATCHY. WARNA WARNI

ADOI..ANAK SAPA TU..HEHE


Setakat ni belum sempat nak repeat lagi. Tak sure la time PKPP ni, mini playground dia buka ke x. Kebarangkalian tak bukak la kan. So apa pun, kalo korang datang ke D'Pulze Shopping Center Cyberjaya ni, boleh la singgah ke Restaurant Sana Sini. 

Chow
#staysafe





Thursday, 11 June 2020

Tasik Villa International, Lukut

#OfficeStaycation2019 #throwback

Selalunya setiap tahun, akan ada office staycation la. But last year, 2 kali staycation kitaorang. This time around, untuk our Business Planning for 2020. So tempat pilihan adalah di Tasik Villa International Lukut. Truth to be told, I tak tau pun pasal resort ni. So bila diberitahu, terus google. Memang cantik tempat dia. Urus setia siap bagi tau, diaorang tempah bilik kitaorang semua yang ada jacuzzi..What?? Hahaha, sempat ke nak berjacuzzi bagai.

Memandangkan ramai geng dari Putrajaya dan sekitar, so I car pool saja hari tu. Malas wei nk drive. Hehehe. So sebelum tengahari dah sampai. Kami 2 hari satu malam je disana tapi jadual kami memang pack la. Brainstorming session dan juga session makan-makan. Hahaha. Breakfast, Lunch, Hi Tea and dinner tu. Sehari je leh naik berat badan tau.

WELCOME

RASANYA TU RUMAH YANG ADA INDOOR POOL

POOL DENGAN TASIK BUATAN. TP TIME UNDER CONSTRUCTION KAWASAN KANAK-KANAK

POOL DENGAN TASIK BUATAN

KEDAI SERBANEKA

BOLEH SEWA

Resort ni agak baru juga so facilities dia semua baru. Dia ada jenis rumah atau yang apartment. Kami dapat yang apartment la. Apartment ni yang ada Jacuzzi tu. So, jom usha apartment kitaorang ni ye. Memang besar. Boleh lari-lari dalam bilik. 

TWO QUEEN BEDS

OUR BATHROOM

TOILETRIES


Ada dua katil queen. Kami berempat so cun-cun je muat. Bilik dia agak luas. Tandas ada 2, bilik air dia satu la. Tapi yang best, siap ada jacuzzi. Tapi jacuzzi dia di bahagian balcony. So kena berhemah sikit la. Tak leh sexy2. Hahaha. Tapi kami di tingkat atas so sebenarnya orang tak nampak pun. Akhirnya I tak sempat nak mandi pun. Setakat isi air. Hahaha. 

JACUZZI

JACUZZI

VIEW DARI BALCONY

VIEW DARI BALCONY

Antara plus point dekat hotel ni, breakfast, lunch dan dinner spread. Heaven wei. Banyak giler choice makanan dia. Dari segi rasa tu, ada hit n misses la. Tapi dari segi variety tu, memang too many. Sampai rasanya banyak kali I refill pinggan I.





Dari segi sekitar kawasan resort ni, seriously tak sempat nak usha. Swimming pool dia agak besar, Lebih kurang amcam inifinity pool la. Tapi tak nampak ada sesiapa yang mandi. Habis jerr session, terus kami chow balik. Elak jem semua. Tapi overall, tempat ni memang best giler. Dari segi harga, tak berani nak tanya berapa, coz rasanya macam mahal. Hehehe. Rezeki. Dapat merasa duduk di Tasik Villa International. Walaupun 2 hari yang memenatkan, tapi it was a fun experience.

Opps sebelum terlupa..Malam tu, ada pertunjukan air. Memang memukau la. Hehehe


Rasa rugi sangat coz memang tak menyempat nak see the whole place. Jadual pack sangat. Diaorang ada gak rumah with indoor pool. Rasanya kalo dapat stay dalam rumah yang ada private pool tu mesti syok. Lagi-lagi time musim Covid ni. Tapi I tak ada pics rumah dengan indoor pool tu. Sorry guys. If you happen to come here, memang best. Tenang and very clean.

#staysafe


Wednesday, 10 June 2020

Pengalaman Keguguran disebabkan Blighted Ovum

Last year I dapat berita gembira. I preggy dalam bulan 8 last year. Kalo ikutkan due hari tu..patut bulan puasa dah bersalin. Tapi hajat tak kesampaian. By 7 weeks I dah start bleeding sikit2. I tiap kali bleeding kalo pregnant, mesti tak menjadi. Tapi mengharap sangat jugak la kandungan semua ok.

