Monday, 7 July 2014

Berpantang selepas keguguran di awal kehamilan..

Berpantang selepas Keguguran..

Perlu ker??? --> Of course..coz keguguran adalah situasi yang dianggap lebih serius dari bersalin..tp ini ikut preference dan badan masing2..ada yg berpantang mcm bersalin..44 hari dan ada yg berpantang dalam beberapa hari..atau minggu sahaja.

Kelahiran normal sama seperti buah mangga yang telah masak ranum dan gugur sendiri dari pokok manakala keguguran pula umpama buah mangga muda yang belum masak di cabut dan getah masih meleleh-leleh.

Keguguran juga mudah diserang angin gugur atau angin jahat.

Angin gugur yang menjadi bisa keguguran akan sentiasa terpendap dalam urat saraf sehinggalah ibu tersebut hamil semula dan melahirkan, barulah akan kembali sembuh.

Kesan-kesan apabila tidak berpantang selepas keguguran :

  • Tekanan emosi @ meroyan
  • Masalah kesuburan
  • Lemah rahim - keguguran berulang
  • Ketidakseimbangan hormon
  • Bengkak dan bisa otot peranakan
  • Bisa-bisa tumit, betis, pinggang dan lutut
  • Kebas-kebas sendi
  • Mudah berasa seram sejuk
  • Demam yang tidak kebah
  • Kedinginan seks
  • Kalah dalam perjuangan jimak
Saya keguguran waktu dalam trimester pertama lagi (D&C at around 10 weeks)..I google2, ramai jugak yang tidak berpantang selepas keguguran. Nak kata I berpantang betul2 pun tak der la rasanye..coz I diberi MC selama 2 minggu..so dalam 2 minggu tu la, I concentrate untuk sihatkan kembali tubuh badan I...memandangkan x perlu risau pasal baby kuning ke apa..coz xde baby nye pun..so I berpantang dengan makan jamu..lepas bersalin pun i x makan jamu..coz baby kena kuning..so time2 macam ni la..nak try makan jamu2..hehehe..I berpantang seorang2 time ni..

Apa yang I buat and makan during berpantang tu..
(i xde pantang 44 hari..i berpantang dlm sebulan saja..tp x minum ais tu i teruskan..)

  1. Tidak sesekali minum ais (A big NO-NO)
  2. Makan makanan yang panas2
  3. Jangan makan makanan yang gatal2..mcm makanan laut..
  4. Makan jamu (Jamu As-Syifa – Kacip Fatimah Manjakani & Sihat Wanita) 
    Jamu Sihat Wanita (gambar dari goole)

    Jamu Kacip Fatimah Manjakani (gambar dari google)
  5. Pakai stokin
  6. Mandi dengan air suam / panas (No air sejuk ok)
  7. Makan gamat (Gamat Anugerah)
  8. Makan vitamin..Vitalea & Acid Folic
  9. Pergi berurut & sengkak..(selepas bleeding berhenti)

Alhamdulillah..cycle period kembali normal dan selepas 2 kali period..i mengandung balik. (boleh baca disini)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...