Friday, 9 November 2018

Kambing Perap Warisan Original BBQ Star

Siapa kat sini peminat daging kambing?? Lagi-lagi apabila membuat BBQ. Kambing adalah antara option yang terbaik untuk buat bakar-bakar ni. Hari tu, husband ada bawak balik satu paket kambing perapan. Lama wei x makan kambing. BBQ pun dah lama x buat. Tapi I xde la terus bakar hari tu jugak. Kena buat persediaan. Memandangkan kitaorang ni xde nak membuat BBQ dalam waktu yang terdekat, so kami buat bakar2 di rumah saja la. Kena prepare dari segi side dishes sajala. X kan nk melantak kambing saja kan. Kambing sedap dimakan dengan apa ea..Kami hari tu, akhirnya buat kentang bakar dan sayur2 rebus saja.

KAMBING PERAP, KENTANG, GARLIC DAN POKOK HIASAN..HEHEHE



Ni packaging dia. Mampat dan padat. Ada dua perasa. Blackpepper or Original. Yang kitaorang beli ni, Original flavor. Memandangkan sticker kat luar dia agak kecil, so x berapa nk nmpk bila sekali pandang. Ramuan pun xde ditulis so kita teka-teka saja la. Tapi yang bestnye, packaging dia jenis yang sudah bervacum. Lebih tahan lama. Husband beli yang sekilo punya. Ada jugak dijual dalam 500gram tp better ambil yang sekilo la. Lebih murah. Harga RM40 je tau untuk yang sekilo. Berbaloi sangat. Dalam packaging tu, banyak jugak slice yang dapat. Campuran daging dan lemak-lemak. I agak-agak, ratio daging dan lemak dalam 4:1. I suka makan daging kambing ni tapi lemak2 ni I x berani nk telan. Konon nk jaga badan la. Hehehe..tapi mesti ramai yang suka portion lemak2 tu kan. Lagi2 bila dibakar. Sedap ya amat. 

I BILA BAKAR2 NI SUKA PAKAI MINYAK OLIVE. LEBIH JUICY DAN SIHAT..

JANGAN TERPEDAYA..BUKAN I YANG TORCH..I X BERANI..

Ni la hasil pembakaran atas grill..xde la cantik mana..yang penting, sedap. Bau pun habis satu rumah. Kami siap pakai torch lagi coz nak dapatkan hasil "char' tu..yang hitam2 terbakar tu yang sedap.

KENYANG SAMPAI KE PETANG


First bite, memang rasa rempah ratus yang ada dalam tu. Walaupun diakatakan original, tapi a bit spicy jugak la. Untuk kanak-kanak, mungkin x berapa sesuai la. Rasa ada serbuk cili kot dalam ni. Tapi rempah ratus dia memang sesuai sebagai perapan. Rasa dia unique sikit berbanding kambing bakar yang I pernah makan. Serious sedap. Satu keping x cukup. I paling maksimum, dua keping je la. Lebih kang, panas lak pulak. Daging dia pun sangat lembut. Senang nk makan. Sesiapa yang peminat makan daging kambing, wajib cuba yang ni.
❤❤

Kat mana boleh cari Kambing Perap Warisan Original ni? 

Boleh pergi ke FB page diaorang..--> Kambing Perap Warisan
Atau boleh WA ke 0135069630

I cadangkan kalo u ols berminat, tempah 1-2 minggu awal coz selalunya stok sedikit terhad but its worth the wait!!

Layan Makanan Sarawak @ Dayang Sarawak Corner Cafe Putrajaya

Salam semua. ☺☺

Kami petang tu pergi memancing sekejap di Taman Wetland. First time I pergi memancing. Dapat la rasa thrill nak tarik ikan tp last2 ikan terlepas. Now I faham kenapa husband gian nk pg memancing. Hahaha. Skang pulak tengah musim hujan tp petang tu bernasib baik la jugak. Dapat la memancing sebelum hujan lebat malam tu. So otw nk balik tu, I ajak husband pg ke kedai makan Sarawak ni. Nak kata baru bukak, x jugak tp rasanya  dalam tahun ni jugak la kalo x silap. Nama kedai ni, Dayang Sarawak Corner Cafe!!