So bila check, doc kata kantung nampak kecik jer dr biasa. Dan bila scan, doc kata tak nampak apa-apa. Mula-mula doc suspect ectopic pregnancy. Tapi bila dah scan dengan teliti, memang bukan. Lega la jugak kan. Kalo Ectopic, lagi bahaya. So doc minta I datang balik scan around 9 weeks. So bila dah 9 weeks tu, time tu I still ada bleeding sikit-sikit. Tapi tak constant. So bila scan..kantung tak membesar. Sepatutnye around 9 weeks, dah nampak baby la, atau dipanggil fetal pole. Tapi memang tak nampak langsung. Dan doctor bagi tau, kantung pun size dia dalam 7 minggu saja. Dan bentuk kantung pun dah x cantik. Dah start membujur. So doc minta I refer ke hospital untuk next action la. Time tu doc pun explain, condition I ni macam Blighted Ovum. Ada kantung, just no baby dalam kantung tu. Sedih ya amat time tu. I tahan je nak nangis. Tapi I dah dapat predict yang kandungan I tak menjadi. Semua succesful pregnany I, tak pernah ada yang bleeding walaupun symptom macam morning sickness semua, memang kuat awal-awal tu.

So kami opt tuk pergi ke Hospital An Nur. Doc check, memang betul la. Dah nampak nk turun darah so doc opt nak tunggu gugur sendiri atau terus buat DNC. I opt untuk gugur sendiri. So doc bagi around beberapa hari based on scan nye details la. So sehari before my next appointment dengan doc..around 10 weeks tu, I gugur sendiri di rumah. Btl2 dekat toilet. Tapi sebelum nak keluar tu, banyak giler darah beku keluar. N tiap kali darah beku tu nk keluar, memang rasa macam contraction nk bersalin tu. Darah beku yang keluar tu pun agak besar-besar jugak. Berpeluh-peluh jugak la. Tapi selepas keluar je kantung tu, terus rasa lega. 

I siap ambik gambar lagi tapi segan lak nak post kat sini..coz banyak darah. Time kantung tu keluar pun, memang cantik je. Tak pecah pun. So I bungkus dalam plastic untuk dibawa ke hospital esok hari nye. Doc hari tu memang ada minta, coz nak pastikan kandungan molar ke tak. Katanya kalo kandungan molar, ada kebarangkalian, akan kena lagi. Tapi Alhamdulillah, bukan molar katanya. Just bukan rezeki. So bila scan di hospital, doc inform..ada lagi darah yang bakal turun. It could be around 2 weeks baru nk clear. So kes keguguran I sebelum ni..I bleeding lama. So I x mau tunggu, so I opt tuk DNC terus. Cuci terus saki baki apa yang ada. Doc bagi appointment semua. I pun setuju sahaja.

Ni first time I admit di Hospital An Nur Bangi yang baru. Sebelum ni DNC di An Nur juga tp time di shop lots la. Now dah ada bangunan sendiri. Memang selesa dan best. I kena puasa dulu sebelum opt. DNC tu ikutkan painless la..coz bius kan. Tapi emotional, memang terasa la. Siap doc bius tu tanya..kenal lagi dia x..rupanya dia pakar bius yang bius I sebelum ni untuk DNC I yang sebelum ni which is dalam tahun 2013. Haha. Sorry doc. Tak ingat dah. 


KENA CUCUK

COMEL KAN BAJU DIA

BILIK SINGLE..DAYCARE SAJA HARI TU

Prosedur ni daycare saja. Habis je prosedur, husband dah menunggu. Dia half day..so pagi tu dia tak dpt nk temankan. Petang dia ada. I discharge nak hampir malam la. Time tu husband siap bawak anak-anak sekali dalam ward tu. Meriah. Apa pun, memang satu pengalaman yang sedih la. Coz memang nak sangat preggy time tu. 

MAKANAN HOSPITAL..SEDAP

Tapi Alhamdulillah, bulan January tahun ni, I pregnant balik. 3 bulan selepas buat DNC. Dalam masa 3 bulan tu, I memang consume asid folic dan juga pati delima. Now dah dalam 25 weeks. Husband pun gembira. So far, no issue dengan pregnancy ni kecuali low HB saja. Yang lain ok.

