Monday, 28 November 2016

Dinner @ Volcano Shabu-Shabu Buffet Shaftsbury Square Cyberjaya

Cravings i untuk makan steamboat dah lama x tertunai..hahaha..so last week i ajak mr hubby pg makan Volcano Shabu-Shabu Steamboat dekat Cyberjaya..i x pernah makan yg buffet punya..sebelum ni pernah pergi makan yg ala-carte saja..Volcano Shabu-Shabu ni ada 2 tempat di shaftsbury square..one for ala-carte dishes/sets, the other for buffet..malam tu..kitaorg makan buffet style..untuk my entry on ala-carte di Volcano Shabu-Shabu, leh baca disini : Dinner @ Volcano Shabu Shabu Ala Carte

Sampai kt sana before 8 tp dah ramai..almost full house dah..untuk harga, boleh tengok di bawah ni ye..memandangkan Ziyad dah besar..so kena charge sbg kanak2..nasib baik malam tu dia makan banyak..

HARGA
ADD ON

Ada dua soup di sini untuk di pilih, soup ayam atau tomyam..i dengan Ziyad pilih soup ayam, mr hubby lak tomyam..anak bongsu i si Uzayr pun makan banyak..knowing him..dia akan ngap apa saja yg i bagi dekat dia..hehehe..

Dekat sini adalah one pot each..so tiap seorang dapat pot sendiri..bukan berkongsi ramai2..

ONE POT STEAMBOAT

Jom tengok apa yang ada di Shabu-shabu ni..

DIM SUM PUN ADA

BUFFET CHOICES

BUFFET CHOICES

BUFFET CHOICES

BUFFET CHOICES

Ice cream malam tu..ada lima jenis..for me..any green ice cream..is a win for me..nak buat cam ne..im really easy to be pleased..hehehe..ada choc mint..my fav..

5 ICE CREAM CHOICES..

AIR CORNER.ADA JUGAK ABC MACHINE YE..

Untuk sos dia pulak..ada bermacam2 jenis..ada yang pedas..yang mild..n sos yang ala2 macam yong tau fu tu pun ada..so leh choose sendiri from the variety yang ada..

SAUCES..PILIH SAJA..

Dekat sini, ada bola2 premium yang di letak kan atas railing bergerak tu..yg macam sushi tu..so just ambil saja dekat situ..bola2 biasa ada di bahagian buffet..untuk daging, ikan, ayam, kekapis, kerang..kena order dengan pelayan di situ..leh order seberapa byk yg di mahukan ye..tp di sini..ada jugak wastage fee tau..tp x ingat lak bp fee dia..

LEH AMBIK JE DARI RAILING TU..ALL PREMIUM STEAMBOAT ITEMS

Malam tu memang malam kelaparan i..hahaha..rasa macam banyak betul i makan..apa pun..dah tertunai hasrat nk steamboat..hehehe..ngada2..

FIRST ROUND

OUR ENDING..SEPAH KITAORANG MAKAN..HAHAHA

Malam yang mengenyangkan..sangat!!..memang best la makan kat sini..atmosphere pun best..pelanggan pun sentiasa ramai jerr..for those yang nak cuba..leh datang sini ye..tp kalo nk ke yg buffet..pastikan pergi ke shabu2 yang betul..coz dua2 buffet & ala-carte di level yg sama..☺☺

Address: P3-10,, Persiaran Multimedia, Shaftsbury Square, 63000 Cyberjaya, Selangor, Malaysia



Tuesday, 22 November 2016

Kedai Prelove Jalan Jalan Japan di One City Mall, USJ

Irasshaimase Jalan Jalan Japan!! Fenomena Jepun dah sampai ke Malaysia..first branch dia..dekat One City Mall. Few days back I ada baca few bloggers update pasal tempat ni..so last weekend, I pergi serbu..