Dah lama nk pergi sini tp belum kesampaian. Akhirnya malam tu dapat la jugak. Dengan hujan nyer, kami redah saja. Malam tu, ramai dah customers duk dine in dekat restaurant ni. I memang dah aim dah nk makan apa. Menu dia x banyak mana tapi yang ada pun, boleh buat u termenung sekejap nk pilih apa. Haaa..gitu..mula2 husband pun nk makan mee kolok gak..dah dia nampak I order mee kolok, terus dia order Laksa Sarawak. Dapat merasa dua2. Tuk anak-anak pulak, macam biasa, Nasi ayam. Tuk air pulak, coz tengah hujan..air panas2 saja. I pernah try Teh 3 layer tu dekat kedai makan sarawak yang lain..akhirnye jadi muak sedikit. Tu sebab malam tu I x berani nak try.

MENU MAKANAN

MENU MINUMAN

ALMOST FULL HOUSE DAH

Service not bad. Laju jugak. Makanan cepat jer sampai. Ni Nasi Ayam anak-anak. Sos merah dia sedap la. Spicy!! Nasi dia for me biasa saja. I kalo nak beria makan nasi ayam..kena ada lauk taugeh, baru syok. Hahaha..dekat sini ada jugak jual taugeh tau..tp kami x order malam tu. Tapi untuk anak-anak..nasi, soup dan ayam, dah buat diaorang cukup berselera.

NASI AYAM RM6.50

DUA2 KICK

Ni pula Laksa Sarawak. Sebelum I sempat merasa yang original, husband dah letak dah cili sambal dia ke dalam laksa tu..tapi xde la pedas mana pun. Sesuai dekat tekak I. Laksa dia for me, sedap!! Pekat wei kuah dia. Tp portion macam kecik kot tuk husband I..next time kena ambil yang special..

LAKSA SARAWAK RM8.00

Yang ni pulak, I punye..Mee Kolok Daging..ni memang harus dipuji. Serious sedap. Antara yang tersedap yang I pernah makan. Patut rata2 ramai order yang ni. Mee dia pun, banyak kot. Kami ambil yang biasa saja. Kalo special, lagi banyak mee n inti la kot. Mula2 anak I yang kecik makan nasi ayam..last2 makan mee kolok..so I berkongsi dengan anak I..suka betul dia. I suka repeat tempat yang anak I suka makan. Ni antara tempat yang I bakal repeat balik la. Memang kena cuba. 

MEE KOLOK DAGING RM8.00 

OUR DINNER

Overall, suka sangat resto ni..makanan sedap, harga average, service laju..setakat ni, semua okla..balik jer..hujan lebat..snap2 pun dalam kete..hahahaha..

HUJAN LEBAT BILA BALIK..RESTAURANT NI BETUL2 DEKAT CORNER TAU

K chow u ols. 

Address: 4, Jalan Perak, Presint 15, 62050 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya
Phone: 010-369 7322

Selain dari Putrajaya, ada juga di Sungai Besi
Address: Park N' Ride Sungai Besi, Jalan Suasa, Pekan Sungai Besi, 57000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Monday, 29 October 2018

Lunch @ Greenhouse D Jeram Sungai Sembilang

Happy Birthday Mama yang ke-60..Still awet muda lagi. So sempena birthday mama masuk 6 series, kitaorang ajak semua untuk makan dekat luar. Plan asal nk order pizza jer tapi dah biasa. Hampir setiap kali birthday, mesti nk order pizza. So kali ni kita celebrate during lunch time. Tp hari tu xde la lunch mana pun..more to makan petang dah. 

I dapat flyers ni, pasal a new café yang baru bukak. Kalo sesiapa familiar dengan jalan utama nak ke Pantai Remis dekat Jeram tu, skang kalo korang lalu, akan nampak ada greenhouse, jual pokok Tin sebelah kanan tau. Bangunan berbatu bata merah. Besar jugak kawasan dia. Dalam tu ada café. Greenhouse D Jeram namanya. Dikeliling oleh industrial design dan juga pokok2, memang environment yang sesuai untuk makan-makan. Café ni betul2 baru bukak. Menu pun a bit limited.

