Wednesday, 22 April 2015

Breakfast @ Kudap-kudap Taman Tasik Ampang Hilir

Pagi2 lagi mr hubby dah excited..yelah..hari ni dapat “toy” baru…hehehe..pagi2 lagi dia dah kejut. Kalo boleh nak gerak awal..Pg Ampang je pun..ada anak2 ni..kena la awal sikit..nak bangunkan budak2 tu pun dah ambil masa..K..akhirnye kitaorang berjaya gerak around 8.20 gitu..off to Ampang…try google kedai makan breakfast yang best..x jumpa2…asyik2 keluar kedai mamak jer..nak jugak cari kelainan sikit..

Tengah pusing2 tu..ternampak gerai2 kat tepi tasik..tanya mr hubby..”tasik apa tu?”..siap ada playground besar2 lagi..playground tu betul2 sebelah kedai makan..syok la..so, mr hubby terus cari jalan..rupanya..Taman Tasik Ampang Hilir..ramai sangat orang pagi2..ada yang berjogging, main badminton..bersenam..kitaorang lak..dengan pakai jeans nye..hahaha..datang untuk melantak sarapan..

Address: Jalan Kedondong, Desa Pahlawan, 55000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

OUR  TABLE - 26
Jumpa la satu kedai ni..Kudap2 nama dia..kedai nye betul2 bawah pokok dan dihiasi dengan bermacam jenis pokok2 yang menarik...menu dia pulak..dekat ruang dinding kedai tu..mr hubby hari tu order terus kat kaunter..kedai ni open air dan betul2 sebelah playground..so kitaorang cari port yang boleh nampak budak2 ni main..eat and play..ada jugak kerusi meja khas tuk budak2..siap berlapik angry bird tu..

CARI PORT DEKAT DENGAN PLAYGROUND
PLAYGROUND SEBELAH KEDAI
Menu dia..perghh...menu sarapan yang menarik..ada lempeng kelapa..lempeng pisang, nasi lemak, meehoon goreng, cucur, laksa, mee kari, ubi kayu rebus...perghh…kampong style menu..last2 I order lempeng pisang..mr hubby lak nasi lemak..air lak..teh ais and nescafe ais..

MENU DEKAT RUANG DINDING - X BERAPA NAK NAMPAK..SORRY
NASI LEMAK 
Nasi lemak dia..orait lak..sambal dia agak pedas sikit..tp sedap..portion dia..bg i..just nice..tp tengok mr hubby macam x kenyang jer..hehehe

LEMPENG PISANG DENGAN SAMBAL CICAH
I punya-> lempeng pisang..kongsi dengan Lily..gemar betul si lily makan..hampir separuh..memang sedap..lempeng dia rasanye macam ada kelapa sikit..tp memang marvellous la..sambal dia pulak..sama aje dengan sambal nasi lemak..tp di cicah dengan lempeng..memang sedap la..air dia pulak..perghh…pekat yang amat.. memang kaw!! Tp syok la makan kat sini..bawah rimbun2..nostalgia habis..hahaha..si Ziyad lak asyik main jer..terus lupa nak makan..OTW balik tu..beli la pau..beli dekat kedai sebelah Kudap2 ni..

Apa pun..boleh ni kalo saje2 nak datang sini..tp next time kena pakai baju senam la...rasanya macam kitaorang je yg pakai jeans..hehehe



Friday, 17 April 2015

Dinner @ Salam Noodles Shaftsbury Square Cyberjaya

Ni gara-gara terpengaruh dengan TV3 JJCM la ni..pantang nampak yang sedap n dekat..mula la I sebut2..hehehe..actually mr hubby dah pernah makan kat situ..so malam tu..i bg tau I nak makan soup2 jer..It turns out that tempat tu ada dua cawangan. Yang keluar dekat JJCM tu dkt CBD Perdana 2 Cyberjaya..confirm la malam tu penuh..so mr hubby bawak ke cawangan yang lagi satu..tempat office dia rupanya..Shaftsbury Square..cekal mr hubby ni..layan je bini dia nak apa..

Address : P2 - 17, Shaftsbury Square, Persiaran Multimedia,. Cyberjaya.

