Tuesday, 6 December 2016

Allergic kepada Ibuprofen..

I sakit gigi hari tu..memang dah x boleh tahan..so i pegi la ke klinik untuk dapat kan pain killer..at least dapat la bertahan untuk hari tu..dah la waktu kerje..punya payah nk fokus kat kerja..gigi duk denyut2..so memandangkan i tengah breastfeeding, x banyak pain killers yang boleh di telan..Ponstan x boleh dah..coz ada medication dalam tu yang akan melarut dalam susu ibu nanti..so google punya google..it turns out Ibuprofen boleh..so i mintak la kat klinik tu..

Pain killer yang safe for breastfeeding moms x banyak. Among them are:
1. Acetaminophen (Tylenol, others)
2. Ibuprofen (Advil, Motrin IB, others)

Dalam 10 pagi i telan..lepas 2 jam dari tu..gigi i dah start x sakit dah..pain killer dah start bekerja la ni..tengahari tu pulak..pergi ke Mid Valley..Boss ajak makan kat sana..waktu dalam kereta..i tetibe rasa gatal dekat mata belah kanan..i tanya member sebelah..ada apa2 ke kat mata..kata nya merah sikit..x sampai seminit lepas tu..terus membengkak..atas dan bawah mata..macam kena tumbuk punya bengkak..memang ngeri la..dah la nk pi Mid Valley..cermin mata pulak x bawak..huhuhu..

Sampai2 ajer ke Mid Valley, pi cari farmasi..beli ubat allergy..i makan la sebijik lepas lunch..rupanya ubat allergic ni ngantuk giler..nasib baik i dapat drive home dengan selamat..huhuhu..

Sampai rumah, mata still bengkak lagi..x susut2..x gatal pun..just awal2 bengkak tu jer yg gatal..esok pagi dalam pukul 10 jugak..baru susut sepenuhnya..ambil masa 24 jam baru susut semua..lepas susut..gigi kembali sakit la..pain killer dalam badan sudah habis..telan panadol je la..

I pernah makan painkiller yg lain sebelum ni..mata naik bengkak sikit jer..tp Ibuprofen memang x boleh la..bengkak dia lain macam sikit..so now, i dah tau yg i allergic pada Ibuprofen..sepanjang kerja hari tu..memang kelakar..semua pelik ngan mata i..lawak betul la..nk kurangkan sakit gigi..dapat mata bengkak pulak..hahaha..

Kalo korang makan dan tetiba mata bengkak tu..memang confirm korang allergic la..it just so happen time kena dekat i..i berada di luar..dan di kawasan orang ramai..ramai jer yg pandang i semacam..i buat x tau jerr..nk buat macam mana..dah bengkak..tunggu susut jer la..hehehe..







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...