Wednesday, 14 December 2016

Pengalaman Cabut Gigi di Toothie Tales Precint 8 Putrajaya

Lama sebenarnya x pergi ke dentist..haha..dan selalunya kalo pergi..mesti sebab nk pi cabut gigi..gigi geraham belakang belah kiri dah pecah dua..dan dah start sakit..jenis sakit yg tak tahan punya..selalunye kalo I letak cengkih atau makan Panadol..hilang la dia..tp kali ni..letak cengkih banyak2 pun x jalan..so time tu..i nekad tuk pergi cabut..

So cari punya cari..jumpa satu klinik ni dekat Precint 8 Putrajaya..x jauh mana la..so senang je nk pg rujuk kalo ada apa2 nanti. Buat appointment dalam kul 5 petang..time tu bahagian gigi dah start sakit..tp kuatkan jugak la pergi ke klinik..

Pada asalnye appointment kul 4..tp coz pesakit sebelum tu..procedure dia lama sikit..tu yg dapat kul 5 nye..klinik ni baru lagi..dalam tahun ni jugak bukak..tp not bad la..ramai jugak orang yg datang ke klinik ni..full house schedule dia that day..

Jom lihat sekeliling klinik dulu ye..


ENTRANCE TO THE KLINIK

BELAH KIRI TU..BILIK OPERATION DIA

ADA KEK DAN BOLEH BUAT AIR PANAS KAT SINI

KAWASAN MENUNGGU DIA

KAUNTER

Masuk2 je ke dalam kawasan operation dia..ada tv menanti..so sambil cabut gigi..sambil leh tengok tv..doc pun start check gigi..walaupun tengah sakit..tp doc kata kena cabut gak..coz dah teruk dah condition gigi tu..so doc bius kan dulu kawasan nk cabut tu..dalam beberapa minit..dah terasa kebas di bahagian bibir dan gusi sekeliling belah kiri mulut..memang x rasa apa la..so sebelum doc mulakan operasi untuk mencabut..doc start dengan citer pasal condition semua gigi dalam mulut dekat assistant dia..memang procedure la kot..so lepas tu..mula la episode untuk mencabut..macam2 appliance I nampak dia masuk kan dalam mulut..tarik..korek..setelah 5 minit..still x dpt nk cabut..tp lama kelamaan..bertambah sakit..bius macam x berjalan jerr…so I bg  tau doc..yg I rasa sakit..so dia tambah lagi bius..mula2 x sakit..tp time dia nk goyang2 kan tu..memang terasa habis..pelik jugak kenapa leh terasa..pada hal..dah banyak bius pakai..so dalam 10 minit gitu..akhirnye gigi 3# molar pun berjaya di cabut..lepas cabut je..ada terasa sakit gak dekat kawasan cabut tu..pelik gak..bukan sepatutnya x rasa ke coz sudah di bius..huhuhuhu

Doc nye sangat tenang..bg kata2 semangat time nk cabut gigi..buatkan i teringat pada sangat2 nk beranak pulak..hahaha..

Doc ada bagi kapas tuk di gigit..lepas tu..keluar ambil ubat..dapat la Panadol (ubat tahan sakit)..i allergik kepada ibuprofen..tu sebab doc bg panadol..ponstan lak x leh..coz i menyusu badan..cabut gigi hari tu..kena dalam RM120.00..

Balik jer dari klinik..badan terasa macam nk demam..lepas 3-4 jam..bius pun habis..time bius tu habis..memang terasa sakit giler..i siap menangis..tetibe je keluar air mata..adoi..so I start ambil Panadol dua biji..malam tu jugak..muka I naik bengkak giler..bengkak di bahagian pipi belah kiri..besar sangat..dah macam mutant dah..ngeri sangat..sakit lak tu..doc xde bg ubat apa2 lagi selain dari Panadol..

