Monday, 7 September 2015

3rd Pregnancy : Baby Boy??

Bila dapat tau jer pregnant, mesti x sabar nk tau gender apa..rasanya semua ibu2 @ bakal2 ibu akan rasa mcm tu..once dah tau gender..leh start shopping barang2 baby..bab shopping barang2 tu la yg syok..barang2 skg cute2 semua..geram jer..

I dah tau dah I mengandungkan baby apa..tp mana la tau..kuasa Allah..bila tiba harinye nanti..
Setakat ni dah 3 doctor confirmkan yg insyaAllah i akan lahirkan baby BOY..dari kandungan 5 bulan lagi..doc dah nampak bebird..dan sampai check up hari ni..x pernah berubah..

So ini beberapa kepercayaan yang paling biasa didengar bila mengandungkan anak lelaki. Saja jer..nak tengok betui ke x..

Kadar degupan jantung bayi anda kurang daripada 140 degupan seminit.
Yang ni kekadang betul..tp doc kata kurang atau lebih tu normal..so x tau la apa kaitan dengan gender.

Perut anda memboyot ke hadapan dan kelihatan “tajam”.
Yang ni pun betul. Walaupun ramai org kata baby I ni kemungkinan girl. Coz dari depan x berapa nampak perut..nampak leper jer..tp coz I sendiri tau cm ner rupa bentuk perut I (kena berdiri depan cermin)..memang nmpk ke depan sedikit. Sama waktu I mengandungkan anak sulong I (lelaki)..

Perut anda “rendah”.
Yang ni pun betul. Perut I memang kali ni agak rendah sedikit kedudukan. Waktu mengandungkan anak kedua (girl), perut tinggi sikit..dan agak membulat..

Anda sangat berseri-seri ketika hamil.
“Sangat” tu memang xde la..kusam je I tengok..saja try pakai produk baru time preggy kali ni..konon nak putih dan berseri2..sama je kesan dia..hahaha

Anda tidak mengalami mabuk hamil dalam trimester pertama kehamilan.
I mabuk jugak..muntah tu banyak kali gak tp x severe dan bukan tiap hari..masak pun x de mood..coz bau minyak gorengan dekat dapur tu..bg I bau tu macam busuk jer..

Anda mengidam makanan berprotein yang masin seperti keju dan daging.
Bab ngidam ni..ehm..xde lak nk makan keju dan daging..nak makan chocolate tu ada la..tp ingat lagi waktu ZIyad dulu..i gilakan ice cream dan green tea..waktu Lily..gilakan ice cream gak..yg ni..ice cream x berapa la..xde benda yg I nak sangat..mostly biasa2 jer..

Tapak kaki anda lebih cepat menjadi sejuk daripada sebelum anda hamil.
Ni susah I nak trace coz kaki I memang sentiasa sejuk jer..sebelum preggy pun..kaki memang sejuk..

Kulit anda menjadi kering.
Kulit I memang jadi kering sangat..lagi2 dekat kawasan tepi bibir..tp waktu ngandungkan Lily dulu lg teruk kering..sampai lepas bersalin kulit kering

Rambut anda menjadi lebih lebat dan berkilat semasa hamil.
Yg ni pun I rasa betul…rambut I lebih shiny..kusut tu biasa..hahaha..tp shiny..

Anda lebih mudah diserang sakit kepala.
Alhamdulillah yg ni xde la..jarang sekali diserang sakit kepala..minta dijauhkan ye..amin!!

Air kencing anda berwarna kuning cerah.
Yg ni memang betul. I rasa sebab yg ni kot I dapat rasa kan baby I kali ni boy..coz dari awal preggy..semua teka i ngandung baby girl..sorang pun xde teka baby boy..coz waktu Lily dulu..warna dia memang lain sikit..macam kuning kusam2 sikit..yg ni memang cerah..

Kesimpulannye..mostly agak betul la wives tales ni..tp ni saja2.. Alhamdulillah..kalo btl kali ni boy..org kata..selang kumbang..selang seli lelaki perempuan..kami sekeluarga cukup gembira nk menerima org baru..tp kita lihat jer nanti..mana tau kuasa Allah..tetiba kuar gegurl kan..hehe..kita terima ajer..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...