MENU

MEJA MAKAN KAT LUAR CAFE

JALAN2 CARI POKOK TIN

PANDANGAN DARI DALAM CAFE..MENARIK KAN

I pilih Mee Ketam. Husband order Ayam Penyet, anak2 lak, macam biasa, Nasi Ayam. Yang lain, order Fish & Chip. Xde pulak yang order chicken chop. Hahaha. Next time la kot. 

Tapi hari tu, kami 8 dewasa dan 8 kanak-kanak yang semua dibawah umur 11 tahun. Meriahnya, macam kedai tu kitaorang yang punya. Dengan tumpah airnye, gaduhnye, rebut air nye, aduyay..hahaha..itu yang kekadang lagi selesa order pizza..sepah n bising semua kat rumah jer..Tapi sekali sekali leh la..bukan selalu mama turns 60 kan. 

Memandangkan x berapa ramai customer hari tu, makanan agak laju jugak la. Presentation wise, memang nampak cantik. Terus terbuka selera bila tengok makanan dia. Yang ni I nye. Mee Ketam. Tempting kan. Rasa dia pun agak sedap. Kalo sesiapa yang allergic seafood tu, rasa memang x leh makan kot. Kuat giler rasa ketam dia. I kongsi ketam tu dengan husband, masing2 dapat la merasa sikit. Kuah dia memang pekat giler. 

MEE KETAM & AYAM PENYET

NASI AYAM

LAI CHI KANG

Ayam penyet dia pun sedap tp sambal dia xde la pedas mana. Just nice la. Nasi ayam pun sama. Not bad rasa dia. I suka nasi dia. Cukup rasa. Portion size for me memang just nice.

FISH N CHIPS

Yang ni pulak, rasanya the winning dish. Their Fish & Chips!! Crunchy on the outside and very fluffy and smooth on the inside. Serious sedap. Probably next time I nak order yang ni. Walaupun menu x berapa banyak tp yang ada, memang sedap-sedap. Ambience pun best. Dapat melihat pokok2 time menjamu selera.

So, perut dah kenyang, it's time to celebrate with a cake..dah bawak dah cake ke situ..tp last bawak balik..budak2 semua dah ngamuk2..hahaha..akhirnye tiup lilin dekat rumah.
Happy 60th Birthday Mama. Love u ❤❤



Monday, 15 October 2018

Pertandingan Mewarna Batik di Wasalfa Rest House

Siapa disini pernah masuk pertandingan mewarna Batik?? Pertandingan ni dianjurkan oleh koperasi kampung I, termasuk family I la. Lokasinya tak lain tak bukan di Wasalfa Rest House. Homestay family I. Parents I dah siap2 masuk kan nama I & nama anak2 I dalam pertandingan. Apa lagi, jom tonjolkan creativity. 

Sebelum pertandingan bermula, ada sesi belaja sekejap la. Tuan pengajar tu, aja basic cara2 mewarna. Antara tip-tips, untuk bunga-bunga, gunakan kaler yang terang-terang. Kaler terang-terang ni macam kuning..oren..Then kalo boleh, ada ton kaler. Latar belakang pulak, leh buat kaler gelap sedikit. 

Masing-masing akan dapat kanvas sendiri la berserta dengan nombor penyertaan. Gambar random ea. X boleh pilih. I dapat yang ada tiga kuntum bunga2. So I n adik beradik semua join. Husband I je yg x join time ni. Dia jadi tukang photographer dan juga tolong buatkan FB live..sambil2 aja anak I mewarna batik. Patut kanvas anak I cantik2. Ada yang menolong rupanya. Hehehe..

