Thursday, 27 April 2017

Annual Field Trip Tadika & Taska anak-anak

Tiap kali bila anak-anak nak pergi ke Field Trip (Tadika atau Taska), mesti I ada rasa sedikit concern..mana tak nye..i tau perangai budak2 tu bila berada di luar..lagi2 di kawasan yang baru..mesti diaorang excited punya la..jenis x leh duduk diam..tp setakat ni, Alhamdulillah..teacher2 semua kata diaorang ok jer..

So tahun ni, teacher Ziyad dah inform dah yang akan pergi ke Farm In the City. Walaupun dekat jerr FITC tu dengan rumah, tp kami sekeluarga x pernah jejak lagi ke situ..padahal dulu, hampir 3 tahun duduk di Taman Equine, tp x pernah jejak ke FITC..bagus la jugak yang Ziyad dah pergi dulu..so sehari sebelum field trip tu, sempat la I tunjuk apa yang ada dekat FITC tu..i tunjuk gambar dan video2 dari IG..excited dia nak pergi..tp bab pegang ular tu..katanya x mau pegang..geli..tp bila balik dari FITC tu, trs bg tau I yg dia pegang ular..cheh!! dgn bangga lak tu..hahaha..berani jgk anak mama yg sorang ni ye..

Last year, tadika dia bawak pi Petrosain..waktu balik dari Petrosains tu, Ziyad x berapa boleh cerita pasal trip dia..mgkn confuse sedikit la kot pasal apa yang ada dalam tu..xpe..dah besar sikit, kita pergi lagi ye..sebelum tu, di taska lama dia, Ziyad pergi ke KL Bird Aviary Park..semua tempat2 yang I belum pergi lagi..ahahahaha..Petro Sains tu pernah la tp itu zaman bila..dah x ingat dah apa yang ada dalam tu..mesti dah berbeza dari waktu zaman2 I masuk dulu..

Lily pulak, tahun lepas, taska diaorang pergi ke Aquaria..tahun ni x tau lagi akan pergi ke mana..balik je duk citer pasal fish n shark..seronok dengar dia cerita..tp untuk dua2 nye..yang paling seronok untuk mereka berdua..adalah naik bus..cerita naik bus tu lagi banyak dari cerita berada di tempat diaorang pergi..sekarang pun asyik duk cerita nk naik bus lagi..aduh..payah tu..hahaha..

Alhamdulillah la..tempat2 yang anak2 I pergi ni semua diaorg belum pernah pergi lagi..ni yang buatkan mama pun nk pergi nanti..pergi semua sekali..leh ambik gambo banyak2..hehehe..

So these are where they have been so far : 
1.KL Bird Aviary Park - Taska
2.Petro Sains - Tadika
3.Farm In The City - Tadika
4.Aquaria – Taska

Alhamdulillah, setakat ni, tempat yg diaorang bawak semua best2. Tak tau la taska dan tadika yang lain macam mana..tp setakat ni, bab annual trip di Tadika Ziyad n Taska Lily, memang puas hati la..teacher2 pun rajin duk hantar gambo..at least kita as parents ada juak la view serba sedikit apa yang diaorang buat di sana..K..kita tunggu annual trip Lily pulak..selalunya hujung2 tahun gitu..k..bubbye guys..





Dinner @ Cafe Lat Tali Lat Steamboat & Grill Sungai Sembilang

Jarang-jarang keluarga I dapat berkumpul tuk makan sama2..i adik beradik x ramai, tiga orang saja..dan I la satu2 anak yang x duk berdekatan..kakak n adik I semua duduk berdekatan dengan rumah parents i..I yg duk Putrajaya, kiranya yang duduk paling jauh la..hehehe..time balik hari tu, semua ajak makan luar..tp kalo boleh, x mau “usual place” kitaorang..hahaha..so this time around, ada a new steamboat and grill yang baru buka di kampong kitaorang ni. Jiran kitaorang jgk la..satu jalan dengan rumah parents i..drive x sampai 2 minit..hehehe..apa nama cafe ni..-->>Cafe Lat Tali Lat Steamboat & Grill

