Friday, 22 June 2018

Makanan Sarawak @ DapoPuro Puchong

Al-kisah di hari Mengundi. Hehe..Baru skg nk post. Pagi tu, mr hubby pergi mengundi di Putrajaya. Lama gak mr hubby pergi mengundi. So tengahari tu, sebelum balik ke kampong I pulak di Kuala Selangor, kitaorang singgah makan dulu. Mr hubby ada bagi tau pasal kedai makanan Sarawak yang geng2 dia pernah sebut. So bila I check, Restaurant DapoPuro ke? Dia pun x berapa pasti tapi kitaorang pergi jugak. So bila sampai depan kedai tu, me hubby rasa memang itu la kedai yang geng2 dia pernah makan. So kami pun on saja. 

WELCOME!!

Restaurant DapoPuro ni pure makanan Sarawak. Susah tau nak cari makanan Sarawak ni. I dulu pernah duk Kuching bertahun-tahun tp zaman kanak-kanak la so x berapa nk ingat makanan Sarawak time dulu. I ingat rumah yang kitaorang duduk time kat Sarawak je. Hehehe.

PART OF THE MENU

LOTS OF SARAWAK ITEMS ON THE WALL

Menu x berapa extensive sangat so senang la kami untuk membuat pilihan. Kekadang bila menu tu terlampau banyak sngt, payah gak nk memlilih. So last2 I order Laksa Sarawak ( I dan Laksa berpisah tiada), mr hubby dan anak-anak lak makan Mee Kolok.  Satu Mee Kolok Ayam, satu daging. Air dia pulak, I saja nk try air Teh dia (3 layered tea). Dari gamba Nampak tempting gitu. I memang cepat terpengaruh. 

Makanan dan minuman dia x lama pun. Sekejap je dah sampai. Anak I macam biasa, belum apa-apa hal lagi, dah tumpah air. Air sirap lak tu. Tepuk dahi je la. Dah selalu terjadi. Pekerja dia tangkas bersihkan lantai dan meja. Dapat air sirap baru. TQ ☺

This is my laksa Sarawak. Not bad la. Nk compare, x banyak yang I pernah makan tp yang kat sini agak sedap jugak. Mr hubby nye for me sedap. Lagi2 sos dia. Masyuk. Sup dia pun sedap. Anak I pun habis makan walaupun half the time duk main di sekitar kedai tu. Nasib tuan dia x marah. Tuan kedai pulak rajin mengambil gambar pelanggan. Gambar kami pun ada di FB diaorang. 

3 LAYER TEA..MANIS!!

MY LAKSA SARAWAK

MEE KOLOK

KOPOK LEKOR..KUDAPAN

Environment dia pun quite nice. Pelbagai barangan Sarawak menghiasi dinding kedai ni. Kebanyakanya ada di rumah my mom jugak. Hehehe. Memang menarik dan membuatkan I teringat zaman2 kecik dulu. Overall, the food was quite nice, ambience pun ok, owner dia friendly and harga pun berpatutan. So if you are craving for some Sarawak cuisines, come by here at DapoPuro. 

Address: No 41 Jln BP 7/2 Bandar Bukit Puchong 2, Bandar Bukit Puchong, 47120 Puchong, Selangor 
Phone: 016-411 1015

Monday, 4 June 2018

Buffet Ramadhan 2018 : Tasik Cempaka Villa by Felda D’Saji Bangi

Apabila mr hubby ajak makan luar, I pun on je la. Berbuka bersama geng-geng ofismate mr hubby. Ofis I ada jugak buat tp I x dpt nak pergi. So kali ni, berbuka puasa di Tasik Cempaka Villa, by Felda D’Saji di bangi. Bangunan ni betul2 sebelah tasik (tp malam-malam x berapa nk perasan), n belakang kawasan McDonald Bangi Seksyen 9. Memandangkan mr hubby belanja kitaorang semua berbuka, so I x berapa pasti harga dia berapa. Tp bila google, harga dewasa dalam RM58 and kanak-kanak dalam RM33. Kira ok la kan. Rata-rata skang buffet mesti atas RM80. 