Kedai ni is a preloved item store..jual beraneka jenis benda..dari toys, clothings, collectibe items, sports items, stroller, car seats, guitars, surf boards, comic books, dan macam2 lagi la..time I pergi, memang dah ramai dah..kedai ni 2 tingkat. Tingkat bawah, full of womens and kids / baby clothes and toys. Bahagian atas, lebih kepada barang2 yang besar2..macam stroller, surf boards, guitar, sports items..

MEH KE JALAN JALAN JAPAN

So jom tengok gambar yang sempat I snap sewaktu I pergi sana..

BEG ORIGINAL TAU..ADA COACH..LV..

BAJU2 POMPUAN YANG BANYAK..CANTIK TERSUSUN..PILIH2

TOYS..ESP FOR BOYS

THOMAS PUNYA RAILING..

BAHAGIAN TOYS MINI2..GERAM TAU TENGOK

BAJU SEJUK KANAK2

TOYS

BAJU KANAK2

MORE TOYS

RACKET TENNIS..

STROLLER..MURAH WEI KAT SINI..

BABY CAR SEAT

MORE AND MORE TOYS

TOYS LAGI..LEH GILER,,NASIB BAIK X CUKUP TGN HARI TU..

UPPER VIEW..ANAK PATUNG BERDERET..MURAH2 LAK TU

BANYAK PILIHAN..PERABOT PUN ADA..

Kitaorang 2 jam kot dalam tu..anak2 I sangat excited. Toys semua murah..starting harga i tengok dari RM3..i pun jadi x keruan tengok toys..geram tau..nak ambik je banyak2..tp coz toys kat rumah pun dah banyak..so x leh menggila sangat membeli toys..so untuk anak2 i..i bg diaorang pilih satu mainan..tp si Lily dapat 3..2 anak patung n satu hello kitty item..jadi la..Ziyad pulak dapat satu set mini toys..memang dah di wrap dalam plastic..rupanya semua item dalam tu ada lah toys McDonald Jepun..original punya la..memang luck la..cz yg bundle toys mcm yg kitaorg beli tu x banyak..duk tersorok dekat hujung..

I pulak..duk mengusha baju2 budak2 ni dan baju pompuan la..aduh..boleh naik giler..baju2 dia kena pandai cari..kalo ada yang dah berkenan tu..x yah fikir panjang..ambik jer..coz memang xkan ada yang sama..each pair is different..baju2 pun x mahal..i dapat beli 4 helai baju..each yg i beli tu harga dia RM5 jerr..orait la..

Baju budak2..harga yg i beli tu lain2..seluar budak2..ada yang RM15..selalunye seluar akan lebih mahal la..banyak jenis lak tu..rambang mata..semua comey..dekat sini, bahagian baju, dah di susun ikut umur atau category..so senang nk mencari..

Bahagian anak patung pun boleh wat u ols rambang mata..sederet tersusun anak patung..
Memang best la tempat ni..tp coz kedai ni baru je di bukak..time kitaorang pergi..kaunter pembayaran dia mcm x berapa nk ready. Mungkin diaorg x anticipate orang yang akan dtg seramai tu..semua cash only..for now..akan dtg..boleh di bayar pakai credit card..hari tu..kaunter hanya ada 3..semua panjang2..so agak lama jugak la nk membayo..apa pun..worth it..

Nak pergi lagi..hahaha..hari tu..2 beg beso kitaorang bawak balik..balik dengan muka gembira..
☺☺☺❤❤❤❤❤




Lunch @ Tappers One City Mall

First time jejakkan diri ke One City Mall. X pernah lagi datang sini..selalu duk lalu aje..kali ni datang pun sebab nk usha kedai baru..kedai apa?? Jalan Jalan Japan nama dia..review kedai ni dalam entry yang lain ye..kali ni nk citer pasal lunch kitaorg hari tu..dalam One City Mall ni, banyak jugak kedai makanan tp kebanyakan nye x menepati selera kitaorang..n byk jugak yg I rasa is non-halal..so sebelum datang sini..i dah usha apa yang ada..so our option for that day..is to have lunch dekat Tappers..

