Monday, 20 June 2016

Rawatan telur untuk bayi demam

Hari tu, Uzayr demam panas. X susut2 demam dia. Dah makan ubat pun, still x jalan. So i try ambil initiative lain. Member ofis i sorang ni pernah bg tau i pasal rawatan telur. Katanya, telur tu dapat menarik haba dari badan dan sekaligus turunkan panas badan. So apa salahnye mencuba kan.. Bila i google2..terjumpa info di bawah ni. Hari tu, i buat pakai 2 telur sahaja. 

Info di bawah ni I dapat dari majalahpama.my

1. Basuh telur dengan bersih dan rebus hingga masak sepenuhnya.

2. Kupas kulit telur dengan sebaiknya dan jangan sampai pecah.

3. Balut telur menggunakan napkin atau tuala bersih (I pakai kain lampin jerr). Ketebalan kain untuk membalut berdasarkan suhu telur.

4. Golek-golekkan telur di seluruh badan anak yang demam terutama di kawasan yang panas. Golek selembut mungkin bagi mengelakkan telur pecah. Berbual dengan anak untuk memastikan dia boleh duduk diam sambil berdoa dalam hati supaya diberikan kesembuhan segera kepada anak.  (Anak i kecik lagi. Bila i golek2 kan telur kt badan dia..dia mungkin x bp selesa la kot..asyik tepis je telur tu..)

5. Apabila telur sudah suam, boleh keluarkan daripada kain lapik. Anda akan nampak telur sudah mula menggerutu. Abaikan keadaan telur dan teruskan menggolek sampai telur sejuk (lebih kurang setengah jam proses menggolek telur).

6. Ketepikan telur dan biarkan telur dalam masa 10 hingga 15 minit. Kemudian pecahkan telur putih dengan berhati-hati. Anda akan nampak kuning telur menggerutu.

Ni gambar telur tu. Dua kali I buat dekat Uzayr. First telur yg golek kat badan dia, bila bukak telur tu, telur kuning dia memang banyak menggerutu. Pelik jerr bila i tengok telur tu..hehe. Second time I buat, just beberapa minit lepas yang first. Bila bukak jer telur tu, bahagian kuning dia, still menggerutu lagi tp x sebanyak yg first..Tp bila buat rawatan ni, xde la terus menerus suhu badan dia turun tp I tengok memang ada perubahan la selepas golek2 tu..pelan2..suhu dia akan turun..I buat ni time pagi. Alhamdulillah, by petang, suhu badan dia dah start nk ok.

FIRST TRY

SECOND TRY

Lepas ni, boleh la mencuba lagi rawatan ni sebagai alternative bila anak dilanda deman panas.
Dugaan 2016, memang banyak kali anak2 i x sihat.. so memang banyak kali mencari info2 pasal cara2 nk kurangkan demam. Lagi2 tuk bayi kecik bawah setahun. Kalo ada cara2 lain, boleh la inform..




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...