ENTRANCE TO SALAM NOODLES
Sampai2 ajer..x ramai..mgkn ramai terjah yang dekat CBD sana kot..biasa la..kalo keluar JJCM..confirm ramai serbu..menu dia..ehm...menu dia x banyak..tp still..ada variety..apa dia Salam Noodles ni..Mee Tarik ok..Original tau..last2 I order Braised Beef Spicy Noodles..mr hubby order Gravy – Braised Beef Potato Noodles..as a side dish...their mutton sticks..

MENU
Once dh place order..leh terus wat bayaran..yg syok nye..air free ok..and free refill..ada banyak jenis air lak tu..air sejuk..air gas..air panas pun ada..

YEAH!!! makanan dah sampai..

GRAVY- BRAISED BEEF POTATO NOODLES RM8.00
CLOSE UP
Mr hubby nye jenis gravy..x banyak kuah..rasa dia not bad..x spicy langsung..kalo nak spicy..ada sos dia di letak kan atas meja..ikut sukatan n citarasa empunya badan la ye..portion wise..huge..i tengok pun macam.."boleh ke habis ni??"..hahaha..kalo btl2 lapo..boleh kot..coz kitaorang dah melantak shawarma sebelum tu..perut xde la lapo sangat..

BRAISED BEEF SPICY NOODLES RM8.00
CILI AND VINEGAR
Finally…my dish..Braised Beef Spicy Noodle Soup..Sampai2 ajer dah berebut ngan si Ziyad..kongsi2..hehehe..so bg la Ziyad makan dulu..mee dia memang banyak..rasanya I ngan Ziyad dah makan banyak dah..tp macam x susut2 jugak..the broth for me..its just ok..but I think apa yang special is the cili sauce kot..and for me the dish was a bit too spicy..huhuhu..(my level of pedas memang x sama ngan org lain..).. mgkn org lain akan kata “x pedas pun”..coz I tengok anak I relax je makan..i yang terover..hahaha..banyak gak I minum air..hehehe..tu belum masuk kan extra cili sauce tu lagi..agak2 kalo I masuk kan..mau terbakar mulut i..overall..x habis pun I makan..memang x leh nak masuk dah perut i..kenyang sangat..

MUTTON STICKS
Another specialty kat sini..mutton sticks dia..RM2.oo secucuk..bg i..i really like the satay..sedap..rempah2 dia terasa sangat..portion pun ok..kitaorang order 5..i belasah 3..mr hubby ambik 2..hehehe

So overall..memang kenyang sangat malam tu..k, boleh balik n relax..perut dah kenyang..semua pun gembira..Lets go home and sleep…



Lunch @ Deli Oasis Cafe Bangsar

Bila everyday makan dekat tempat yg sama..bosan jugak..lg2 bila dah x banyak option..so that day..my office mate ajak makan luar..diaorang ajak pg makan berdekatan dengan LRT Bangsar..ni first time for the  three of us tuk terjah ke restaurant tu..member sorang ni..dia pernah ke kedai tu..tp kedai tu akan tutup for Friday prayer..so that day..kitaorag sampai awal..sebelum diaorg punya waktu closing time which is at 12.45..re-open balik after 2pm or 2.30pm..x ingat la pulak..rasanye tukang masak dia lelaki saja kot..waiter dia ada la jugak perempuan..

KEDAI DARI ARAH JAUH
Kedai ni betul sebelah LRT bangsar..tp signage dia x berapa nk besar tp bila kitaorang sampai ke kedai tu..agak full..kedai ni dua tingkat..leh jugak makan2 n lepak kat bahagian atas..

Address : Ground Floor, Menara UOA Bangsar, Jalan Bangsar Utama 1, Off Jalan Bangsar, Kuala Lumpur, Bangsar, 59000

PART OF THE MENU
Menu sudah sampai..apa nak makan ea..usha2 menu dia..wow..ada western n local delights..western dia x berapa nk mahal sangat..gril salmon pun RM18.90..orait la kan..last2 I pilih Pasta Meatball Marinara..member I sorang ni plan asal nak makan Beef Ribs..tup2 xde..so terus tukar selera..Nasi Goreng Ayam dara..hahaha..sorang lagi order Chicken Parmigiana…local delights dia a bit expensive for me la..tp usha meja2 sebelah..portion agak besar jugak la..so we will see once our food reaches our table..