REGISTRATION

DAKWAT YANG DIGUNAKAN

CONTOH-CONTOH

HADIAH

Mula2 ingat simple jer mewarna ni..TIDAK ok..SUSAH!! lagi2 untuk otak yang x kreatif macam I ni. Kekekeke..Nak pilih kaler pun susah. Apatah lagi nk buat tone kaler. Huhuhu..tup2 xde tone langsung. Hahaha..time hantar tu, dah memang confirm tau x kan menang. Tapi xpe..percubaan pertama. Lepas ni kalo ada lagi, leh masuk lagi kan. Pertandingan ni sejam tau tapi x cukup. Dah waktu-waktu terakhir tu, masing-masing kelam kabut. Tu terus i xde tone kaler langsung tu..husband pun geleng je bila tengok I nye..haha..

Jom lihat gambar2 hasil mewarna...

HASIL MEWARNA ORANG DEWASA..

HASIL MEWARNA KANAK-KANAK

MY KANVAS..SEBELUM I CONTENG..OPPSS..KALER

HASIL MEEEE....COMOT AND XDE TONE LANGSUNG..HAHAHA

Yang ni pulak hasil mewarna dari Ziyad and Lily. Not bad la. Lily nye warna bunga, dah hampir sama dengan daun dah. Comel jer Lily ni. Mula-mula dia x masuk pun tapi last-last dia nk jugak coz dia nampak abang dia masuk. So Lily ni kiranya antara yang termuda la masuk mewarna batik. Not bad la hasil dia kan. Compared dgn mama..mama nye lagi xde bakat. Kekekeke..nasib ayah dia ada bakat bab-bab melukis dan mewarna ni..

HASIL ZIYAD (7 TAHUN)

HASIL LILY..(5 TAHUN)

K, chow.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Wasalfa Rest House, boleh click disini ea --> WASALFA

Saturday, 13 October 2018

Fernleaf, The 100%Mmmmm milk from New Zealand


Hi there!!! Who here looooves milk??  I know I do. My favorite got to be Full Cream. Love the extra creaminess in my everyday consumption of milk. Fernleaf is definitely one of those brands that I grew up with. And now, I am also giving Fernleaf UHT milk to my 3 children as well.

Here is a story of one of my friend. He is a dedicated dairy farmer who currently lives in New Zealand. I myself have never been to New Zealand. But hearing his story makes me want to jump on a plane and go there myself. Hehehe. Let me introduce to you, this is Bob. He is one of the dedicated dairy farmers in New Zealand. Today’s story is about his job and passion in producing high quality nutritious milk – FERNLEAF!!!

THIS IS BOB!! SAY HI!!

Bob here lives in New Zealand. A country where the soil is fertile, excellent rainfall and abundant of sunshine, which makes New Zealand, one of the best places in the world to produce milk. It is one of the few countries in the world where dairy cows can graze outdoors, without being confined to cubicles, on high quality fresh grass that gives them the best from nature to produce high quality nutritious milk. That’s what makes them a dairy expert.

By spending 90% of the time grazing grass freely on sunny days, these cows receive healthy doses of the good Vitamin D. Thus, the cows produce milk with typically higher levels of vitamin D as compared to other dairy cows that are confined in indoors. With the high quality grass, cozy climate, clean air and water, the dairy cows produce milk naturally without needing any form of milk booster.

BOB AND ON OF HIS COW..GRASS FED HAPPY COW

At Fernleaf, the cows are the heart of their dairy farming industry business and farmers like Bob, takes care of them very seriously. Ain’t that right Bob!! In New Zealand, they farm the way nature intended, with their cows grazing on lush pastures. As a result, the milk produce by these cows is the richest natural food source of bio-available calcium and many other essential nutrients including high quality protein, Vitamin A and Vitamin D. Bob himself loves to drink Fernleaf UHT milk. His favorite, chocolate!!

100%Mmmmm

Bob here has been a farmer for more than 30 years. His father was a farmer and also his grandfather. The farmers here in New Zealand have over 140 years of experience in dairy farming. Bob is one of the farmers who takes pride in his work, ensuring the highest quality at every stage of milk productions. Ensuring the cows have clean water, eating high quality grass and all the way to the finished products. Fernleaf UHT comes in three delicious variants which are Chocolate, Full Cream MIlk and Low-Fat Milk and each are available in 1 litre or 200ml pack. Made with 100% Milk from New Zealand.

