Friday, 10 June 2016

Santai Pagi di Floria Putrajaya 2016

Ni kali pertama I jejak ke Floria..Walaupun dah banyak kali acara Floria Putrajaya ni diadakan, tp x berkesempatan nk pergi..Hari tu weekday biasa..tp cuti sekolah la..dan waktu tu pun, anak I si Lily, br je baik dari chicken pox..so saja la nk bawak dia jalan2..asyik terperuk dalam rumah..sampai x nampak cahaya matahari..

Pagi2 sebelum pukul 10 pagi tu, dah sampai ke Floria Putrajaya. Thema kali ni “ Magical World of Floria” and bunga pilihan kali ni, ialah the chrysanthemum flower. Nasib baik time I datang tu, kaunter ticket x ramai..yela..i pun main terjah je pagi tu..so xde la nk beli online ke apa..ni harga ticket dia :

Royal FLORIA Putrajaya 2016 Information
Date: 27th May to 4th June 2016
Venue: Anjung Floria, Precinct 4, Putrajaya
Weekday Time: 9.00 am to 10.30 pm (Monday to Thursday)
Weekend Time: 9.00 am to 12.00 midnight (Friday to Sunday)

Royal Floria Tickets
Adults - RM22.00
Children - RM11.00

MyKad Holders
Adults - RM7.50
Children - RM3.50

Magical Garden Tickets
Adults - RM10.50
Children - RM5.50

I beli dua ticket la..sekali dengan Magical Garden Ticket. Teringin gak nak tau apa yang Magical tu..
Jom usha2 gambar2 sekitar Floria..rasanya tu part yg paling best..ambik2 gambo..tp I dtg dengan si kecil..so xde sapa nk ambik gambo i..selfie je la..hehehe..mr hubby keje hr tu..so, it’s a gurls day out la..

Masuk2 jer ke Floria..antara places yg awal i terjah..adalah ke Magical Garden..kena masuk by group..teruja jugak nk tau apa la Magical Garden ni..masuk2 jerr..gelap gelita gak la..banyak cahaya dari lampu2..menarik gak la..then diaorg tunjuk short videos..nk ambik gambo dalam ni..agak gelap..x berapa nk nampak..my opinion..ehm..susah nk ckp..i sedikit confius pun ada..hahaha..not sure what exactly is the magical garden..xde spark sangat..tp tempatnye beraircond..tu yg best..hahaha..

MAP OF THE WHOLE PLACE - JENUH NK JALAN SEMUA
WAKTU MALAM MESTI CANTIK NI KAN






ALAM FLORA
TELETUBBIES..HEHE..GINGER BREAD HOUSE

OCHOBOT??
CANDY BALLS
Makanan kat sini pun agak banyak..banyak food truck di sekitar Floria ni..air vending machine pun banyak..pagi tu..time datang..x ramai lagi..lg pun, i hari tu..x lama pun duk kat Floria ni..dalam sejam lebih jerr..lepas tu gerak balik..tengahari tu..i ada lunch date ngan mr hubby..hehehe..so i xde la try mana2 makanan dr food truck hari tu..

RASAMAS FOOD TRUCK
JUAL MAGGA MANIS PUN ADA
LU M BUKAK LAGI TIME TU..TP FOOD TRUCK DAH BERATUR PANJANG
Kawasan dia memang luas..nasib baik i pakai my outdoor shoes..si Lily lak..seronok dia..bunga2 semua warna warni..tp satu je si Lily ni..payah sangat nk posing tuk gambo..x leh nk duk diam..huhu

Dekat bahagian depan tu pulak..ada bahagian arts n crafts n also bahagian jual2 pokok..mcm nursery dah..memang cantik2 la bunga dia. tp setakat usha je la..nk angkut bawak balik..x larat..tp memang rambang mata sangat..

CANTIK NI NK GANTUNG DEPAN RUMAH

So, memandangkan this is my first time pg ke Floria and time spent kat sana pun x lama, x leh nk wat comparison dengan previous years nye Floria..tp based on other people nye experince..katanya tahun lepas lagi best..

Tp yg ni pun i pg waktu siang..ramai yg sarankan pg waktu malam..lagi best la..tp masalahnye..walaupun Floria ni dekat yang amat dengan rumah..tp jem dia..teruk sangat..so mr hubby x berapa suka jem2 cm gini..so memang xde harapan la nk pg time2 malam..tp hari tu..sempat jugak usha boat2 lampu..tp kitaorang pg ke bahagian tasik cyberjaya nye..ramai kerete duk parking situ..kitaorang siap bawak dinner lagi..makan sambil tengok boat lampu lalu..hehehe..

K, ada kesempatan, next year nk pg lagi..
K, bubbye..


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...