Harga dia for me memang berbaloi la..
HARGA SANGAT BERPATUTAN

Malam tu, tetibe hujan lebat..tp duk makan steamboat n grill di kala hujan2 tu la yang best..tp malangnye malam tu, I x berapa nk sihat..lebih 10 kali kot I cari tandas..memang bukan rezeki I untuk memikmati steamboat n grill dia..bila nak repeat ni wei??? Huhuhu

Jom lihat apa yang ada..kawasan dia x berapa nk besar..tp boleh la kalo nk muatkan puluhan orang..variety for me dah ok..hanya malam tu, xde ayam lak..biasa la..kami2 ni kalo duk kampong, ayam tu memang rare la..dah kampong tepi pantai..seafood memang heaven...malam tu beraneka seafood ada la..ketam..kupang..ayam je yg xde..so anak2 I makan mee hoon, sosej dan beraneka ball-ball tu..diaorang x gemar seafood2 ni lagi..

Kalo x silap, malam tu mcm ada dish lain..kalo x silap, mcm ada nasi lemak..hilang ingatan pulak tetibe..kekeke

CHOICES UTK GRILL

BERANEKA CHOICE BALLS

BUAH-BUAHAN & AIR PANAS

SEKSYEN PINGGAN MANGKUK DAN AIR

ICE CREAM..LIMITED CHOICE

I dapat merasa sikit je..memandangkan perut I x berapa sedap malam tu..grille dia sedap..soup pun ok..i tengok husband I, x berhenti makan..aik?? bukan kata diet ke?? Hahahaha..xpe..cheat day.. my parents dah pernah datang sini..selalunye diaorang berdua dating makan dinner kat sini..so kali ni, diaorg bawak kitaorang semua sekali..

FIRST ROUND..HEHEHE

SUMBAT SEMUA DALAM POT TU..

Overall, for me, with that kind of price, memang berbaloi la..for me, sedapp..kawasan pun agak lapang..senang budak2 nk main2..so if ur in my town, leh la singgah sini..

Boleh tengok FB page dia disini : CAFE LAT TALI LAT STEAMBOAT & GRILL


Batu 17 No 12 Jalan Khailani Kg Sungai Sembilang
Kuala Selangor 45800
016-740 5901

Tuesday, 25 April 2017

Dinner @ Medina Thai Tom Yam Putrajaya

Bila tengok dapur kemas semacam, mula la episode kecek mr hubby untuk makan luar..hehehe..so kali ni, mr hubby bawak pi kedai thai di kawasan berdekatan Ayer@8 Putrajaya..kedai ni terletak di persimpangan nk masuk ke arah ayer@8..x sampai kawasan ayer@8 tu pun..time kitaorang datang hari tu, baru je lepas hujan renyai2..n belum ramai lagi..mr hubby bg tau, tempat ni ramai kalo waktu malam..

WELCOME..ADA MACAM2 DALAM MENU DIA



Sampai di kedai tu dalam kul 8 gitu..customer x ramai lagi time tu..kitaorang duduk jer..dalam 10 minit gitu..ramai tetibe..perghh..macam nak tengok bola..rasanya xde game malam tu..meriah la..dah sampai kedai thai..harusla cuba tomyam..so kitaorang order, tomyam seafood, kerabu mangga, ayam masak kicap (tuk budak) dan pulut mangga as the dessert.

SO-SO SAJA..TP HABIS JUGAK..

Pulut Mangga sampai dulu..so jadi appetizer la malam tu..for me..kureng sedikit la..kuah santan dia tu..x cukup lemak n masin2..biasa saja..tp kalo teringin, leh jer nk makan..i malam tu, terus berangin perut..sensitive betul perut..makan pulut terus jer berangin perut..cheh..

KERABU MANGGA YANG SEDAP

Kerabu Mangga dia..yg ni sedapp..pedas2 sikit..masyuk la..presentation pun agak cantik..makan macam tu jer pun dah sedap..

TOM YAM..PEDASS JUGAK

Order Tom Yam Seafood..seketul udang beso..yang lain comey-comey jer size..hehehe..kuah dia sedikit pedas la..tp nasib baik Ziyad nk makan..tekak melayu sangat..hahaha..sedap la tomyam dia..kitaorg order tomyam putih..next time nk cuba tomyam dia yg lain pulak..