AIR BANCAU - BANDUNG CINCAU
For drinks..i order Bandung Cincau (Bancau..hehehe)..sorang lagi order kedondong asam boi..
Xde la lama sangat menunggu makanan..around 10-15 minutes gitu..once makanan dah sampai..wow..besar jugak portion…

NASI GORENG AYAM DARA RM13.90
Nasi Goreng Ayam dara..ayam dia memang huge la..kalo i..mungkin x leh nak habis..hehehe..taste wise..not bad..tp member I kata..sambal dia x pedas langsung..hampir2 dia nak mintak cili potong…ayam dia sedap..nasi goreng dia pun sedap..macam nasi goreng cina..tp ada gak rasa macam nasi goreng kampong..hahaa..

CHICKEN PARMIGIANA RM12.90
Chicken Parmagiana dia..comey jer..diletakkan atas mash potato..and as a side..salad..nampak menarik..dari segi rasa..orait la..mash potato dia pun sedap..

MEATBALL MARINARA RM10.90
I punya..Meatball Marinara…portion dia..mak ai..banyak gak..tp I berjaya habiskan…hohoho..meatballs dia ada tiga..meatball dia I x habis makan..ntah la..the taste just wasn’t for my liking..sauce marinara dia sedap gak..x sure wat sendiri or pakai instant..heheheh..air bancau i..memang marvellous la..gelas sederhana besar..memang syok minum waktu panas2 hari tu..hilang dahaga…

Overall..for that price..i rasa berbaloi..patut la ramai je dekat kedai tu..bermacam2 bangsa ada..apa pun..will probably come again next time..tp next time..ajak ramai lagi office mate la..baru meriah..hehehe


Tuesday, 14 April 2015

Dinner @ Moon’s Kitchen Putra Heights

Dah berminggu jugak la I asyik teringin nak makan salmon..ntah lorr..ngidam la kot..hahaha..sejak preggy ni..aduyay..selera berubah2..sekarang memang dah jarang nak makan malam..tp kalo dinner kat luar..terus I berselera..ngada2 kan..nasib baik I ngidam salmon jerr..kalo makanan yg susah nak cari tu..jenuh jugak la..so I tanya la mr google…mana tempat makan salmon yg sedap..terstumble satu restaurant ni..ada dua cawangan..so the nearest to our place…at Putra Heights..kedai ni jual makanan western..so salmon tu mestilah ada kan..hehe..confident ajer..

Address : 12A-G, Jalan Putra Mahkota 7/6B, Putra Heights, 47650 Putra Heights,Selangor, Malaysia (closed on Monday)

ENTRANCE
MURAL
Sampai2 aje kat kedai tu..ramai jugak pelanggan..konsep deco dia agak menarik..ada mural kat belah dinding dia yang kindda catchy..nice..so now..its time to check out the menu..

PART OF THE MENU
Lama jugak la nak fikir nak makan apa..i dah confirm dah..nk grilled salmon..plus I nampak ada onion soup..apa lagi order la jugak kan..mr hubby last2 order chicken chop..ingatkan dia nak order grilled lamb ke..last2 dia order chicken chop jerr..

BAKED ONION SOUP RM8.90
First2 sampai onion soup dia..dari segi rupa..wow..cantek..nampak tempting..time to taste pulak..ehm..ada rasa burnt sedikit tp still ok..combination with the cheese memang masyuk la..tp I pernah rasa yg lebih sedap..dekat Logenhaus, Taipan..sorry xde entry lak ke restaurant ni..time tu lum start blogging lagi..tp pasti akan ke sana nanti..portion wise..ok..overall..aku suka…hahaha..