I dari KL so petang tu, dah start hujan renyai2. I sampai pun dalam 530 dekat rumah. So bersiap semua, dalam 620 jugak la baru nk bergerak. Ke arah Bangi, jem sedikit la, tp kami ikut jalan dalam. Sampai je depan pintu Tasik Cempaka Villa tu, hujan selebat-lebatnya. Nasib baik pekerja dia ada sediakan payung. So xde la basah kuyup. Di bahagian luar ada jugak gerai2. Bahagian western, soup2, kambing golek semua di bahagian depan. Kena berhadap dengan hujan untuk sampai ke kawasan menu yang itu. Pekerja dia memag cemerlang. X putus bawak kitaorang pergi dan balik dari kawasan situ. Seriously, ni first time I pergi ke buffet, x perlu berautur untuk makan kambing golek. Banyak giler malam tu. 

Dari segi kawasan, memang agak privacy sedikit. Tempat dia xde la besar macam hotel2. Tp untuk office event, rasa cukup ni. So memandangakn orang x berapa padat dalam tu, so x perlu nk beratur pun untuk mengambil makanan. Makanan dia, by Felda D’Saji. I memang dah selalu makan dah Felda D’Saji ni. Ofis I memang customer tegar. Makanan dia malam tu, agak sedap la. Tp ada jugak hit and misses. Ada yang telebih masin, tawar, tp overall, choice and variety memang best. .For me I suka. 

KAWASAN DALAM

Antara kegemaran, I suka kambing golek, salad, Sup kambing, Carbonara (sedikit tawar) tapi anak I habis makan 3 mangkuk, kuih muih dan sambal2 dia. I dah lama x makan kambing, so bila buka jer, terus pening bila makan. Hahaha. Patahkan selera jer. Ada juga mee goreng, soto, nasi campur, rojak, pecal, desert dan macam2 lagi. 

KAMBING GOLEK..

CARBONARA..MARINARA PUN ADA..

ASAM-ASAM

PECAL & KERABU

PLATE MR HUBBY..HEHE

SUP KAMBING..KONGSI DENGAN HUSBAND

SOTO

MR HUBBY KATA SAMBAL DIA SEDAP

MINUMAN

BUBUR LAMBUK & BUBUR PULUT HITAM

ABC

GORENG2

SOME OF THE DESSERT..BYJ YANG DAH HABIS

Surau dia dalam bangunan tu sendiri. Di bahagian depan receptionist. X berapa besar so kena take turn untuk solat la. I lepas makan terus pg solat coz kalo lambat, confirm penuh. Banyak telekung disediakan dalam tu. 

Overall..tempat ni memang best. X berapa crowded, banyak choice makanan, senang untuk jaga budak2, pekerja dia pun cepat je ambik pinggan dari atas meja, harga pun affordable. Time balik, still hujan renyai2 lagi. Tapi kami redah saja. So, its time to head back home, Perut dah macam nk meletup dah. Badan pun dah start panas. Terlebih kambing ni..huhu

Selamat berpuasa dan selamat berbuka semua !!

Lake Cempaka Villa
Taman Tasik Cempaka, 
Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, 
43650 Bangi
FB : Lake Cempaka Villa Official atau IG : @lakecempakavillaofficial


Monday, 21 May 2018

Short Trip to Kuantan 2018 : Sungai Pandan Waterfall

Kenapa kami x berapa kisah trip kali ni hotel xde swimming pool?? Coz sebenarnya dah plan nak bawak anak-anak pergi mandi waterfall. Yeah!! Kitaorang jarang giler bawak pergi sungai-sungai atau waterfall ni. Saja bagi kelainan sikit la kali ni. Asyik mandi swimming pool atau bath tub jerr..

Time nk pergi waterfall ni, anak2 tak tau lagi, just kitaorang bagi tau nk pergi mandi-manda. Lepas breakfast kitaorang terus bergerak pergi ke Sungai Pandan Waterfall. I google tempat2 yang menarik sekitar Kuantan dan Sungai Pandan Waterfall ni keluar antara aktiviti-aktiviti yag boleh dibuat semasa di Kuantan. So dah sampai Kuantan, harus la check it out kejap. Perjalanan dari hotel ke Sungai Pandan Waterfall ni jauh sedikit la. Otw, singgah membeli Nasi Ayam dulu. Buat bekalan nk makan2 nanti kat sana. Sampai pun dah lebih kurang lunch time dah.

KAUNTER TICKET

PETUNJUK ARAH

OUR TICKETS

Bila sampai je kat sana, kena beli tiket dulu sebelum leh masuk dalam. Tempat dia memang besar.
Harga dia sangat ok. Dewasa RM2, Kanak-kanak 7-12 tahun, RM1, and Parking RM3. Bawah 7 tahun, FREE


Parking dia pun besar giler. Banyak kereta boleh parking serentak..Time kami sampai, x ramai orang pun walaupun time hari tu tengah cuti sekolah. Usha kejap, bahagian bawah waterfall tu, macam dah diubahsuai sedikit jadi kolam yang besar. Bahagian atas yang dekat dengan air terjun.

