Friday, 26 September 2014

Terkena Sawan Pengantin..

Anak perempuan I, Lily, minggu ni badan dia asyik lemah aje..minggu lepas dia demam..so skg baru jerr baik dari demam..tp skang..bila masuk waktu  petang je..mula la badan dia panas…mata kuyu je..ngantuk je dia..then kalo tido..selalu terkejut2..cian anak mama..so my mom bawak si Lily pergi berurut..i pergi outstation 3 hari..so I mintak my mom tolong jagakan..so tiga-tiga hari tu la Lily pergi berurut n mandi limau..balik je dr berurut..my mom bagi tau I..yang Lily ni terkena "sawan pengantin"..

????? I macam what is that???? So my mom explain la sikit pasal sawan pengantin ni…selalunya kalo pergi ke majlis-majlis kahwin ni..petua-petua orang2 tua..kena mintak pengantin perempuan tu cium kat baby..takut terkena sawan pengantin..i kalo pergi ke majlis2 kahwin ni..sometimes je mintak pengantin perempuan tu cium Lily tp satu majlis ni..baru je last week..x sempat nak jumpa pengantin perempuan nye..agak nya Lily berkenan kot dgn pengantin tu..

Tukang urut tu pun ada bg tau..Lily terkena ni macam betul2 recent..so the last wedding i pergi..last weekend la..

My mom bagi tau x semua brides ada sawan ni..so kebarangkalian majlis last yg I pergi tu ada…so ubatnya…my mom suh ambik bedak kepunyaan pengantin tu..and sapu bedak tu kat Lily..

I macam what?? bedak?? 

Nasib baik pengantin perempuan & pengantin lelaki tu kawan mr hubby..time I outstation ni..mr hubby la yang gigih ambik kan bedak tu n bawak kan balik to my mom..bedak yg ada time tu bedak muka jerr..my mom bg tau x kisah bedak apa pun..asalkan kepunyaan pengantin tu..nasib baik ada jugak bedak..

My mom pun sapu la bedak tu..now Lily dah x panas dah petang2..aktif je..senyum je Lily..lega hati I tengok dia kembali lasak...

Kesimpulannya..after this..kalo pergi ke mana-mana majlis kahwin..pastikan pengantin perempuan tu cium Lily…kalo x..jenuh pulak nak cari bedak dia..I sebenarnya x tau pun kewujudan sawan pengantin ni..x tau la sebenarnya ada ke x and apa kaitan dengan sapu "bedak kepunyaan pengantin" tu...tp coz both my mom and tukang urut tu convince Lily terkena sawan ni..coz diaorang lebih tau benda2 cm ni...so i follow saja advice diaorang..apapun..lepas sapu bedak tu..memang Lily nampak lain dah..fuhh lega!!


No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...