FERNLEAF UHT

MY KIDS FAV..CHOCOLATE

Fernleaf UHT is totally delicious. You can drink in on its own or combine it with your cereal, oat or smoothies. I love to drink it on its own. Get it chilled in the fridge for a while and drink. You can feel the freshnest of the milk. Totally 100% Mmmmm….. delicious..My kids loves it. Treat a picture of my youngest drinking Fernleaf UT Chocolate milk with some cool awesome glass straws.

MY YOUNGEST WITH THE CHOCOLATE UHT MILK

Go get your Fernleaf UHT now!!

#FernleafUHT #100Mmmmm





Friday, 5 October 2018

Lunch @ Restaurant Rebung Tasik Perdana

Yeah, big boss mau belanja. So apa lagi, tadah perut je la. Hehehe. Hari tu, kami naik grab jer. Malas wei nak drive pergi sana. Bukan sebab apa, malas nanti bila balik ofis, kena cari parking. Dekat ofis I ni, free parking sangat limited. Kami gerak awal sikit. Maklum la, lapo. Perjalanan dari ofis nk ke Restaurant Rebung ni, x jauh mana la. Dalam 15 minit gitu..campur jem lagi kan. Sampai2 jer ke Restaurant tu, kami antara yang terawal. Hahaha. Ni kiranya kali kedua kitaorang datang sini. First time hari tu, untuk high tea. My verdict time tu, x berapa best la. Tapi for lunch, I might change my mind. Restaurant Rebung ni kepunyaan Chef Ismail yang femes tu. Last time I datang, dapat la jumpa and bergambo. This time, xde lak. 

Menu dia, semua masakan ala2 kampung gitu. Perghh..kalo tengah berdiet, this is definitely not the place. Bila masuk jer, confirm akan menjeling ke arah buffet table yang penuh dengan pelbagai lauk pauk melayu. Asam pedas pari, patin masak tempoyak, gulai sana sini, siput sedut masak lemak..pelbagai aneka kerabu, ulam-ulam, laksa, mee kari, sup tulang, rebung masak lemak..ABC...nak cakap semua, penuh page nanti..

I kalo pergi buffet cam ni, nasi kena sikit. Kena all out untuk makan lauk pauk. So dapatla merasa macam-macam. Kalo x, cepatla kenyangnye. So I ambik laksa, nasi with asam pedas ikan pari, siput sedut n sayur..My favourite dekat sini..kerabu2 dia wei. Dah la ada macam2, yg paling awesome, kerabu kerang dengan taugeh dan pucuk paku..pedas dan manis2 gitu..sedap giler..bertambah-tambah. 

Untuk dessert dia pulak, ada pulak pulut durian, roti jala, ubi rebus dengan kelapa, beraneka jenis kuih, goreng pisang, kopok lekor..hampir semua la merasa. Tapi merasa sikit. Berkongsi-kongsi pinggan la. So jom usha gambar-gambar makanan di sana..

ROJAK..

LEMPENG..ROTI JALA

KUIH MUIH

MACAM-MACAM JENIS KERABU..

BERANEKA CICAH, ULAM ULAMAN

PELBAGAI LAUK

PELBAGAI LAUK 

ANEKA BUBUR

LAKSA

MEE KARI

UBI REBUS

KERABU KERANG YANG SEDAP..DENGAN PUCUK PAKU SEKALI..

ASAM PEDAS PARI N SUP TULANG

Dari segi harga, maaf la, x tau lak berapa harga buffet dia hari tu. X sure dapat pakej murah sikit ke coz kami ramai hari tu. I kena tanya tuan organizer. Hehehe. Overall..lunch buffet dia..meletups!! I suka..rata-rata semua suka. Just semua merungut..perut beso lepas tu. Hahaha..

K, chow guys..

Address: 5-2 Cascade Parking, Jalan Bukit Aman, 1, Jalan Tanglin, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...