Monday, 16 November 2015

Pengalaman Bersalin Anak Ketiga

Anak yang ketiga ni..memang x dirancang..anak yang kedua belum lagi cecah usia 2 tahun..dah ada adeq baru..apa pun, pengalaman mengandungkan anak ketiga..xde yang teruk..Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan ketika mengandungkan anak yang ketiga ni..syukur sangat2..

Based on pengalaman dulu..dua2 anak I dilahirkan sebelum 38 minggu lagi..jadi bila masuk je minggu ke-38..i dah start berjaga2..dah start mintak work from home..mula jer minggu 39..i dah start cuti from work…mendebarkan jugak coz asyik tertanya2…bila baby nk keluar ni..

So.here’s my story..

29th September 2015
Pagi tu I ada weekly check up..my 40 week check up actually dekat Hospital An-Nur Bangi..time jumpa doc khamsiah tu pun..dia pun dapat merasakan yg I kemungkinan akan bersalin hari tu atau dalam masa 2-3 hari lg..so time check up tu..dia ada check bukaan..katanya dah 3 cm..tp I dibenarkan balik coz I xde rasa sebarang contraction pun..so I balik la..dalam tengahari ke petang..i dah start ada bloody show..kemungkinan jugak dari check up td coz doc ada seluk tuk chek bukaan..tp makin lama..makin byk lak darah..tp contraction lum rasa lagi..i dah mintak my mom datang hari tu..tuk jage dua lg anak I tu kalo I betul2 jadi nk ke hospital..malam tu..i dah stat rasa mild contraction..so I mintak mr hubby hantar ke hospital..so bila sampai je ke hospital..check2 bukaan..still 3cm..huhuhu..tp doc suh admit terus..waktu tu dah hampir tengah malam..

30th September 2015
So bermula la episode contraction sepanjang malam..dalam kul 3 pagi tu..i dah start contraction yg kuat2..so I panggil nurse..last2 doc check..kata bukaan still 3cm..i macam what??? Sakit dah lama..tp still x bukak2..huhuhu..i x dpt nk tido pun sepanjang malam tu..dalam kul 7 pagi..diaorang suh I masuk labour room..waktu dalam labour room tu..doc check..bukaan baru 4cm..doc pun merasakan yg bukaan I agak lambat..walaupun I dah start contraction yg kuat2..so akhirnya doc pecahkan air ketuban i..waktu pecahkan air ketuban tu..keluar air kaler ijo..doc inform..baby dah start berak..so..doc bagi tau..kalo by petang x bukak2 jugak..akan induce..i dgr induce jer…terus I jadi fobia..anak first induce all the way..xde bukaan langsung..coz air ketuban dah stat kurang..

So dalam kul 9 tu..dah start contraction yang giler punya kuat..i kena pakai oksigen mask lagi..coz takut baby x dpt oksigen..bila doc check..br 5 cm…waktu tu..i siap inform mr hubby lagi yg I nk opt for ceaser..coz memang rasa x terdaya time tu..dgn x tido satu malam menahan contraction..huhuhu..ada jugak rasa mcm give up..tu yg dok asyik fikir pasal ceaser..bila difikirkan balik..nasib baik i still diberi kenikmatan untuk bersalin normal..

After a while..nurse check..dah 8cm..so dia dah start panggil doc..time tu I dah dpt rasakan yg baby mcm nk keluar..tp nurse suh tahan dulu..tunggu doc..i siap terberak sikit sebelum bersalin..mmg out of my control..huhuhu..sebelum tu..i dah mintak dia keluarkan air kencing dulu..

So bila doc sampai ajer..i terus push..dalam 3 kali..Alhamdulillah..baby keluar..akhirnye..baby keluar tepat pada due date : 30 September 2015..pukul 10.42 pagi..

Lepas tu..doc inform..akan bagi I ubat tido dulu coz I semalaman x tido..black out terus lepas tu..hehehe..bangun2 jer..semua senyap sunyi…mr hubby dah keluar dr labour room tu..so ternampak nurse kat situ..trs I bertanya berat baby..nurse bagi tau..3.4kg..i macam..huh?? coz pg semalam..check..ukuran baby dlm 3 kilo jer..first time baby I cecah 3 kilo..sebelum ni..semua 2.8.kg and below..mgkn jugak coz kali ni sampai 40 minggu..

Doc ada inform during ward visit dia..yg dia ada gunting sedikit coz dia nampak mcm nak koyak...dia merasakan yg laluan i tu..x dpt nk bukak sepenuhnye..kali ni jahitan agak banyak jugak..


Apa pun, pengalaman kali ni..memang yg tercabar diantara yg tiga..coz contraction tu lama..n bukaan x bukak2 walaupun ada contraction..apa pun..baby sihat..and its a BOY…Ziyad & Lily ada adeq baru..terus I bg tau mr hubby..lepas ni..memang kena jarak kan preggy..trauma gak lepas bersalin hari tu..hehehe..

So, that's my experience..a day that i would never forget..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...