Wednesday, 20 August 2014

Me, Medela Harmony & Ameda Lactaline..

I dulu susah sangat nak pilih breast pump..yelah..macam2 yang perlu diconsiderkan..nak pilih brand apa, manual ke electric ke, single or double pump ke..puas google sana sini..mintak pendapat kengkawan yg pernah guna breastpump ni...memang agak pening la lagi2 untuk first time mothers.
.
Tu yg baru hujung2 pregnancy, baru firm nak beli yang mana..Dulu dgn Ziyad, I ada dua breast pump..

  • Medela Harmony
  • Ameda Lactaline Dual Breast Pump

Kenapa ada dua??..yang manual tu I bawak pergi office..atau ketika keluar pergi jalan2..senang nak pump..x perlu cari tempat ada plug..and Ameda Lactaline tu I beli coz dulu Ziyad tak direct feeding. I dulu exclusive pumper..Pump and masuk botol, bagi Ziyad minum..so I beli dual pump tu utk jimat masa and hopefully dpt generate more milk..Ameda Lactaline ni I beli kemudian..after Ziyad dh 6 months..coz x larat nak pump selalu..tu yang beli jugak yg electric..

Ameda Lactaline Dual Breast Pump-photo from google

Bagi i..dua-dua I suka..Kalau manual..kita sendiri dpt mengawal kekuatan suction tu..and very easy to bring along and basuh..set yg ni..x byk parts dia..tp kena standby jugak extra part..just in case..nasib baik medela ni spare part dia banyak. kalo spare part dia susah nak cari..susah jugak kan..

Ameda Lactaline ni pun I suka..i pakai kat rumah je selalu..plugkan sebelah katil aje..hehehe..spare part dia pun I tau nak beli kat mana…ada jugak I bawak pergi office tp agak berat jugak la..motor dia agak besar sedikit..tk mcm medela freestyle..dan agak berbunyi jugak la..tp bg I..ok aje..

For second baby ni, I beli set Medela Harmony jugak...hehehe..coz yg dulu, byk part dia yg dh x lh guna..so I beli yg baru..bwh RM200 pun dah blh dpt…I memang suka medela harmony ni..senang untuk digunakan..bagi I la..apa pun..it’s up to tuan punya badan..

My Medela...

I dah pernah try dua-dua - manual and electric, single and double pump..and both ada functionality masing2…dulu I kena hardcore coz I exclusive pumper..now..i pakai manual saja..easy, confortable and works in delivering milk..hehehe..every pumping session up til now..akan dpt minimum 5 oz…

Untuk working mothers especially, breast pump ni memang suatu keperluan..
so pilih la mana yang u rasa akan suit u best..as for me, i have found mine..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...