Wednesday, 28 March 2018

Short Trip to Port Dickson 2018 – Glory Beach Resort

Banyak sebenarnya entry tertunggak untuk travel 2017. Tapi xpe..we take it slow. So I tulis dulu, travel entry 2018 dulu. Coz itu yang fresh lagi dalam ingatan. Haha.

Family Day sebelah mr hubby tahun 2018 kali ni di Port Dickson. Pada mulanya xde la nak join cause mula-mula ingatkan x ramai yang pergi. Plan asal bukan family day pun. Last minute baru kitaorang tau yang kitaorang je yang x ikut. So, last minute tu jugak la booking bilik. Kami share bilik dengan adik ipar. So book via Traveloka untuk 3 bedroom di Glory Beach Resort PD. Kami pergi satu malam jer ni. Yg lain, ada yang pergi 2 malam. 

Memandangkan rumah dengan PD ni x jauh mana, so kami bertolak sebelum tengahari. Plan nye nk buat BBQ bila dekat PD nanti. So kami bawak Kambing perap untuk BBQ tu nanti. Kenapa Glory Beach Resort? Cause salah satu ipar duai ada dapat bilik murah. Tp kami x dpt la bilik yang murah tu. Kami kena bayar harga standard saja. Tp nasib baik la share cos for me, harga dia macam mahal sikit la. 

Time nk check in, yang ni first time I alami tau. Kami sampai dalam sejam awal. Kaunter check in langsung x mau layan. Katanya pukul 3 baru leh check in. Tp pelik jugak. Fully book ke sampai xde bilik langsung. So dalam pukul 245, I beratur balik. Time ni, barisan dia mak aii, panjang giler, tp I layan kan saja. Kalo x, bila pulak nk check in nye. Nasib baik check in cepat. Time ni I x tau lagi tp rupanya kena mintak remote TV dekat kaunter. So sesiapa nk pergi, mintak awal-awal remote tv tu coz bila dah masuk bilik, x jumpa remote, dah malas dah nk turun balik mintak dekat kaunter. Terpaksa jd McGyver cari mana button dekat TV. Hahaha. McGyver la sangat kan. 



Masuk je bilik, dapat view kearah swimming pool. For me, Glory beach ni agak besar. Boleh accommodate ramai orang dalam satu masa. 3 bedroom kami ni, dua yang besar (two singles beds) dan satu bilik yang one single bed la. Bilik air ada dua. Dalam setiap bilik yang besar la. Kalo dewasa tu, dalam 5 orang la cun-cun. Tp coz kami 4 dewasa, yang lain semua comey-comey, so just nice la. Ruang TV pun ok. Luas. Anak-anak ada space lagi untuk berkeja sana-sini. Ada ruang dry kitchen, tp yg x best nye, faucet dia bocor. So tiap kali bukak, terus melimpah atas meja. Dah jadi satu hal nk mengelap. 








First glance dh tau yang resort ni agak lama. Dari segi kebersihan bilik, bg I ok lagi. Just ada bocor sikit, tandas x leh flush, ada satu kunci saja dan remote xde dlm bilik. Dari segi lain pulak, water heater n pressure ok, kuat. Aircond pun sama, kuat lagi. Overall, boleh diterima lagi walaupun ada minor defect sikit. Dr segi design, memang nampak old school sikit la, tp for me, I ok jer. Hehe. Anak-anak memang excited la, diaorang mmg suka tido-tido hotel ni. 



Yang paling best, sangat dekat dengan pantai ok. Turun je leh bukak kasut, main pasir. Petang tu, air belum pasang lagi so budak-budak seronok la mandi. Tp macam biasa, budak bandar, bila kaki cecah je pasir, terus rasa geli la, itu la ini la. Hahah. Adoi, sabo je la. Tp lepas tu, nasib dah ok. semua duk main sand castle and mandi manda.




Dari segi breakfast, x banyak choice tp yang ada pun agak sedap jugak. Ada
 pancake, bubur, nasi lemak, omelette station, mee goreng, roti bakar, salad bar dan macam-macam lagi la. Tp pagi tu, agak ramai dalam satu masa. Nasib dapat jumpa table yang kosong. I sendiri x pernah tengok resort yang sepenuh ini. Memang ramai. 




Ada juga mini palyground bersebelahan dengan pool dia. Swimming pool dia ada dua, satu dewasa dan satu lagi untuk kanak-kanak. Ni jugak kiranya first time I tengok, swimming pool dia penuh dengan manusia. Padat giler. Termasuk kitaorang sekali la. Dah anak-anak duk memintak nk mandi, so kami pun layan kan saja. Semalam dah mandi pantai, so hari ni mandi swimming pool pulak. Hari tu, slide tu under construction lagi. Kitaorang x lama pun mandi, dalam sejam saja. I x berenang pun, Sejam tu duduk dekat tepi pool. Rendam badan tengok anak-anak. 



Dekat Glory ni ada juga Mini Petting Zoo tp ada masa-masa dia la. Kami x masuk pun, just jenguk-jenguk saja. Ada arnab, turtle dan burung rasanya. Tp hari tu I nampak bunny saja la.



Malam sebelumnye, kami membakar di bahagian yang dibenarkan untuk BBQ. X silap kena bayar tuk BBQ dekat tempat dia. X termasuk dalam pakej bilik. Malam tu, memang ramai yang buat BBQ. So kalo nk dapatkan port yang best, memang kena chop awal-awal. Kami dapat dekat hujung-hujung. Tp agak private jugak la. Sampai ke malam kami BBQ. Banyak giler makanan. I tukang membakar sosej. Sampai kesudah duk membakar. Hehehe. Anak-anak pun ada yang dah tido time tu. Lps tu jenuh la pulak nk mengangkat sampai ke bilik. 

Overall, for me, tempat ni ada pro n cons. Pro dia, yang paling best, dekat gilerzz dekat pantai. Turun je dari hotel, leh jejak pasir dah. Leh terus terjun, bila air pasang. Dari bilik pun, pemandangan memang cantik sangat. Rasa damai je. Pool pun agak besar. Ada pelbagai aktiviti untuk anak-anak. Rasanya ini diantara winning points hotel ni. Bilik agak selesa tp for me, agak mahal sedikit untuk keadaan bilik dan facilities yang I nampak hari tu. Tp itu just my opinion. Apa pun, I had a blast that weekend.

❤❤


3 comments:

  1. time cuti sekolah kalo rmi mmg tk dpt la kot check in awal..biasa kalo ada bilik kosong sure dpt kn check in awal...ler remote tv kena amik kt kaunter...dlu pernh stay juga tp tkde plak camtu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time pergi ni weekend biasa tp memang ramai giler. Rasa kalo cuti sekolah, confirm full house.

      Delete
  2. Pernah stay sini last 6 years mcm tu. Bilik memang old school lah. Tapi bagusnya besar. Yang lain ok lah. Dulu takde petting zoo tu semua.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...