Thursday, 10 January 2019

Short Trip to Taiping : Novotel Hotel Taiping

Musim cuti sekolah yang lepas, kami decide tuk bawak anak-anak pergi jalan-jalan n tidur hotel. Plan asal nak ke tempat lain. Tapi kami lambat booking so kitaorang decide tuk ke Taiping. Tetibe je nak pergi ke Taiping ni. Kami x pernah tidur di Taiping lagi sebelum ni. Setakat jalan-jalan tu ada la. Husband pun setuju. Bila google tempat penginapan di Taiping, Novotel Hotel ni diantara yang dicadangkan la. So kami pun book 2 malam di Novotel Hotel Taiping. 

Musim cuti sekolah, so dah boleh agak la jem dia macam mana. Sepanjang perjalanan ke Taiping, jalan slow jer. Dengan accident bagai. Memang x dpt nak dielakkan la. Kami ikut jalan dalam, start dari sungkai, tapi still jem jugak. 

Novotel Hotel ni, dia bersambung dengan Taiping Mall, dan betul2 berdepan dengan Pusat Penjaja yang femes dengan Yong Tau Fu tu. Parking hotel ni pulak, di bangunan parking yang sama dengan mall just hotel parking atas lagi. Check in ke hotel ni pun cepat jer. Bilik yang kami tempah ni, x dpt pemandangan ke arah Bukit Larut tu. Kami dapat kearah bandar, to be more precise..ke bumbung taiping mall. Hahahaha. Memang kami tutup langsir je sepanjang di bilik. 

PINTU MASUK

LOBBY..ADA JUGA MINI CAFE..BANYAJ KEK DIA

Bilik dia, memang cantik. Serious x sempat nk snap gambar bila masuk bilik, coz anak2 terus jer melompat nampak katil. Kebersihan memang tip top la. Hotel baru la katakan. Tp hotel ni memang more to business visitors kot. Kalo tengok pada amenities dalam bilik tu, more functional untuk business traveller. Tp kami dengan anak kecik ni pun, boleh aja. Bilik xde la besar mana sampai boleh berlari2. Tapi cukup untuk buat anak-anak teruja dan gembira. Siap main2 dlm almari bagai. 

MAAF YE..ANAK-ANAK DAH MELOMPAT DAH

KETTLE AND MUGS

TV

ALARM CLOCK 

FRIDGE & SAFETY BOX

I LIKE THE LAMP

SHOWER

BATHROOM

BEST!! WANGI

Barang mandian dia, yang ni kitaorang suka. Unique, barang mandian berasaskan cane sugar tau. Sabun dia wangi jer. Kitaorang hari tu, xde ambil breakfast pun coz memang niat kitaorang nk breakfast kat luar jer. Lagipun, banyak kedai makan berdekatan dengan hotel. Tapi pagi tu kami lalu depan kawasan buffet breakfast dia. Nampak menarik gak. 

Dekat hotel ni jugak, ada swimming pool, gym dan jugak kids room. I xde masuk pool pun, just tengok kan anak-anak yang syok mandi pool. Tak lama pun kami mandi pool. Sementara husband pg ke gym, kami tunggu kat pool saja. Bersebelahan dengan gym ada kids room. Kecik jer tp ok la. Anak-anak I xde masuk pun. Diaorang x perasan ada bilik tu. 

Pemandangan dari pool memang best. Dapat tengok view bukit. Dengan kabusnye, memang agak sejuk jugak pagi tu. 

KIDS POOL

SWIMMING POOL

LANJE GAMBAR ANAK-ANAK BERMANDIAN

GYM

KIDS ROOM

Overall, location memang best. Bersebelahan dengan Taiping Mall dan juga berdekatan dengan pelbagai kedai makan. Facilities dan amenities setakat ni semua ok. Memang tip top la Hotel ni. 
So kalo ke Taiping, Novotel Hotel boleh dijadikan salah tu choice staycation korang. 

#lasttrip 2018
#dahkenaplanpercutiancutisekolahseterusnya

Address: No 1, Jalan Tupai, 34000 Taiping, Negeri Perak



Wednesday, 9 January 2019

Barangan steamboat di YH Fresh Market Kuala Selangor

Minggu tu kami balik dua-dua kampong. Kampong I dengan kampong husband sekali. Malam tu ada makan-makan steamboat di rumah mertua kat Klang. Tapi pagi tu, kat rumah parents I lagi di Sungai Sembilang. Kitaorang in charge of barangan steamboat yang frozen untuk dimasak malam nanti. Ipar duai yang lain in charge of barangan basah dan sayur-sayur la. So I duk tanya kakak n adeq I, kat mana nk cari barangan steamboat. Sorang cadangkan Econsave, sorang lagi mencadangkan YH Fresh Market ni, dekat Kuala Selangor. So I ngan husband, decide pegi yang YH Fresh Market ni dulu. Lagi pun, nak membeli KFC sekali coz nak sambut birthay anak I sekali nanti time tu. 

