Friday, 18 November 2016

Kisah Anak : Tumbuh gigi di kala umur setahun sebulan

Bila dah jadi ibu kepada 3 orang anak ni, I selalu jugak buat comparison di antara diaorg bertiga..bila diaorang first berjalan, first merangkak..normal la kot ea..kekadang siap compare dengan anak kengkawan sendiri..kali ni nk sentuh bab tumbuh gigi pulak..bila anak bongsu I, Uzayr masuk setahun hr tu, I dah start worry dah..anak I belum lagi tunjuk2 tanda nk tumbuh gigi. Compare dengan anak kengkawan yg lain, semua dah ada gigi, yg banyak pun ada..so I sedikit ada rasa down..yelah..pelik la jugak kenapa dah setahun tp x tumbuh2 lagi gigi..nasib baik selera makan dia ok..semua dia makan..kuat betul gusi dia..hehe

I ada dengar, seandainya budak tu x tumbuh jugak gigi dia bila dah umur setahun setengah, harus la jumpa pakar. I pun pernah diberitahu yang selalunye kalo budak yg lambat tumbuh gigi ni, coz dia kekurangan vitamin D dan calcium.

I jumpa carta ni di google..carta pertumbuhan gigi bayi



Tp bila di compare dengan semua anak i..semua memang jenis lambat tumbuh gigi..bila di fikirkan balik..kot2 sebab I yg kekurangan vit d & calcium ni kot..hehehe..tp setakat ni..i konsisten makan ubat calcium..anak I yg sulong, nk setahun baru nk tumbuh. Yg kedua..yg ni paling lama..setahun 3 bulan rasanya..dan bila tumbuh pun, mula dengan gigi belah atas.. jarang I tengok budak2 tumbuh gigi atas dulu..tp waktu Lily..memang itu la yg terjadi..x synchronize pertumbuhan..hehehe..i ada dgr..kata2 orang tua..kalo budak tu tumbuh gigi atas dulu..nakal budaknye..huhuhu..omaigod!!! harap2 x la..

Tp alhamdulillah, dah nk masuk 3 tahun, semua gigi dah ada..cantik jer tersusun..tp I risau jugak..selalu kalo lambat tumbuh, lambat la jugak goyangnye nanti..takut bila gigi yg betul nk tumbuh..gigi susu ni still kuat lagi..bab kenakalan tu..susah nk jawab..coz dia memang nakal sikit..hehehe..ngada2 terlebih berbanding dengan yg lain..

Kembali semula kepada anak bongsu i..Uzayr pulak, setahun sebulan..br nampak ada gigi..gigi bawah..patut la dia demam minggu lepas (tp x sure la sebab nk tumbuh gigi kan..tp assume begitu la)..bila dah nampak dah ada gigi, lega sikit rasanya..akhirye tumbuh jugak..tp skang asyik duk merengek jer..coz i rasa gigi2 yang lain pun nk start tumbuh..gusi dah kuat..tu yang dia asyik duk merengek..

Ni antara tips-tips bagi melegakan baby yang start nk tumbuh gigi :

1. Menggigit objek2 sejuk seperti teether berasaskan pepejal silikon.
2. Biarkan baby mengunyah biscuit seperti rusk, breadstick atau roti keras.
3. Buah2an segar dan sejuk seperti timun atau pisang sejuk untuk dikunyah.
4. Beri pacifier untuk melegakan rasa sakit gusinya

So sekarang, memang i selalu bg dia makan biskut..bg something untuk dia kunyah..harap2 dpt la legakan kegatalan gusi dia tu.

Sabar ye wahai Uzayr..jauh lagi perjalanan nak tumbuh semua gigi tu..☺☺




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...