GRILLED SALMON FILLET RM37.90
Finally, my salmon has arrived..wow..portion dia agak besar jugak la..ada mashed potato, coleslaw and salad sekali dalam set tu..bagi I personally, I rasa salmon dia kindda a bit dry..but the combination dengan sos dia..(I rasa macam tartar sauce)..memang sedap..tp towards the end..memang susah nak habiskan..coz dah extremely full…

CHICKEN CHOP
Mr hubby punya chicken chop lak..comes with salad and fries..fries tu Ziyad yg punya la..Lily lak makan salmon, fries and mash potato..kuat betul si kecik ni makan..ok..back to the chicken chop..portion wise..memang besar la..bg i..sedap gak la..sos dia..sos mushroom..tp mr hubby kata biasa2 saja..specialty dekat sini..ada jual lobster tau..ikut gram..tp malam tu..i tengok xde sapa order lobster..kalo ada..leh gak usha2 kan..haha..tp tengok meja2 sebelah..ramai yg order their steaks/or lambs..mungkin sedap la kot..

Probably next time la kalo nak cuba..this is their second branch..their first outlet dekat Ampang. 
So kepada sesiapa yang berminat nk dine kat sini..atau teringin nak makan western2..boleh la pg ke mana2 outlet Moon's Kitchen ni..



Play time @ Kidzoona AEON Taman Equine

Kekadang rasa kesian jugak dekat budak2 ni coz jarang bawak diaorang pergi main2..so that day, I ajak mr hubby bawak budak2 ni pg main playground..i ajak pg playground cyberjaya tp mr hubby x berapa berkenan..katanye x berapa bersih..so dia cadangkan pg ke playground dekat Putrajaya..dekat2 dengan Dataran Gemilang. Petang tu..memang ramai la budak2 main dekat playground tu..

Ziyad terus je terjah..si Lily ni pulak..pantang dapat main playground..nak main slide aje kejanye..bukan apa..dia asyik suka nak naik slide tu..kalo bawak dia pg main see-saw pun..dia akan tuju ke slide tu jugak..

PLAYGROUND PUTRAJAYA
Ni x leh jadi ni..penat la wei..so I ajak mr hubby..ada internal playground..jom la try pg..dekat AEON Taman Equine…mr hubby pun on jerr..leh shopping sekali ea kat Jusco Taman Equine tu..

Sampai2 aje dekat Jusco tu..usha indoor Playground tu..KIDZOONA..(sorry..boleh terlupa nak ambik gambar depan indoor playground ni)

Rates dia as below:
Weekdays : RM10
Weekends and Public Holidays : RM17.00

(Unlimited Hours tau for that whole day)..
So boleh la main2 dulu..lps tu jalan2..shopping or makan ke..then leh masuk balik..bg budak2 puas main..haha..tp coz that day, dah malam..sempat masuk sekali jerr..

Jom usha gambar2 dalam Kidzoona…Ziyad suka bebenor…tp Lily..aduyay…asyik pegang bola yg kecik2 tu jer..then x berapa nak main..asyik jalan2..usha2 org..baca buku kejap..so Ziyad..siap main memasak dah..hahaa…aduh..parah..

SYOK LILY MAIN BLOCKS 

Apapun..rasanya dalam sejam jugak kot dalam tu..x perasan masa lak..tp seronok la tengok budak2 tu main..macam2 gak ada dalam tu. Agaknya kalo weekdays…mesti x ramai..bg i..kalo ramai syok sikit..tengok gelagat budak2 kan..macam2..hehehe..

PLAY HOUSE
GOLEK GOLEK..HEHEHE
CASTLE
Syok rr Kidzoona ni tp coz memandangkan time tu dah waktu malam..so x banyak masa la bebudak ni dpt main..apa pun..boleh bawak balik next time ke sini..tengok gembira je Lily and Ziyad..parents mostly duduk2 jerr..tempat ni selamat..xde benda2 tajam pun..k..till next time.



Monday, 13 April 2015

Dinner @ Warisan Selera Kajang

It was actually our anniversary that day..and kitaorang pun memang xde plan nak makan mana malam tu…tup2 malam tu..mr hubby balik awal..selalunya akan sampai rumah after 10..so kitaorang opt nak pg dinner kat luar..so terfikir kedai member sorang ni..member sekolah..memang lama dah plan nk ke sana..tp x kesampaian aje..so apa lagi..malam tu jugak kitaorang nak terjah kedai dia..