Wish me luck guys. 


Thursday, 4 June 2020

Cupcake comel dari Keikeu

Hari tu I ada tournament bowling di Aeon Shah Alam. So lepas je habis main, I n the geng pergi jalan-jalan dalam mall tu. Sementara nak menunggu husband I sampai untuk ambik I dkt situ. So bila jalan-jalan tu, ternampak kedai Keikeu ni. Memandangkan booth dia sendiri kaler pink and sangat memukau, so kami menyinggah la sebentar.


So it turns out, its a cupcake place. So kami decide tuk minum-minum di situ. I pulak plan nak beli cupacke tu buat habuan untuk anak-anak I nanti. Comel-comel giler cupcake dekat sini. Jom lihat cupcake apa je yang ada ea. 







So last-last, this is what I picked out. So sementara tu, kami order air minuman dulu. Lepak2. Keikei ni berasal dari Korea. First cawangan dia dekat One Utama. Sekarang, dekat IOI City Mall pun dah ada. Latest outlet dia la. 



So, bila dah sampai rumah, anak-anak semua berebut. I paling suka yang itik tu la. Coz perisa Lemon. Carrot cake tu pun sedap. Yang ada krim putar oren tu. hahaha. Mostly memang sedap la. Tapi kalo terlebih cream, jadi tak berapa best jugak la. Coz manis. 

This one pulak, time I menang Giveaway dari Keikeu. So I redeem di IOI City Mall tempoh hari. Time tu dah malam so choices tak banyak sangat. This time, I banyak ambil jenis yang macam cake sikit. Paling sedap..Yang kaler ala-ala purple tu. Sweet Potato tu. Memang citarasa orang dewasa sikit la. Yang belakang tu, x silap, durian puff. Pun agak sedap. I redeem time birthday anak I hari tu. Hahaha. Kami kalo beli cake memang jarang nk habis. Kalo nak, beli satu atau dua slice je. 




Dekat Keikeu ni, boleh pilih 3 saiz packaging. Size yang I beli n dapat for Giveaway tu, size yang kecik tu. Muat for 5 pieces. Harga RM19.90. Nak pilih macaroons pun ada juga dijual disini. So kalo berminat, boleh check out their website --> Keikeu 

#sebelumPKP #staysafe


Wednesday, 3 June 2020

Roti Kaya Junus Resepi Asal Dapur Kayu

Hari tu, ternampak van ni berdekatan dengan Stesen Minyak Shell (berdepan Andorra Hospital). So bila tengok, dia jual Roti Kaya rupanya. Rasa mungkin roti ni viral kot tapi serious I tak tau pasal Roti Kaya Junus ni. Hehehe. Bila google, banyak jugak lokasi yang menjual Roti Kaya Junus ni. Bila nampak roti kaya ni, terus teringat zaman I kecik-kecik. Ada satu kedai di kampung, memang sedap ya amat Roti Kaya dia. Sampai ke hari ni, I tak pernah jumpa lagi mana-mana roti kaya yang boleh lawan kedai tu. 




So bila nampak Roti Kaya Junus ni, terus order kat abang tu. Time tu kena beratur jugak la coz abang tu akan buat terus Roti Kaya tu disitu. Bun roti dia dah siap2 ada la. Just nk letak kaya dia saja. Dia ada jual pulak Roti Kacang. Memang my favourite la. So I order satu bungkus Roti Kacang n satu bungkus Roti Kaya. 

ROTI KAYA & ROTI KACANG

ROTI KAYA

Balik dari membeli, try la satu bun. Still tak dapat nak lawan kedai kat kampung I tu. Tak dapat nak mengubat rindu. Roti Kacang dia pun biasa-biasa saja. Tapi tak ada la sampai menghampakan. Sedap tu still sedap tapi mungkin expectation I tinggi sangat kot. Hahaha. I teringinkan rasa dia seperti time zaman I kecik-kecik dulu. 

So rasanya kalo google, boleh jumpa Roti Kaya Junus ni kat pelbagai lokasi. Tapi tak sure dia ada lagi ke tak dekat Shell tu coz dah lama tak pergi kawasan sana. Rasanya nanti kena singgah jugak ni Kedai Roti Kaya dkt kawasan kampung I tu. 

K, chow for now. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...