AYAM MASAK KICAP

Ayam masak kicap..yg ni pun sedapp..just nice untuk budak makan..kalo keluar..mesti at least kena order lauk yg berayam..kalo x..memang budak x makan la protein lain..susah betul nk suh anak2 I makan ikan..tp alhamdulillah jugak..Ziyad kalo bab ikan..hanya makan ikan pari..coz katanya rasa macam ayam?? Hahaha..boleh la dari xde makan langsung..

Overall..quite nice la jugak tempat ni..banyak seating..banyak menu dia..so kalo tekak tetiba nk makan ala thai..leh la try tempat ni..MEDINA Thai Tom Yam..

K, chow..hujan dah start nak lebat..balik boleh ngorok dah..hehehe

Tuesday, 11 April 2017

Kidzoona & Molly Fantasy IOI City Mall Putrajaya

Anak I yang kecik tu, malam sebelum tu, demam panas, siap dengan muntah2 bagai..so esoknye, bila I tengok dia belum lagi sihat, so I ambik cuti untuk bawak dia pergi ke klinik. So bila pg klinik tu, doc check darah dia, and Alhamdulillah, its just viral fever saja. So x perlu nak ambik sebarang antibiotic..just makan ubat demam saja. 

So tengahari tu, dia dah ok. Active balik dah..so I bawak dia pergi makan2..walaupun dia x berapa nk makan, tp nampak dia sihat dan aktif..dah start nak duk main jerr..malam sebelum tu, asyik menangis dan melepet je..x berdaya..so melihat dia dah sihat..i bawak la dia pergi main2 kejap..

I sebenarnya baru jer tau yang IOI City Mall ni ada Molly Fantasy dan Kidzoona. Selalunya kalo nk pergi Kidzoona, kitaorg akan pergi ke AEONTaman Equine..kalo Molly Fantasy, selalu pergi cawangan D’Pulze Cyberjaya punya..so kali ni, saja nk masuk cawangan IOI City Mall.

Pergi hari weekdays, so x ramai la..rates pun lagi murah on weekdays. RM 10 saja untuk si kecik tu..Bahagian luar dia adalah Molly Fantasy. Dekat dalam baru ada kawasan Kidzoona. Kawasan Molly Fantsay dia x berapa besar la..D’Pulze lagi besar..tp orait la kalo setakat nk main2..Molly Fantasy n Kidzoona ni, di first floor..berdepan dengan ice rink and berdekatan dengan Sushi King..

WELCOME TO MOLLY FANTASY IOI CITY MALL

KALO ADA ANAK2 I YG LAIN..MESTI NAK NAIK PUNYA LA..

GET YOUR PICS TAKEN HERE

Ini pulak, kawasan Kidzoona..agak kecil jugak la..tp utk Uzayr, memang dia seronok la..x leh duduk diam..duk berjalan sana kemari..agaknye dia excited kot..semua dia nk try agaknye..Lega hati i tengok dia asyik ketawa dan senyum2..Dah sihat dah anak mama..i bg la dia main dalam 30 minit gitu..x leh lama-lama..i lak x terlarat nk jaga..hehehe..lg pun, nak gi shopping sikit lepas tu..habis main jerr..terus terlena..fuhh..lega..penat main la tu..senang sikit mama nk pi shopping..

ENTRY FEE..WEEKDAYS MURAH JERR..RM 10

WELCOME TO KIDZOONA

TEMPAT BERLATIH MAIN KERETA

PLAY WORK BUILD..YG NI UTK KANAK2 YANG BESAR SIKIT OK KOT..UZAYR X BERKENAN PUN NK MAIN YANG INI

ACTIVITY CORNER

ROLE PLAYING

ROLLING..UZAYR X BERANI NK MASUK..TAKUT2 LAK DIA..

POOL OF BALLS..

BUAT PER TU UZAYR??

DARI ANGLE YANG LAIN PULAK

KERETA JUGAK YG DIA SUKA

Overall for me, kawasan dia agak kecik la (tp senang nak monitor anak2)..kalo hari minggu, mesti ramai la..so probably sesak sikit ..tp barang2 dia all are in good condition. Kalo setakat nk bawak anak2 duk main, leh la bawak sini..harga pun x semahal indoor playground yang lain..orait..chow now..