Dari rumah parents ke bandar Kuala ni dalam 20 minit gak rr. Berpandukan waze, senang je nk jumpa kedai ni. Memang bangunan tersendiri. Satu tingkat je sebenarnya, dan barangan dia memang banyak yang frozen. Sayur-sayur pulak, semua yang jenis fresh2. Memang macam2 jenis barangan steamboat la yang ada dijual kat sini. Rambang mata jugak la. 









Memandangkan ramai nanti, so kami ambil dalam 5 paket barangan frozen tu. Ada jugak jenis yang variety tu, tp kami ambil yang satu jenis tu jer. Barangan frozen seperti daging, ikan, seafood, pun banyak dijual kat sini. Yang xde, seafood fresh. Sayur-sayur dan buah-buahan pun fresh dan variety kat sini. Dari segi harga, for me, berpatutan jugak. 



Kat luar kedai ni pulak, ada mesin pusing tu. Apa lagi, terus korek beg tengok ada x duit syiling lama, siap mintak tukar kat cashier. Hahaha. Batak wei, lama x jumpa benda alah ni. Dapat la 3 keping 50 sen and 3 keping 20 sen yang lama. Saja nk bagi anak2. Ni la egg surpise zaman2 dulu ea. 

BATAK KEJAP..

HASIL PUSINGAN

Overall, memang best la market ni. Kalo memang nak mencari barangan frozen atau barang untuk buat steamboat, memang banyak choice kat YH Fresh market ni.. Macam -macam ada. Nak buat BBQ pun boleh coz ada kambing frozen semua. Kalo u ols, lalu kat kawasan sini, leh singgah kejap kat YH Fresh market ni. 

K, chow.

Address: 50, Taman Seri Piai, Taman Telaga Tujuh, 45000 Kuala Selangor, Selangor
9am-10pm

Monday, 7 January 2019

Atok Asam Pedas Sungai Sembilang

Bila balik kampong, jarang-jarang sekali nak makan luar coz mak masak kan. Hehe.. So bila dapat peluang untuk makan luar time tengahari di kampong, I ajak husband pi kedai Atok Asam Pedas. Kitaorang dah banyak kali sebenarnya makan asam pedas dia, tapi selalu parents I tapau la. Ni kiranya first time makan kat kedai tu sendiri. 

Kami pergi dalam tengahari n serious, memang tengah terik time tu. Giler punya panas, tapi kami harungi jugak. Nasib anak-anak x berapa nak merengek. Dapat air berais, semua muka lega. Time kami datang tu pulak, ada dua biji helicopter tau, turun landing situ semata-mata tuk makan dekat kedai asam pedas tu. So time heli tu nak berangkat naik..macam war zone sekejap. Hahaha. Parents I bagi tau, dah selalu heli tu datang makan situ. Nasib memang ada tanah lapang sebelah kedai tuk landingkan heli tu. 

KAWASAN HADAPAN KEDAI ATOK. BERDEPAN DENGAN KOLAM PANCING

FULL HOUSE

MENU WESTERN

Apa yang best dekat sini, of coz la Asam Pedas. Tapi diaorang ada jugak menu dia yang lain. Tapi hari tu coz lapo, so kami ambil dua set asam pedas. Ada macam-macam jenis ikan yang leh dipilih, Ikan Sembilang, Telur Ikan Sembilang, Ikan Pari, Ikan Cencaru dan jugak ikan Kembung. Kami ambil pari. Add on telur dadar. Kami bawak anak buah sekali. Menu dia I x snap lak coz x nampak pun menu dia hari tu. Yang ada, menu untuk western. Kalo nak makan western-western pun ada tau kat kedai ni. Kalo tapau, ayah I selalu ambik ikan Sembilang. Harga asam pedas pari, dalam RM9.50. 

Kami ambil dua set, nasi putih, sekali dengan telur masin dan timun (RM2.50). Tp bila sampai jer nasi dia, ya rabbi, membukit. I dan husband, masing2 berpandangan. Banyak kot. Pemurah tuan kedai ni. I walaupun orang sana, tp orang sana x kenal pun I, maklum la, x duk sana. Hehehehe..so kami hari tu macam orang luar la kiranya. 

SET IKAN PARI

Bila sampai jer Asam Pedas Pari tu, berasap wei. Dihaidangkan dalam claypot. Kalo ramai-ramai, leh order dalam claypot yang besar. Dengan cuaca panas, makanan pun panas, layanzz kan ajerr. I bukan la peminat asam pedas, tapi I suka betul asam pedas kedai atok ni. For me, memang cukup rasa. Kalo la kuah tu x panas sangat, rasa I dah hirup laju dah. Tp coz panas, xde la nk slurp2. Banyak jugak untuk sorang makan. Rasa patut share dengan husband satu set. Just add on nasi. Tapi xpe, leh ratah ikan. Fresh je rasa ikan dia. Kuah dia pekat, pedas, perghh..memang terbaik. Kena cuba!!

Lunch time hari tu, agak ramai jugak la. People non stop datang. So sesiapa yang nak makan asam pedas meletops, leh datang sini ea. Lepas tu leh lepak kat Pantai Remis ☺☺

#KAMPUNGKU




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...