Monday, 19 May 2014

House & Reno : Kitchen Cabinet Part 1

Sejak dapat kunci rumah baru, x banyak renovation yang kitaorang dh buat..dapat kunci pun saing2 dengan time i nak bersalin..so mostly my hubby yang cari2 contractor untuk reno rumah..Tapi when it comes to kitchen cabinet..kitaorang cari sama2..coz nanti i yang akan guna kitchen ni..So bermula la pencarian kitchen cabinet...setakat ni ada 3 tempat yg kitaorang dpt quotation

Sky Win Kitchen (Kajang)
This is based on jiran punya recommendation. So kitaorang pun pg usha kedai dia kat Kajang. Boleh pergi ke website dia Sky Win Kitchen Cabinet..Showroom dia not bad la..canteq jugak design2 dia..kitaorang ada dua kitchen..one dry and one wet kitchen...design yang kitaorang nak..for dry..u shape kitchen..and for wet l shaped kitchen. Diaorg quote using solid surface and melamin base unit...not including assecories, pun dah quote mahal..so kitaorang x terus booking..nak try usha tempat lain dulu..

Intech Kitchen
Ramai bloggers recommend kan Intech Kitchen..kata tempat ni murah berbanding dengan tempat lain..so i anta design kami ke Intech..using email. Dalam sehari saja sudah dpt reply..quotation yg diberi pun using solid surface and melamine base unit..tp lebih mahal dari Sky Win..ehmm..nak pg showroom kat Kajang..xde masa..so kitaorang pun try cari yang lain..

Chan Kitchen (Puchong Avenue)
Mr Hubby yang jumpa tempat ni...dia dah survey2 then baru bawak i..Showroom dia canteq...skang ada promosi quartz top...tp kitaorang x mampu nk buat quartz top for both wet and dry kitchen..so kitaorg guna quartz top & melamin base for wet and melamine top with melamine base for dry...ikut budget...campur accessories, quotation..less than our expected budget..yahoooo...so ada duit extra tuk beli extra accessories. Jadi, kitaorang pun bayar deposit RM500..then designer dia akan dtg ukur..so skang tengah tunggu final design la...melamine base dia ada byk jenis..payah gak nak decide..last sekali kitaorang berminat dengan yang bawah ni..kaler putih2 sikit coz top dah kaler itam..ok x??


Coz kitaorang cadang nak paint the wall dark blue..so kalo boleh nk cabinet yang kaler cerah..apapun..kaler cabinet belum finalize lagi..once design dah finalize..then baru kena confirmkan the melamine punya panel design...

Hopefully before puasa..dapat la masak kat kitchen baru ni..hahaha...Raya leh wat house warming...skang tengah cari hood,hob and oven lak....still can't decide which brand nk beli..minggu ni nak pg usha satu lagi tempat....berminat dgn rinnai punya brand tp range dia agak expensive...hopefully dpt jumpa yang berkenan di hati...

Showroom pictures...
Konsep red n white
Melamine Panel

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...