MCM BIG POOL DAH

BAHAGIAN CETEK

Kami pergi ke atas sedikit la. Nasib dpt jumpa port yang baik. Anak2 sampai je, dah terus bertukar baju dah. Tp dekat sini pun, semua pakai pelampung. Yang besar je leh swim suka2 dia. Air dia agak sejuk sedikit la. Kawasan dia memang banyak batu. Kena hati2 time jalan2 dalam air tu. I basahkan seluar jer. Baju x basah. Hehehehe..Ngelat. Tapi yang x bestnye..tengah2 syok makan2, leh hujan renyai2. Kitaorag terpaksa angkut barang, kalo x, memang basah kuyup la barang2 semua. Kami basah xpe lagi. Bila tengah2 nk angkut, dah stop hujan tu. So last2 kitaorang berenang n mandi manda dekat bahagian depan kolam besar dia jer..budak2 main pasir. Ziyad nak naik balik tp x bagi coz yang lain semua kat bawah dah. Cian dia, rasa x puas mandi lagi la tu. 

JALAN UNTUK KE KAWASAN AIR TERJUN BAHAGIAN ATAS

ADA JAMBATAN UTK MELINTAS..

YANG KECIK2, BERPELAMPUNG LAGI

I JADI TUKANG AMBIL GAMBO SAJA

BERMAIN DENGAN JIRAN BERKELAH

Kitaorang x pergi pun sampai ke air terjun tu. Tengok dari jauh. Rasa kalo pergi dengan geng2 atau kengkawan, confirm best la. Pergi dengan family anak kecik, payah sikit. Air agak deras and kuat jugak. Dekat sini, ada banyak juga tempat duduk dan tempat khas untuk BBQ. Rasa first come first serve. 

Tempat ni ada sediakan bilik air dan shower tapi shower dia open air ye. Nk dijadikan cerita, I nak mandikan anak I Lily. Rasa kalo budak kalo naked kejap, xpe la lagi. Budak kecik lagi pun. Time tu pulak, I memang nk cepat. Basuh2 kejap dan blah. Time nk mandikan tu, tetibe ada someone ni, yang dah dewasa, half naked, mandi kat sebelah. Terkedu kejap. Hahahaha. Nasib yang bawah tutup. Kui kui..culture shock terus. 

TEMPAT SALIN AND MANDI

Dah setel semua, kembali ke hotel. Budak2 dah flat dah dalam kereta. Kepenatan semua. Malam nanti, JJCM macam biasa. Overall, I suka tempat ni. Tenang, banyak kawasan untuk family, ada gerai2, tempat mandi n salin baju..semua cukup la. X tau la bila lagi dapat mai sini lagi..For now, Bye-bye Sungai Pandan Waterfall..



Monday, 14 May 2018

Short Trip to Kuantan 2018 : JJCM Kuantan to Temerloh

Lama wei x jelajah bandar Kuantan. X ingat bila last datang sini. So bile dah bercuti, harus la JJCM. Bila google je tempat makan yang sedap dan menarik di Kuantan, akan keluar la beberapa tempat yang sememangnye viral dan ramai pengunjung. So ini antara beberapa tempat makan yang kami terjah sepanjang percutian 3 hari dua malam kami di Kuantan. 

KULA CAKES
Rasanya semua yang pergi ke Kuantan, pasti akan menyinggah ke Kula Cakes. Walaupun hotel kitaorang ni berdekatan je dengan Kula Cakes ni, tp still x berkesempatan nk makan dekat situ. Kami hari tu tapau jer. Start bukak jer, around pukul 1 tengahari,  I terus beratur. Time tu kami nk bergerak pergi Temerloh. Plan nk makan di perhentian seterusnya la. Kenapa x makan situ?? Anak2 tido. So cian nk kejutkan diaorg. Lagi2 semua jenis payah nk tido. So kalo tido siang tu, maksud memang penat la tu. 