So esoknye..bengkak tu still x susut lagi..so I call klinik..klinik suh datang balik..sampai sana..doc tengok balik gigi..kat sini ada 2 doctor gigi..co-owner of the klinik…so second time dtg ni..doc yang lain..dia check..katanya gigi I ok..dah start ada blood clot...so x perlu nk gigit kapas lagi..tp sekeliling memang nmpk bengkak..dan ada infection..tp bukan infection dalam lubang gigi la..di luar..so doc prescribe I makan antibiotic dan ubat susut bengkak..datang kali ni..free of charge..x perlu bayar..doc ada jugak tanya..lama ke procedure cabut smlm tu..i bg  tau lama jugak..trauma aftermath la..doc kata jrg sebenarnya orang ada bengkak seteruk macam i..huhuhu…sedih I dengar..so bermula la episode duk rumah dan makan ubat.nk keluar rumah memang x boleh..muka bengkak giler2 la..so ubat2 tu kena habiskan..so now..dah almost a week after the procedure..still ada bengkak sikit..dalam 5% lagi..dan bengkak tu still ada rasa ngilu2 sikit..huhuhu..cepat la hilang..kawasan gigi x sakit..ni sakit bahagian gusi dan pipi..huhuhu..apa la nasib..minggu n ink pergi cuti2..harap2 susut la sepenuhnya..

UBAT SUSUT BENGKAK DENGAN UBAT ANTIBIOTIK

Rasanya bila habis jer cabut gigi..doc akan inform do’s & don’t..so ini la di antara apa yg doc bg tau..
1.Jgn makan makanan panas atau minum air panas..takur blood x behenti
2.Pg makan ice cream..hehehe..atau minum air berais..bg cepat terbentuknya blood clot..(nk hentikan darah bg memperceptkan process healing)
3.Jgn minum air pakai straw..sedutan tu nanti takut leh buat blood clot tu tercabut..kalo dah xde blood clot..issue dry socket la pulak
4.Do not smoke ye..

Ngeri bila difikirkan pasal cabut gigi hari tu..gigi I sebelah kanan pun ada masalah jugak..tp takut la pulak nk pi cabut..takut bengkak pipi lagi..huhuhuhuh..x mau!!!

In terms of doctor gigi yang i jumpa ni..dua2 doc bg i pro..dua2 ada cara approach yang berbeza..so lepas ni..jgn tunggu sakit baru nk pi jumpa doc gigi..i nk kena buat next appointment pulak..nk buat scaling pulak..k..bubbye..






2 comments:

  1. Dr kat sana memg okay, i like the way she treat her patient. But there was an indian staff,klau tk silap i her name was mega,,,,,for me dia memg rude. I came with my friend for scaling. Kwn i masuk dlu, next baru i. Lps kwn i keluar dari surgery room i heard she said to another staff "patut la gigi truk sgt, tkot jmpe dr rupanya. Muka cntik, tapi gigi..." Thank God i dpt dgr her conversation as i duduk di krusi yg dkt sgat dgn room tu. Bila turn i masuk, staff lain yg assist. After treatment done, it's time for us to make payment. That 'mega' gave us her big smile and talk with us dgn cara yg saaaaaangat lemh lmbuttt. I tekejut tngok her acting. For drs, please train you staff. It's normal klau ada patient yg tkot nk jmpe dentist. But please jgn smpi kutuk patient. When at counter, bkn main lemah lembut, senyum, tp bila kat blkg? Services from dr was excellent, but your staff.....(she had two-face).

    ReplyDelete
  2. Penapis Air alkali BioUltra / BioUltra water Filter Alkaline

    Pelbagai Produk Dispenser Water Filter & Master Filter (OutDoor) – Jimat Tenaga

    • Alkaline WaterFilter – 6 Filters – RM599
    • 2 Suhu Panas & Sejuk (TableTop & Stand - RM899 – 1498)
    • 3 Suhu Panas, Normal & Sejuk (TableTop & Stand - RM1299-RM1499)
    • Gold Master Filter– 7 Layer (Fiber - Outdoor) RM799
    • Titanium Master Filter – 9 Layer (Fiber - Outdoor) RM999

    Producing High Qualiti alkaline water ph 7-9
    ‘Siap Pasang Baru Bayar’
    Harga Termurah di pasaran drpd segi kualiti, brand, rekabentuk dan harga
    Warranty 12 – 18 Bulan
    Filter import dari Korea (ada sijil halal)
    Pemasangan terus ke kediaman @ Pejabat anda

    Hubungi – Whatapps/ Call / SMS: 017 8895 990 - Farid
    http://penapis-air-bioultra.blogspot.my/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...