Friday, 25 September 2015

3rd Pregnancy : 39 weeks, tiada tanda nak bersalin

Pregancy kali ketiga ni agak mendebarkan..dah masuk 39 minggu, tp still tiada tanda lagi nk bersalin..First baby dulu, masuk jer 37 minggu dah kena bersalin..induce labour coz air ketuban kurang…leaking rasanya time tu..Baby ke-2 pulak..masuk jer ke minggu 38, air ketuban pecah..dan keluar bloody show kat rumah..sampai hospital jer dah bukak 5cm..x sampai sejam kemudian..terus dah bersalin..

So skang, dah lebih 39 weeks, tp still tiada tanda2 lagi nak bersalin. Baru jer apply cuti..coz dah x larat dah nak drive pg ke keje..sakit pinggang oo drive lama2..kekadang tu leh cramp kaki time drive..so skang ni..just menunggu jer bila agak nye nk bersalin..siap dah termimpi, masuk labour room semua..huhuhu..mr hubby pun on stand by..nasib ofis dia dekat jer ngan rumah..i skang pun nak jalan banyak sangat pun x leh..bila jalan jer..kekadang tu macam ada elektrik shock dekat kawasan celah kangkang..bahagian peha atas..pregnancy dulu x pernah pun macam yang ni...each pregnancy is obviously totally different..skang ni pun i dah kerap minum minyak kelapa dara..dah masuk botol ke-2 dah ni..dengan harapan dapat memudahkan nak bersalin nanti...InsyaAllah..

So jom usha apa tanda2 nk bersalin ni..(google for info)

Kontraksi Braxton-Hicks
Kontraksi ini membantu menipis, memendek dan membuka serviks sebagai persediaan kelahiran bayi nanti. Kebiasannya sakit kontraksi ini seperti cramp semasa datang haid dan ia kebiasaannya berlaku 1-2 minggu sebelum kelahiran..Rasanya sampai sekarang, I xde rasa sebarang contraction pun..tertunggu2 jugak..

Sakit Belakang Bahagian Bawah
Ianya berlaku kerana kedudukan bayi lebih rendah dan terasa sangat berat..Yang ni..dah start rasa..kekadang tu dia dtg secara mengejut..tangkap bahagian belakang..memang sakit oo..kekadang tu sampai nak menangis rasanya..huhuhu

Pecah ketuban
Hanya 1/10 ibu2 mengalami pecah ketuban sebelum kelahiran…selebihnya doktor yang akan pecahkan dalam bilik bersalin..belum lagi pecah ketuban..time yg second tu bila air ketuban pecah sendiri tu..memang pengalaman la..lepas kuar bloody show tu..terus air ketuban pecah..mengalir dengan laju..kalo dah stat peach ketuban..memang confirm akan bersalin dalam the next 24 hours..

Lendir pekat bercampur darah (bloody show- Mucus Plug)
Lendir ini merupakan pluk yang melindungi bayi daripada sebarang jangkitan. Bila pluk mula keluar bayi anda sudah bersedia untuk bergerak ke bawah secara perlahan2 dan kepala akan masuk kedalam rongga pelvis. Masa untuk kehospital jika kontraksi semakin kerap yea..Yg ni pun belum lagi..waktu anak ke-2 hari tu..terkejut jugak keluar mucus plug ni..lendir yg agak besar dan berdarah..lepas tu terus pecah air ketuban..x lama lps tu..terus rasa contraction..tiap lima minit contraction tu..

Kerap terkentut
Sesetengah wanita akan kerap terkentut kerana kedudukan baby semakin rendah..Rasanye dah lebih sebulan cam gini..hehehe..ada waktu hari tu..jalan2 depan member, leh terkentut..i buat muka selamba jer...haha..nasib la xde bau..

Kerap kebilik air
Ibu2 akan kerap kebilik air kerana saluran kencing dah ditekan oleh baby yang sudah mula bergerak ke bawah..yg ni memang betul la..kekadang tu dpt rasa dia tekan pundi kencing..tapi bila pg ke bilik air..xde pun air kencing nye..hehe.

Perut rasa memulas seperti nak buang air besar
Tekanan kepada saluran untuk buang air besar semakin terasa kerana kedudukan baby semakin kebawah..skg ni..selalunya tiap kali lepas makan jer akan terus pg ke bilik air..sangat efisien..tp pagi2..selalu nye akan sembelit dulu..

Cirit Birit
Hormon kelahiran akan menyebabkan pergerakan usus yang kerap untuk mengosongkannya bagi memberi lebih banyak ruang laluan untuk kelahiran bayi nanti..ia juga akan membuatkan ibu2 terasa loya..i selalu jer cirit dan rasa loya..makan macam2..hehe

Keputihan
Lelehan keputihan semakin banyak…skg ni..memang dah stat banyak lelehan keputihan ni..

Berat badan mula berkurangan
Berat badan ibu2 akan sedikit berkurangan atau tidak naik bila kelahiran baby semakin hamper..tiga kali check up hari tu..berat badan dah x naik2..berat baby still naik lagi just berat badan i..maintain jer..bagus jugak..pregnancy kali ni..dah naik 14 kilo dah..huhuhu


Pregnancy ke-3 ni memang langsung x dpt nk dijangka..kita lihat jer la nanti..mungkin baby nak keluar pada the actual due date kot..hehehe..doakan ea..

pssstt...saja nk update..baby memang keluar pada the actual due date..hehe

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...