Monday, 16 June 2014

Pengalaman keguguran

Tiada siapa dapat menjangka perkara ni akan berlaku dekat diri sendiri. Sesungguhnya, Allah ada perancangan yang lebih baik..

Ini adalah pengalaman i bila i dpt tau yang i akan keguguran..

November 2012
I disahkan pregnant. I punya gembira coz i time tu tengah berusaha untuk dptkan anak kedua. Ingatkan nak dapat anak kedua ni semudah anak yang pertama..tapi rupanye tidak..Awal-awal pregnant pun i dpt rasa kan yang something is not right. Bila i check using the pregnancy test..double line tu x seterang line yang neutral tu..walopun selepas beberapa hari x dtg period..tp line tu still visible la..tanda-tanda pun x de..i xde muntah2..breast pun x rasa sakit, xde rasa pening...just normal..i xde pulak terfikir yg i mungkin akan keguguran..based on my "no symptom" tu..

December 2012
Ada satu pagi tu, i bangun dengan breast yang sangat sakit..sentuh pun x boleh..macam kena attack kat urat saraf kawasan breast n ketiak...then i pergi ofis macam biasa je la..lama2 sakit tu pun reda dgn sendirinya..around lunch time i rasa macam ada fluid kat bhgn bawah..so i pergi check...time tu..dah keluar darah...panic jugak la kan..so i terus pg jumpa doctor..doctor check2..kantung ada lagi..tp coz time tu a bit small..2 month gitu..tp dia bg i mc.."threatened miscarriage" dalam surat mc tu... Time tu i belum bg tau lagi colleagues2 i yang i pregnant..tup2 kena bg tau diaorang yg i kemungkinan gugur.

That weekend, i balik kampung i dekat Kuala Selangor..pagi tu tetibe i rasa sakit perut..memulas..Dalam toilet tu, tetibe i ternampak ada sesuatu kaler putih keluar..rupanya kantung baby yang sudah pecah..ada biji yang keras2 dalam kantung tu.kaler itam..x de darah pun sgt..time tu i rasa teramat sedih. i terus dptkan mr hubby..i tunjuk kan kantung tu..i think at that moment, i rasa hiba sangat...i cried within my hubby's arms..next thing, i inform my parents..diaorang tanamkan kantung tu sebelah uri abang dia..

The next day i pergi check kat klinik to see if semua dah keluar..doc kata mcm dah xde kantung tp still ada sikit2 kat dinding2 rahim tu...dlm 2-3 klinik jugak la saya pergi untuk dptkan kepastian..tp yg pastinye..memang i sudah keguguran..

January 2013
I dpt referral letter dr klinik untuk check kat hospital..At the hospital, doc terus ckp suh wat dnc after she scanned me..so i di schedule kan for a DnC..DnC is an outpatient treatment la..no need to stay overnight at the hospital. Doc bagi ubat untuk bukak rahim..then besoknye dtg balik untuk buat procedure tu...x sakit la coz under sedative kan..then doc bg i two weeks MC..so i berpantang jugak la..pakai stokin..makan jamu. (jamu as-syifa), makan gamat (Gamat Anugerah) n makan benda2 yg panas2..NO ais ok!!...walopun ada yg kata x perlu berpantang sangat..tp i pantang jugak la..coz nak bagi badan i cepat sihat sedikit...I bleeding lama jugak..around 2-3 weeks..bukan bleeding heavily la..just spotting sikit sikit...

Doc bagi vitamins and ubat betulkan hormon badan..nasib baik selepas all that bleeding..i punya cycle period is back to normal..risau jugak kalo cycle tetibe jadi x betul kan...

Walaupun i keguguran di peringkat awal kehamilan, tapi ia tetap akan jadi satu pengalaman yg tak mungkin akan di lupakan..








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...