KULA CAKE

PELBAGAI VARIETY CAKE

MANGO CHEESECAKE

Time beratur tu, belum bukak lagi pun line dia dah panjang. Ramai dah chop tempat dekat situ. Perghh..nasib I orang yang kelima..cepat gk rr. I dah memang aim nk Mango Cheesecake tu. Tp bile masuk je kat kedai tu, ada banyak choice cake yang sedap2..last2 I order 2 Mango Cheesecake dan Pavlova. Orang depan I, rasanye macam tiap satu cake tu dia order..memang peminat tegar tu. 

Seriously, Mango Cheesecake dia is to die for. Sedap giler!! That's why orang sanggup beratur panjang berjela tuk dapatkan kek dia jer..apa pun, I will confirm revisit n makan dekat situ. Tunggu saja ye. Hehehe

MAIL IKAN BAKAR Tanjung Lumpur
Bila dah sampai ke Tanjung Lumpur, kitaorang duk mencari seafood pulak. Ana Petai Ikan Bakar siap ada dua cawangan dekat tanjung lumpur tu saja. Tp time kami sampai, penuh giler dengan orang. I pernah makan dekat cawangan Bangi, not to my liking sangat. Mungkin juga coz I x berapa suka petai la kot. So bila tengok penuh sangat tu, terus x jadi. Ke pilihan seterusnya, ke Mail Ikan Bakar. Time ni, nampak pengunjung baru nk ramai. Nasib dapat tempat. So apa kami order, ikan bakar, sotong goreng tepung, tomyam dan sayur. 

IKAN BAKAR

SOTONG GORENG TEPUNG

OUR DINNER

Ikan bakar dia, for me biasa sahaja. Jenuh gak nk habiskan..Sotong dia agak sedap jugak la. Time ni dah start peak so makanan dan minuman xde la awal mana sampainya..mengamuk gk rr anak-anak I. Overall, for me, makanan dia biasa saja..tp yang paling x tahan tu, harga dia giler mahal. Utk apa yang kami order tu, terkejut gak rr bila time nk bayo. So this is probably the first and the last la. Sorry to say. Can get better food with better price elsewhere. Makanan dia yang lain, x leh comment. Ramai gk I nampak order kerang dia. I berdua je ngan mr hubby. Anak2 bukan pemakan seafood. so susah sikit la nk makan banyak2.

But this is just my preference. Lidah masing-masing kan. I selalu gak makan kedai seafood, lagi2 kampung I tepi pantai jerr..so dari kecik, dibesarkan dengan ikan & seafood. Ayam memang jarang2 dulu. Time nk balik tu, kedai ni memang dah full house. Apapun, if you are in Tanjung Lumpur, leh la kalo nk menyinggah sini. 

Address : Perkampungan Tanjung Lumpur, 26060 Kuantan, Pahang
Bukak pukul 5pm

SATE WAK RADOL
Kenapa Sate?? Coz ni kedai yang paling dekat dengan hotel waktu tu. Perut dah lapo, n bau sate dia menusuk kalbu. Hehehe. So saja nk try. Order sate and makanan dinner masing2 la. Sate dia not bad, Sedap jugak. Malam tu ramai gak yang duk makan sate ni. Anak I sampai satu tahap asyik duk tanya kitaorang, kenapa asyik makan jer. Lepas makan, makan lagi. Hahaha. JJCM la katakan. 

HARGA..

SATE DAGING N AYAM. DAGING LAGI SEDAP LA. 

KUEH TEOW KUNGFU

GO'BANG MAJU - Restaurant Patin Tempoyak
Antara menu yang paling dicari bila pergi Pahang, x lain x bukan, Ikan Patin. Kitaorang lepas je dari Kuantan, pergi ke Temerloh pulak. Pg Kubang Gajah Mini Waterpark. Tunggu di entry yang lain ye. So otw ke Mini Waterpark tu, terjah Go'Bang Maju Restoran Patin Tempoyak. Kedai ni dengan waterpark tu dekat giler rupanya. Kitaorang sampai dah macam minum petang dah tp still ramai lagi pengunjung dekat Go'bang ni. 

WELCOME

PATIN BAKAR. UNIQUE RASA. FIRST TIME MAKAN PATIN BAKAR.

3 NASI, PATIN BAKAR N PATIN TEMPOYAK

PATIN TEMPOYAK

Menu pilihan, Ikan Patin Bakar dan Ikan Patin tempoyak. Anak2 makan ayam goreng.
First time makan Patin Bakar. Lain rasanya. Rempah dia kot. Tp I prefer Patin Tempoyak dia la. Lagi flavorful. I bukan la peminat sangat tp sekali sekala, leh layan ikan patin ni. Masyuk!! Ada macam-macam makanan sampingan dekat sini. X sempat nk snap. Snap apa yg ada atas meja je. Hehehe. Cuaca memang panas petang tu. Tp, layanzzz je la.