Time sampai ke Tappers, dah after 2..so no more lunch set..huhuhu..Tappers ni di ground floor. Betul2 depan lift. Rasanya diaorang tengah wat banyak renovation kot dalam bangunan coz the ground floor macam agak deserted jer..kosong…

Dlm tappers time tu..agak ramai jugak..masuk2 ajer..anak2 I dah start buat hal..diaorang ni pantang dapat keluar..mula la x leh duk diam..duk panjat kerusi la..aduyay..anak sapo tu..hahaha..

I jarang pergi ke Tappers ni..last pergi pun dah bertahun rasanya..jom uhsa menu dia dulu..
Mostly makanan dia, western la..ada jugak rice options..tp x banyak..so last2 order Butter Fish, Carbonara & chicken tender untuk budak2..tp last2 budak2 makan I punya..satu dish kongsi 4 orang..hehehe..

PART OF THE MENU
PART OF THE MENU

Deco2 dia, semua kaler putih..memang nampak terang la dalam kedai tu..nice la..nampak suci..hahaha
Time menunggu makanan tu..macam agak lama jugak la..anak2 dah start mengaruk dah..x leh duk diam..dalam 15 min gitu..makanan pun sampai..in phases..chicken tenders sampai dulu..then kitaroang punya..

DECO-DECO PUTIH

Ni Kids meal..ayam dia sedapp!! Tp pelik napa anak I x berselera nk makan..mungkin nak I masak kot..hahaha..kalo I goreng ayam, habis je diaorang makan..ehhmmm…

KIDS MEAL

Ni mr hubby nye..kuat rasa butter n lemon dia..tp macam pelik lak bila di makan dengan ikan..dengan ayam lagi sedap kot..carrot dia lembut giler..manis2 gitu..

BUTTER FISH

Mine..of coz..carbonara pasta..isi dia banyak..mushroom dia penuh..jenuh jugak la nk asingkan coz nk bg budak2 ni makan..diaorang kalo dapat detect ada benda pelik dalam mulut..nanti terus x mau makan..so kena asingkan siap2 sebelum suap budak2 ni..

CARBONARA

OUR LUNCH

Overall..not bad la..makanan sedap gak la..time nk balik tu..nasib baik I tengok resit..mula2 tu pelik jugak napa jadi mahal sangat..rupa nye diaorang ada punch sekali menu lain dalam tu..menu yg I order sebenarnya lain..tp diaorang bg tau..menu yg tu dah habis..tu yg tukar carbonara..so dalam resit tu, yang I dah cancel pun diaorang kira..ish ish..bahaya betul..kalo I terus bayar..burn duit I terus..

Lesson of the day..tiap kali nk bayar, tengok isi resit tu..then baru pi bayar..nasib baik gak r..

k..shopping time!!!

Friday, 18 November 2016

Kisah Anak : Tumbuh gigi di kala umur setahun sebulan

Bila dah jadi ibu kepada 3 orang anak ni, I selalu jugak buat comparison di antara diaorg bertiga..bila diaorang first berjalan, first merangkak..normal la kot ea..kekadang siap compare dengan anak kengkawan sendiri..kali ni nk sentuh bab tumbuh gigi pulak..bila anak bongsu I, Uzayr masuk setahun hr tu, I dah start worry dah..anak I belum lagi tunjuk2 tanda nk tumbuh gigi. Compare dengan anak kengkawan yg lain, semua dah ada gigi, yg banyak pun ada..so I sedikit ada rasa down..yelah..pelik la jugak kenapa dah setahun tp x tumbuh2 lagi gigi..nasib baik selera makan dia ok..semua dia makan..kuat betul gusi dia..hehe

I ada dengar, seandainya budak tu x tumbuh jugak gigi dia bila dah umur setahun setengah, harus la jumpa pakar. I pun pernah diberitahu yang selalunye kalo budak yg lambat tumbuh gigi ni, coz dia kekurangan vitamin D dan calcium.

