Monday, 9 January 2017

Pharmaton Kiddi CL Syrup untuk bangkitkan selera makan anak

Nk cerita sedikit pasal ubat yang I duk bagi Uzayr makan sebab out of the blue dia tetibe je x mau makan..nk kata tumbuh gigi, tidak la pulak..risau sangat time tu..dalam seminggu jugak la dia x berapa selera nk makan..as a mom, memang sangat risau..sebelum tu sepinggan nasi telan..skg..sesuap pun x mau..

Try bagi nasi, mee, nasi arab, biskut semua x nak..minum air jus pun x mau..apa yang dia nak hanya menyusu badan jerr..so bila dia start x makan, dan start menyusu badan jer..mula la dia cirit birit..Time tu pulak, Uzayr ada appointment umur Setahun 3 bulan dekat klinik kesihatan. Memang turun berat badan dia..dan BMI dia untuk umur dia, x sesuai. So Nurse advice supaya Uzayr makan Vitamin yang ada Lysine..

So I try cari dekat Watson. Mula2 nk beli Appeton Lysine Syrup tu..tp agak mahal jugak la..so usha option2 yg lain..ehm..tapi kebanyakan nye jenis yang tablet..Jenis syrup x banyak choice. Antara yang ada adalah Kiddi CL Syrup dari Pharmaton. Harga dalam RM24++. .So i sambar la satu..ada jugak twin pack time tu..tp coz ni nk mencuba dahulu..so beli satu botol je..

RUPA KOTAK SYRUP NI..

100 ML SAJA..PERCUBAAN DULU

Syrup ni perasa oren..so senang sikit nak bagi Uzayr makan..Tp mula2 tu pakai syringe jugak..kemudian baru bg pakai sudu plastic..Alhamdulillah, dah beberapa hari Uzayr dah start makan ubat tu dan sekarang memang nampak ada perubahan. Asyik nak duk makan sesaja..dan nampak gayanya Uzayr skg lebih active..bersyukur sangat-sangat..lagi 2 minggu, ada follow up check up lagi dekat Klinik Kesihatan. Nurse nk pantau berat Uzayr..Harap2 time tu, berat dia naik la..huhuhu..jgn turun balik udah..

Minggu yang Uzayr x selera tu jugak, saya ada bawak Uzayr pi jumpa mak long..mak long ni terer bab urut2 ni semua..tiga kali i urut bersalin dengan dia..so hari tu,  mintak dia tlg urutkan Uzayr..Mak long kata banyak urat dekat leher yang tersimpul..Uzayr ni jugak jenis yang banyak kali jatuh..badan lum cukup balance agaknya..

Alhamdulillah sangat-sangat..beberapa hari lepas urut dan bg makan ubat..memang nampak perubahan..ceria..selera..lega hati mama..seronok sangat tengok dia asyik berselera makan..
X sure la sebab di urut atau sebab makan ubat..tp selepas combination of both..memang ada nampak perubahan. 

Apa itu Lysine??

Lysine is an essential amino acid that children need for muscle growth and those adults need to avoid buildup of ammonia in the bloodstream. Lysine is a proven antiviral supplement for colds and herpesviruses, and has even broader applications.

Serba sedikit pasal Pharmatopn Kiddi Syrup
The special Pharmaton® Kiddi® syrup formula with important nutrients, such as vitamins, minerals and Lysine and a great-tasting orange flavour is suitable for infants and children aged 1 or older.

Dosage:
Children 1-5 years: 7.5 ml once a day
Children above 5 years: 15 ml once a day

For optimal effects, Pharmaton® Kiddi® Syrup should be taken each day during or after breakfast. Infants and children enjoy Pharmaton® Kiddi®Syrup's delicious orange flavour, so you can simply pour it onto a spoon. Or mix it with food, fruit juice or water to make a pleasantly tasting drink.

Belanja satu gambar budak Uzayr ni..skang dah berat sedikit..walaupun x mok..hehehe..tp sedap la jugak badan dia..bila angkat tu..sakit gk pinggang..hahaha



Yeah..jom kita sama2 gemuk kan badan ye..hehehe


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...