Address: 1/4 Mile Jalan Triang, Temerloh, 28000 Temerloh, Pahang

Mr hubby kata nk menyinggah lagi ke Kuantan. Boleh berJJCM lagi next time & juga sebab mr hubby nak pi memancing. Husband dah dua kali dah memancing Kuantan. Orang nak berhobby, kita support. 😏

Untuk baca review penginapan kami dia Hotel Sentral Kuantan, leh baca disini ye : CLICK HERE


Thursday, 3 May 2018

Lunch @ Nook Aloft Kuala Lumpur Sentral

Jarang-jarang dapat lunch kat hotel. Ni merupakan first quarter event ofis kitaorang. Usually every quarter, group ofis I akan buat event, sama ada makan2, jalan2 atau main2. Hahaha. This time, makan lunch buffet di Nook Aloft Hotel. Kitaorang ok jer coz, tempat ni, senang je untuk kitaorang pergi coz leh naik LRT jer. X perlu nak drive and cari parking. Kalo event dekat2 ngan ofis atau rumah I, memang akan suka la. Convenient. Nk sampai ke Aloft ni, dari Nu Sentral, kena lalu pathway dekat dengan Secret Recipe tu. Kena jalan sikit la. X jauh pun. 

WELCOME TO ALOFT


Sampai-sampai ajer dekat Nook restaurant ni, interior dia memang screams cosy and modern at the same time. I suka tema kaler hijau dia. Kitaorang dpt seating di bahagian depan sikit coz takut menganggu customer lain kan. Maklumla, kitaorang ni kekadang memang agak bising jugak. 

I x berapa nk tahu harga lunch buffet dia berapa coz semua di organize oleh organizer event. Tp confirm below RM100. Tp exact price, I sendiri x tau. Sorry guys. Datang hari tu, serious untuk enjoy makan, coz dah lama wei x makan buffet2 gini. Selalu time bulan Ramadhan jer. 

First glance on the menu, ehm, ada macam2 jugak. Ada western, local, lots of salads and condiments, laksa Sarawak, desserts, pizza, and lots of others mouthwatering food. I banyak kali round jugak ambik. Tapi x dpt la nk merasa semua. I kalo pergi buffet, x berapa suka ambik nasi. Lauk pauk jer i selalu ambik coz kalo makan nasi, cepat sangat kenyang. 


PIZZA..YUMMY



LAKSA SARAWAK. THEIR SIGNATURE DISH

ABC

KUIH MUIH N KEK

POPCORN CORNER..TIFFIN TU CANTIK KAN.



Tapi kan, for me, benda yang paling sedap adalah salad and their choice of salad dressings. Perghh..serious sedap giler. Olives dia, choice of salad, yang best, choice of dressing. First time I try orange and raspberry dressing. Both sedap. I lagi prefer orange, cos goes really well with the salad. I terus jadi peminat tegar olive lepas hari tu. Rasa sedap ya amat. Hehehe. Dishes yang lain, not bad. Pizza dia sedap, dessert ok, popcorn crunchy, choice of lauk pauk pun sedap. Tp lunch kan, x leh nk sebu sangat perut, kang x leh nk sambung kerja kang. Terlentuk lak nanti. Hehehe

YOUR CHOICE OF SALAD

SOME OF THE CHOICES TO PUT ON YOUR SALAD

LOVE THEIR DRESSINGS..SERIOUSLY DELICIOUS

Ada jugak coffee machine dekat situ, tp knowing me, I memang x reti nk operate the coffee machine, so last2 tried their hot choc..plus some dark choc syrup..perghh. Terus rasa segar. Lg pun, I x leh terover caffeine nanti pening. Selepas tu, ada ucapan-ucapan sedikit dari VP kitaorang. Cerita serba sedikit pasal performance overall. Quite interesting la this round punya event. Good environment, good food, good company, overall, it was a really good lunch. Happy jer semua orang. Lagi2 perut I. Kekeke. Rasa Ramadhan buffet dia mesti kebaboom jugak. 

X sabar nk try other buffets..but now I need to diet a bit. I'm gaining weight!! Huhuhuhu

Address : Address: N0 5, Jalan Stesen Sentral, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...