I jumpa carta ni di google..carta pertumbuhan gigi bayi



Tp bila di compare dengan semua anak i..semua memang jenis lambat tumbuh gigi..bila di fikirkan balik..kot2 sebab I yg kekurangan vit d & calcium ni kot..hehehe..tp setakat ni..i konsisten makan ubat calcium..anak I yg sulong, nk setahun baru nk tumbuh. Yg kedua..yg ni paling lama..setahun 3 bulan rasanya..dan bila tumbuh pun, mula dengan gigi belah atas.. jarang I tengok budak2 tumbuh gigi atas dulu..tp waktu Lily..memang itu la yg terjadi..x synchronize pertumbuhan..hehehe..i ada dgr..kata2 orang tua..kalo budak tu tumbuh gigi atas dulu..nakal budaknye..huhuhu..omaigod!!! harap2 x la..

Tp alhamdulillah, dah nk masuk 3 tahun, semua gigi dah ada..cantik jer tersusun..tp I risau jugak..selalu kalo lambat tumbuh, lambat la jugak goyangnye nanti..takut bila gigi yg betul nk tumbuh..gigi susu ni still kuat lagi..bab kenakalan tu..susah nk jawab..coz dia memang nakal sikit..hehehe..ngada2 terlebih berbanding dengan yg lain..

Kembali semula kepada anak bongsu i..Uzayr pulak, setahun sebulan..br nampak ada gigi..gigi bawah..patut la dia demam minggu lepas (tp x sure la sebab nk tumbuh gigi kan..tp assume begitu la)..bila dah nampak dah ada gigi, lega sikit rasanya..akhirye tumbuh jugak..tp skang asyik duk merengek jer..coz i rasa gigi2 yang lain pun nk start tumbuh..gusi dah kuat..tu yang dia asyik duk merengek..

Ni antara tips-tips bagi melegakan baby yang start nk tumbuh gigi :

1. Menggigit objek2 sejuk seperti teether berasaskan pepejal silikon.
2. Biarkan baby mengunyah biscuit seperti rusk, breadstick atau roti keras.
3. Buah2an segar dan sejuk seperti timun atau pisang sejuk untuk dikunyah.
4. Beri pacifier untuk melegakan rasa sakit gusinya

So sekarang, memang i selalu bg dia makan biskut..bg something untuk dia kunyah..harap2 dpt la legakan kegatalan gusi dia tu.

Sabar ye wahai Uzayr..jauh lagi perjalanan nak tumbuh semua gigi tu..☺☺




Wednesday, 16 November 2016

Empire Sushi @ IOI City Mall

Rumah I dengan IOI City Mall ni xde la  jauh mana..dalam 10 – 15 minute gitu..tp nak menapak  ke sini tu..memang jarang..bila ada keperluan baru akan pergi..kalo weekend..memang ramai..nk dapat parking pun berjam..huhu..kitaorang kalo datang ke IOI City Mall ni, selalu nye tuk pergi ke Tesco..


I dah perasan satu kedai ni..dah lama gak duk usha..tp x pernah nk membeli..kedai ni betul2 depan Tesco..selalunya ramai yg akan duk beratur kat kedai ni..kalo hari minggu..lagi la ramai..kedai apa?? Sushi!!! Among my fav food ever..nama kedai ni Empire Sushi..kedai ni jual pelbagai variety of sushi..banyak sangat choices..ada salmon..tuna..unagi..tamago..boleh rambang mata tau..harga pun x berapa nk pricey..dan rasa dia pun sangat fresh..setakat ni x pernah lagi tengok kat shopping complex lain..tp kalo google, banyak gak cawangan Empire Sushi ni..

Kedai ni for take away only tau..memang bukan unutk dine in..ada dua side..so kena usha dua2 side dulu..then order..dua2 bahagian..offer different choices of sushi..tu yg i kata leh rambang mata tu..coz banyak sangat..sampai x tau nk pilih mana..