Cari punya cari..akhirnya jumpa jugak kedai dia..Restoran Warisan Selera..boleh check dekat FB - Warisan Selera. Boleh juga buat tempahan dekat kedai ni..no : 016-2449282 / 010-9829282

Address : 21, Jalan TKS 4, Taman Kajang Sentral, Kajang, Selangor

MENU
BANNER NASI KUKUS
Apa yang menarik dekat kedai ni..Nasi Kukus Naga…dan paling best minum dengan air naga fresh lagi…kalo dtg sini..hati2 bila minum air naga ni..kalo kena baju (lagi2 baju kaler putih)..jenuh nak bersih kan nanti..hehehe

I order kueh teaw ladna while mr hubby order Nasi Kukus Naga..tuk si Ziyad, kitaorang order kan nasi putih dengan sup..tp yg paling kuat makan..si Lily..ngap jer semua benda..hahaha...badan comey jerr..

NASI KUKUS NAGA RM7.00
AIR NAGA FRESH LAGI TAU..
Nasi Kukus Naga dia..for me..sedapp..tp sambal dia memang tahap pedas giler wei..mr hubby suka la yg pedas cm tu..tuk i..kalo yg jenis x tahan pedas..(macam i)..order menu lain yer..takut nanti x habis..bazir jer nanti..air naga dia pulak..perghh..memang fresh..rasa serat2 dia tu..besar lak tu gelas dia..

KUEH TEAW LADNA RM4.50
I punya ladna..pun sedap..cukup rasa..habis kot I makan..licin..portion pun not bad..banyak inti..overall..i like la..hehe

In terms of interior kedai dia sangat simple..no fancy2 deco..

Time kitorang dtg malam tu..x ramai pun..ada la dlm dua tiga meja yg full..kesian empunya tuan kedai..kitaorang lepak2 sampai la waktu habis tutup kedai dia..hehehe..apapun..thanks taiko and family!!! It was an awesome meal!!




Wednesday, 1 April 2015

Lunch @ Food Junction Mid Valley

Hari tu..ada baby fair..so terjah jer la kejap ngan member i sorang ni..i ada buat entry on this Baby fair..boleh baca kat SINI...

Dah waktu lunch..perut pun dah start keroncong..so i ajak member i ni makan dekat Food Junction Mid Valley. Food Junction ni is the food court kat Mid Valley. Dekat Level 3..Kalo dari baby fair hari tu..boleh terus keluar ke food Junction ni.. Macam2 stall ada..pening gak rr nak fikir nak makan apa..nak dapat tempat duduk pun agak susah...memang kena tunggu meja..Memang lucky hari tu..ada couple ni baru  habis..so dpt la meja..

GERAI MASAKAN KOREAN
MENU
I dah pusing2 dah..fikir punya fikir..last2 i makan Korean Cuisine..asyik2 Korean kan..nak buat mcm mana..memang tekak tu suka makanan korean..last2 i pilih Kimchi Jigae..my friend sorang ni..dia order dekat Pepper Lunch..

KIMCHI JIGAE BEEF RM12.90 (BEFORE TAX)
CLOSE UP
This is my Kimchi Jigae (Beef)..Overall..i suka giler rasa kuah dia..hampir licin kot i makan..(mgkn faktor kebuluran tu main peranan jugak la...hahaha)..tp rasa dia memang menepati citarasa i..sedap..portion daging dia pun ok..memang kenyang sangat la hari tu..kedai dia nampak macam sama dengan yang i makan dekat Nu Sentral punya food court..tp dari segi rasa..ada beza..Dekat sini lg sedap..hehehe..

Banchan dia biasa saja..kimchi n mashed potato..

PEPPER LUNCH
CLOSE UP
Yang ni pulak apa yg my friend order...i pun x dpt nak tangkap apa nama menu dia ..tapi ada ayam and salmon...harga dalam RM20.++..sorry..x tau harga sebenar..dari segi rasa..orait la..sayur dia ada lada sulah sikit...portion sayur, ayam, n salmon dia pun banyak gak rr..overall..a good dish..

Lepas jer melantak..kitaorang pun balik la..tp nak tunggu cab..perghh...hampir sejam gak la br dpt cab..aduyay..memang crowded sgt hr tu..pengalaman..hehehe..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...