Saturday, 29 December 2018

Aktiviti Memancing di Joran Rimba Tekala Semenyih

Out of the blue, husband ajak I pergi memancing sekali. Selalu dia pergi dengan geng2 dia. Tengah musim cuti ni, so geng2 pun balik kampung la agaknye. I pun dah start berjinak dengan memancing ni, so rasanya husband nak I dapatkan pengalaman dapat ikan. First time I pergi memancing di Taman Wetland Putrajaya. Dapat la rasa tarik2 ikan..tp last-last x dpt pun. 

So pagi-pagi kami dah gerak pergi ke Joran Rimba Tekala di Semenyih. Dalam 45 minit jugak la dari rumah, tp kami siap singgah beli sarapan dulu, so dalam kul 8, kami sampai ke Joran Rimba Tekala ni. Kami berpicnic sambil memancing la kiranya ni. Husband pernah datang sini sebelum ni, n hasil dia banyak jugak la. Tu yang kami berkobar-kobar hari tu..Excited sangat sampai bekas coleman pun tertinggal. Gelak jer time dah sampai.

KAUNTER BAYARAN N TIMBANG

CAFE 

Dekat sini ada jugak chalet-chalet yang boleh disewa. X sure berapa harga dia, mungkin boleh tngk dkt FB diaorang la kot. Tp hari tu, memang ada penyewa chalet tu semua..sebelah chalet tu pulak, ada air sungai yang boleh mandi2, tp kami hari tu x jadi nk mandi coz I tengok air dia agak deras..kalo anak-anak I mandi, confirm terbawak arus nye..ada juga surau dan cafe kecil kat sini. 

SURAU

CHALET

CHALET

SUNGAI. AIR DIA DERAS SEDIKIT.

Kami setting tempat, cari dekat kawasan tengah2 kolam. Kat sini ada kolam harian dan juga kolam pertandingan. Kolam petandingan penuh dengan ikan besar2 la. Kolam harian ni, nk ambil, kena timbang la. Untuk setiap joran, kena bayar RM10..bila dah pakai 4 jam, akan dapat balik RM4..kira dalam RM6 saja la..lebih kiranya macam deposit. Kalo pakai 8 jam..habis la RM10. Kiranya next hour after 4 jam tu, dikira RM1 saja..

1 jam pertama, xde hasil gak. Sampai jiran memancing kami pun datang. Diaorang menginap kat chalet tu..katanya dari semalam x dpt ikan. Waduh..memang xde rezeki la nampaknya hari tu. Memang betul la, 5 jam kami pancing, seekor je yang naik, tu pun orang depan yang dapat. Ikan Patin. Yang lain, duk tengok je la. Nibble dekat pancing pun xde..dari atas I leh nampak ikan2 berenang semua tp satu pun x mau gigit. Kami pakai umpan roti dan dedak. I hampir2 nk pakai coklat sebagai umpan..mana tau ikan suka..tp sayang pulak..hahahaha..

TIME NI XDE PENGHUNI LAGI YANG DUA DEPAN TU..

TENANG JE AIR DIA

MY ROD YANG BELAH KIRI AKA ROD ANAK I..HEHEHE

WAKTU PAGI YANG NYAMAN..

So, after 5 jam..kami pun balik la..I xde la hampa sangat tp nak gak tarik2 ikan. Husband memang pelik la. Banyak kali dia dtg sini, ni first time x dpt langsung ikan. Tarik2 pun xde..dia duk citer kat tuan kaunter tu..orang tu pun ada ckp..every year..akan ada hari, yang ikan memang langsung x naik. X tau kenapa x mau makan. So mungkin that is the day la. Xpe..kami redha..Ziyad pun memancing gak. Gilir2 dengan I. Hehehe..anak-anak yang lain..duk berlari, bagi makan itik..main daun2..hahaha..explorasi alam flora fauna sangat.

MUKA GEMBIRA DPT TEMAN HUSBAND MEMANCING,,WALAUPUN X DPT IKAN

FATHER AND SON

Time nk balik tu, kolam pertandingan nk start ramai coz ada pertandingan Ikan Pacu petang tu..Kami x join la. Kami terus balik. X sampai 15 min..anak-anak semua tido. Cheh..baru nak ajak pi makan. Last2 tapau makanan dekat Food Valet Bangi.

My first time experience pg ke kolam pancing. I suka..tu yang bahaya tu..hahaha..So episode kali ni, dapat tunjuk gambar2 sekitar saja..gamba ikan, x dak!! Lepas ni leh dating ngan husband pi memancing. Hehehe. Doakan ye lepas ni I dapat ikan lak.

K, chow!!

4 comments:

  1. Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ .thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..salam perkenalan. I dh follow back 😊

      Delete
  2. Best buat aktiviti macam ni, anak-anak la yang paling seronok kan? Spending time together.

    ReplyDelete
  3. Tak pernah lagi terjebak dengan aktiviti memancing walaupun semua anak lelaki sebab husband pun tak minat tapi lepas baca cerita memancing ni macam best la pulaknya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...