Thursday, 8 September 2016

Short Trip to Taiping : Jalan-jalan di Taman Tasik Taiping - Playground

Yeah, dapat pi jalan-jalan lagi..hahaha..kali ni sebenarnye nk pergi ke kenduri kawen budak ofis mr hubby. Kali ni, di Taiping. Lama dah x pg ke Taiping..Plan asal, nk tido sana…tp last2, x jadi..pergi balik hari saja..So pagi2 dah gerak dah pi Taiping. Stop makan breakfast dulu otw..lapo kot..sampai ke kenduri, dalam pukul 1 lebih..betul2 tengah peak hours..cuaca hari tu pulak..panas yang amat..berpeluh2..

Lepas pergi kenduri tu..kitaorang terus gerak pi ke Taman Tasik Taiping..nk jjcm..ehmm..baru je lepas makan..so jjcm petang sikit la..mula2 tu..ada gak terfikir nk pg ke zoo taiping..tp dah la x bawak stroller..dgn berbaju kurung lagi..menyesal x bawak baju spare..huhu..so last2 x jadi nk masuk ke zoo..xpe la ye..next time..kalo nk ke zoo ni..kena wat preparation sikit..kena ada air..makanan..proper kasut..jauh kot nk berjalan dalam zoo..pernah bawak bebudak ni pg ke zoo Melaka jer..tu pun penat nk pusing semua..hahaha..

Jom baca sikit pasal Taman Tasik Taiping ni 
Taman Tasik Taiping merupakan kawasan rekreasi bekas lombong bijih timah yang tertua di Malaysia. Taman tasik ini dibuka pada tahun 1880. Zoo Taiping terletak di taman tasik ini. Keluasan taman tasik di bandar Taiping ini, mencapai hingga 62 hektar.

Sampai ke Taman tasik dalam kul 3 lebih dah..cuaca memang terik giler..panas sangat hr tu..tengah pusing2 tasik, terjumpa kawasan playground yg agak besar..mula2 ingat nk tunggu redup dulu..tp bebudak dah x sabar..so belasah jer main dalam panas..nasib baik x demam budak2 ni..time ni, si kecik tido..so Uzayr n mr hubby duk beraircon dalam kete..i ngan Ziyad n Lily duk main n usha playground. 

SEBAHAGIAN PLAYGROUND DIA..
SLIDES NI MACAM BEST..ORG DEWASA PUN TERINGIN NK TRY..HEHE
AGAK BESAR PLAYGROUND DIA..
CLOSE UP SIKIT
MACAM SPACE SHIP PUN ADA
MACAM2 KALER SLIDES..PILIH SAJA
BANYAK POKOK2..
Menarik gak la..besar kot playground dia..tepi2 kawasan playground ni..byk kerusi2 dan shades untuk parents memantau anak2 ketika bermain..

Ada jugak orang jual2 berdekatan dgn playground ni..kitaorang sambar gk roti aiskrim..lupa lak nk snap gambo..duk syuk makan..dah x ingat nk snap2..

Habis jer main kat playgroud ni..kitaorang stat pusing tasik..ramai jugak hari tu yg ambik wedding photo sekitar tasik ni..pusing punya pusing..terjumpa lagi playground lain..memandangkan playground dia agak unique..so kitaorg pun berhenti la kejap..playground ni..x besar mana pun..tp still menanarik..

OCTOPUS PLAYGROUND
MENARIK TERTARIK
UNIQUE
Bila petang sikit tu..dah 2-3 kali gak la pusing tasik tu..lepas google2 tempat menarik di Taiping..kitaorg teruja jugak pasal Spritzer Ecopark..tp coz dah petang sangat..dan bertentangan dengan arah nk balik..so x jd nk pg..so kitaorang ke mana??? Kena la tunggu next entry pulak..hehe





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...