Tuesday, 30 June 2015

3rd Pregnancy : Baby mengeras pada usia 26 minggu

Salam Ramadhan semua!!

Sejak dua menjak ni..i perasan baby selalu sangat mengeras..dan waktu feveret dia..time2 maghrib tu..time2 nak buka2 puasa..dan berlanjutan sampai la ke malam..sampai senak dibuatnye..dan selalu nye kalo dia mengeras..lama jugak la nk kembali biasa..i sebenarnye dah start risau..cepat sangat la pulak baby mengeras ni..takut boleh cetus early labour la pulak nanti..

Waktu mengandungkan anak pertama n kedua dulu..ada jugak rasa baby mengeras ni..tp dah nak dekat2 due date..kali ni..awal pulak dah start rasa..baby kali ni..kedudukan dia..sentiasa di bahagian bawah..i x pernah rasa pergerakan baby atas dari pusat..baby kali ni pun sangat aktif waktu malam..siang..dia senyap jerr..bg mama nyer bekerja dekat ofis dengan aman ye..dan selalu nye kalo waktu baby dalam perut dia aktif sekian masa..bila dah keluar pun..akan ikut pattern yg sama..kalo gini gayanya..memang jenis jaga malam la nampaknye..huhuhu

Hati mana yg x risau..mana x nye..kandungan i ni baru je 26 minggu..risau kalo tetibe preterm pulak..mintak2 la di jauhkan..so mula la I start google2..kenapa baby mengeras ni..so, ni some of the info yg I jumpa dari mr google :-

Antara sebab2 kenapa perut menegang semasa mengandung : 

1. Bayi bergerak dengan aktif
2. Ibu sangat aktif
3. Semasa senaman atau membawa barang berat
4. Perut penuh
5. Mengurut perut
6. Semasa atau selepas hubungan seks
7. Dehidrasi

Bila baca ni..memang I aktif pun..jaga dua lagi budak kecik..dan jugak selalu naik tangga..rumah dua tingkat..nak buat mcm mana..penat2 pun kena naik jugak..doctor pun hr tu ada pesan..supaya jgn aktif sangat..huhuhu..dan juga mungkin sebab musim puasa dan cuaca pun agak panas akhir2 ni..dehydrated sikit..lagi2 I still breastfeeding anak ke-dua..lagi la rasa dehydrated..

I pulak..selalu jugak angkat anak i yg kedua tu..manja terlebih..selalu nk di dukung..bawak dia naik tangga lagi..fuhh..ehm..mgkin sebab tu jugak la kot baby selalu mengeras..

Cara-cara menangani perut mengeras semasa hamil:

1. Tukar aktiviti atau posisi
2. Berehat lebih lama
3. Minum air secukupnya (sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong sehari)
4. Buang air kecil dengan kerap
5. Tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan
6. Usap perut perlahan-lahan

Tiap kali baby mengeras..i terpaksa duduk n tarik nafas panjang2..bg lega sikit..dan I selalu pesan kat baby.."jgn mengeras lama2..cian mama"..nak berehat lama2 tu..payah la jugak..busy je memanjang..huhuhu..hopefully..pregnancy kali ni..smooth sampai la ke delivery..aminn!!

Doa2 kan ye ;)




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...