Jom usha gambar2 yang sempat I snap..time ni hujung minggu..so ramai gk yg duk mengusha dan membeli..


RAMBANG MATA KAN..RASA MACAM NK BELI SEMUA..HEHE
BANYAK SANGAT CHOICE MAKI..MY FAV..UNAGI MAKI

Yang ni apa yang I beli..semua sekali ni x sampai pun RM10..so memang berbaloi..rasa pun sedap..kalo nak membeli wasabi atau kicap soya dia..kena beli asing..ada di jual di bahagian counter pembayaran dia..

ADA JUAL KICAP SOYA..PICKLED GINGER..WASABI..
WHAT I BOUGHT..SEDAP!!

Lepas makan..memang akan terasa terngiang2 pasal sushi ni..hahaha..nasib baik dekat jer dengan rumah..kalo teringin..leh singgah kejap ke IOI City Mall..

K..chow for now..


Wednesday, 9 November 2016

Dinner @ HOMST D’Pulze Cyberjaya

Tak tau la kenapa tp I suka sangat datang ke D’Pulze Cyberjaya..shopping complex ni xde besar mana pun..tp banyak benda ada dijual kat sini..kedai makan pun banyak sangat dekat D’Pulze ni..so malam tu, dah aim dah nk makan dekat HOMST..member2 I pernah makan dekat HOMST ni dan ramai yang kata makanan nye sedap2 belaka..so harus la try..

WELCOME!!

Time sampai (dlm kul 830)..kedai dah almost full dah..ramai family makan besar2..apa yang di jual dekat HOMST ni ye..
HOMST ni is a Chinese Muslim Restaurant..dalam menu dia..ada yang menu ala carte..ada jugak menu lauk pauk..kalo datang beramai2..boleh la order lauk pauk..mesti sedap kan..xpe..next time ajak my parents datang makan sini lak..hehehe..

SUKU DARI MENU..HEHE
Mula2 tengok menu..x tau nk order apa sebenarnya..sambil tengok menu, sambal jeling makanan meja couple sebelah..hahaha..last2 I order Cantonese Fried Kueh Teow, untuk budak, Udon Mee with Beef Balls Soup, dan untuk mr hubby, sama macam menu meja sebelah..which is mee hokkien..hehehe..

Yeah..makanan dah sampai..pinggan dia..besar betul..n berat nk angkat..mula2 fikir, leh habis x ni..rasa dia..memang sedap..patut dalam menu, ada tanda recommended..dia nye specialty la ni..tp memang sedap..habis I makan..

Untuk penghilang dahaga..order ice lemon tea dan asam limau..asam limau dia..memang kaw giler!! Terkejut first time minum..hahaha..

BESAR PLATE DIA..TP I HABISKAN TAU..HEHE

AIR ASAM LIMAU..MASYUK!! SAMPAI BERKERUT DAHI
Budak2 ni punya, Udon Soup with Beef Balls, ehmm…xde rasa sangat kuah dia..very plain..macam makanan org dalam pantang (makanan sihat..hehe)..rasa macam nk tambah je garam atau cili potong dalam tu..tp habis jugak budak2 ni makan..

UDON MEE..WITH BEEF BALLS SOUP RM13.80
Mr hubby nye pun..agak sedap..tp tiga2 makanan yang kitaorang order, semua x pedas..so mr hubby mintak cili potong..biasa la..tekak orang melayu..kena ada cili2 sikit..

MEE HOKKIEN
Dari segi service, agak laju..waitress2 semua sangat friendly..overall…quite nice..atmosphere bagus. Layanan mantap..makanan setakat ni ok..lepas ni nk try lauk pauk dia pulak..keluar2 je..dah almost 10..nk pg jaya grocer japp..nasib baik lum ttp..ngeeee

Homst Recepi@ Dpulze Shopping Centre 
P-07, Dpulze, Lingkaran, Cyber Point Timur, Cyber 12, 63000 Cyberjaya.
Tel : 03-8322 5760
Business Hours : 11am - 10pm 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...