Monday, 16 June 2014

Pregnant after Miscarriage

Selepas I keguguran (boleh baca pengalaman I disini), I selalu dibayangi perasaan bersalah..memikirkan if ada apa2 yang I buat or ada apa2 yg I makan or termakan, yg telah menyebabkan keguguran tu..yang pastinye..selepas keguguran tu, I dah x fikir pasal nak preggie balik…I x mau terlalu berharap..coz bila kita terlalu berharap dan perkara tu x menjadi as planned, the devastation is much harder to bear...apabila melihat orang disekeliling kita pregnant, ada jugak la rasa cemburu….just wishing I was preggie like her…

I googled around, ramai jugak yang preggie a couple of months right after miscarriage.Lebih subur katanye.. I bernasib baik, after my bleeding stopped selepas DnC tu, my period cycle was back to normal..So around 2 kali period after the DnC procedure..i perasan yang period I macam lambat..selalu nye I akan kira waktu period…lps dr keguguran tu..dah x check pun waktu2 ovulasi or waktu2 nak menghampiri period..so when I check balik calendar..ooo memang period I dah lambat..i rasa mcm x mungkin pregnant ..coz cepat sangat..mentally belum prepare kalo I pregnant balik..

I terus beli pregnancy test..saje je nak check time tu..time tu dah nak lunch dah..berdebar jugak la..tup2 terus keluar dua line..laju lak tu keluar..walopun x sepekat line lagi satu..tp still visible..rasanya lama jugak I tenung pregnancy strip tu..as if cannot believe la..hahaha..terus inform mr hubby…dia pun terkejut..mungkin ini adalah ketentuanNya..once we stop trying so so hard and just let our body relax.. Miracle happens …2 days after, I recheck balik using the pregnancy test. Makin pekat line dia...Alhamdulillah..


9 months after..a baby girl was born..


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...