Ada banyak lagi cawangan Molly Fantasy & Kidzoona..leh usha website dia di sini : AEON FANTASY

*psstt..pastikan bawak stokin sendiri ye..

Friday, 7 April 2017

Lunch @ Ga.to Gateau Nexus Bangsar

Cerita lunch yang sangat kelakar..aduyay..

I ajak budak2 ofis untuk makan Korean di The Sphere Bangsar South (OISO Restaurant)..so, kitaorang semua jalan kaki la..menyahut seruan department tuk "Be Healthy". Untuk sampai ke bangunan tu, kena mengharungi jambatan yang panjang..kena cross the Federal highway..sampai je dekat sana..it turns out, the whole eating loft, tengah undergo renovation..tercengang tau kitaorang..punya x menyangka..dah la perut masing2 dah lapar..seluruh kawasan tempat makan dia lak tu yang ditutup..dugaan..

So next plan..semua setuju untuk pergi ke Nexus bangsar…jalan kaki lagi..aduh..dah la terikut jalan yang jauh..kalo ikutkan ada jalan pintas sebenarnye..tp coz kitaorang x tau..hahaha..xpe la..menapak je la ke sana lagi..sampai je ke Nexus..semua dah peluh2 dah..perut dah berbunyi dah..cari punya cari..terstumble across this one resto..

GA.TO GATEAU

WELCOME..

Usha menu dia depan kedai..coz kitaorang dah kepenatan..so masuk je la..kitaorg berlima time tu..redha jer dengan apa yang telah berlaku..

It turns out, resto ni, a bit of a healthy food menu punya resto..air dia kurang manis, makanan jenis yang banyaks herbs..less oil..perghhh..aduh..memang terasa sihat la tengahari tu..dah berjalan jauh2..makan lak makanan sihat..balik pun, sambung jalan kaki lagi..terbaek la hari tu..

PASTRIES PUN ADA DIJUAL DISNI

Jom usha lunch set dia..I ordered the Smoked Trout Stack..yg lain ordered the Chicken Focaccia. 
Air dia pulak, i top up dari set..so i ordered their Super Fruit Iced Tea..member sorang tu, sempat gk la ordered their coffee latte..
LUNCH SET ITEMS

MENU

Customers ramai jugak..not bad la kedai ni..i suka layout and design dia..a bit rustic-rustic feeling..very homey

ENVIRONMENT

This is my dish..teruja nak makan..smoked trout dia memang sedap la..just herbs dia macam terlebih banyak..so overpowering the dish..i dah x rasa lain dah..rasa herbs jer..kurang acidity sikit..kalo dpt mustard ke..mesti sedap la..air dia..memang kurang gula..mula2 nk mintak sugar syrup..tp last2 x jadi..layan je la air refreshing super fruit iced tea dia..hehehe..last2 habis jugak..

MY SMOKED TROUT STACK

MY DRINK - REFRESHING SUPER FRUIT TEA (BREWED)

Yg ni lak what the others have ordered..yang ni pun sedap..yg ni ada mustard..so ada rasa tangy2 sikit..ayam dia lak crunchy yet soft..nice la..for me,both dishes sedap..memang jenis food yang sihat..x sangka ada kedai macam ni berdekatan..

CHICKEN FOCACCIA

LATTE ANYONE??

I SUKA SANGAT KALER TABLE DIA..RUSTIC FEELING

So, perut dah kenyang..ingatkan nak panggil uber atau grab car jerr..last2 semua setuju untuk jalan kaki balik..(ikut jalan pintas..sekarang dah pandai jalan2 dekat kawasan situ..haha). Will i return?? Definitely..but next time i'll take the cab..hahaha
What an experience..tiring yet fulfilling..πŸ˜…πŸ˜…

Address: Nexus Bangsar South,, 7, Jalan Kerinchi, Bangsar South, 59200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Phone: +60 3-2857 8992




Tuesday, 4 April 2017

Lunch @ Boat Noodle KL Gateway Mall

Bila kebosanan melanda ofis, bermula la episode untuk makan di luar..kami gagahkan jugak la..sorang tu dah aim dah nak makan Boat Noodle..so plan untuk keluar awal sedikit untuk chop tempat..arah tuju kami adalah di KL Gateway Mall..x banyak lagi kedai yang bukak..Kedai makan yg ada, Boat Noodles..KFC..itu je la yg I tau setakat ni..hahaha..last time terjah ke Boat Noodles ni..full house habis..so this time, memang mengharap sangat dapat tempat..

Kami pergi dalam dua group..so kami yang sampai awal ni, chop tempat dulu la..once dah duduk tu, baru tau..yang xde sorang pun dr kitaorang ni yg pernah makan boat noodle..including myself la..i selalu baca bloggers lain makan boat noodle ni..so this is my first time experiencing it la..time nak order tu, mmg megambil masa sedikit la..confusing sikit..hahaha..tp semua teruja nk mencuba makan boat noodles ni..yang diet pun x jadi nak berdiet..

WELCOME TO KL GATEWAY BRANCH

Time sampai tu, still belum full house lagi..mgkn jugak coz tengah cuti sekolah..Mall ni bersebelahan dengan sekolah..so xde la budak2 sekolah berlegar2 dekat mall minggu tu..menu dia pulak..x banyak sangat pun..so last2 I order Thai Milk Tea, satu mangkuk boat noodle dan Yum Seafood Salad dan x lupa jugak Roti Sangkaya tu (Steamed bread)..i baca ramai bloggers recommend Sangkaya tu..so I order siap2..

MENU ITEM

MENU ITEM

Walaupun time tu customer x ramai, tp the service was a bit slow.. I punya la tunggu I punya Yum Seafood..it turns out, diaorg terlupa nk punch in dalam order..so tertinggal..so lagi lama la nk sampai..i makan la kudapan2 yang ada..

Sangkaya kitaorang tu, sampai agak lambat jugak la..tp bila makan, memang terasa kesedapan, kelemakan cicah pandan dia tu..dish ni, memang wajib order..memang sedap..rasa kalo nk habiskan sorang pun boleh..(yela tu..kalo ada mr hubby, mesti dia la tukang habiskan)

YG NI PUN SEDAP..CRUNCHY2 GITU..

MEMBER ORDER YANG INI..

JEMPUT2 MAKAN YE

INI YANG TERBAEK..WAJIB ORDER..SEKALI CUBA..X LEH BERHENTI..

Boat Noodles dia, ada dua jenis kuah. Pathumtani & Ayutthaya. I prefer Pathumtani la..for me lagi sedapp..Ayutthaya berasaskan santan sikit..so not for my liking sangat..rasanya kalo i xde ambil dish lain..i boleh makan around 5-6 pinggan ni kot..hehe..air dia pulak, both Thai Milk tea and Thai Green Tea dia memang marvelous.. sedapp..air dia memang limited sikit dekat Boat Noodle ni..x banyak choice..

ONLY ONE OF IT IS MINE...HEHEHE

CLOSE UP SIKIT

CHILL CHILL

Lama gk la baru Yum Seafood I baru nk sampai..giler pedas dish ni..kalo x silap..ni mcm special menu..limited time only kot..tp seriously, for me memang pedas la..dan biasa saja la rasa dia..i dah makan macam2 dah..air chill chill i pun dah nak habis..so nk menghabiskan yg itu..jenuh jugak la.
My verdict..service ok..just makanan mmg sampai lambat giler..kenapa?? I x sure la..sebab kedai baru ke?? X cukup training ke?? Hopefully in the future their delivery time to the customer can be improved. Apa pun, makanan2 dia memang tip top la..for me, memang sesuai dengan tekak i la..kecuali yg pedas meletop tu la..hahaha..

YUM SEAFOOD YANG PEDAS GILERZZZZ...AWAS KEPADA PEMAKAN..HEHEHE

X SURE APA NAMA DISH NI..TP MEMBER KATA SO-SO SAJA

Lunch kali ni, boss belanja..TQ TQ..seronok bila ada orang belanja..hehehe..overall..an interesting experience..i will definetely come again, especially for the Sangkaya..tp kalo i nak pergi, probably ke cawangan yang lain la kot..Boat Noodles ni ada banyak cawangan..yang berdekatan dengan rumah i setakat ni, dekat IOI City Mall & D'Pulze Cyberjaya..senang nk terjah nanti..

psst mr hubby...jom dating ke Boat Noodles pulak..😁😁

K, chow guys..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...