Tuesday, 7 July 2015

Cerita Anak : Ruam satu badan – Marine Essence Soap dan VCO Tropika

Sewaktu ambil Lily dari taska harian dia hari tu, I perasan yg tangan dan leher dia penuh denga ruam2 merah..taska bg tau mungkin Lily kena ruam panas ajer tu.. coz cuaca hari tu memang panas pun..tp hati dah start risau..takut benda lain..so esoknye..i tengok..ruam tu x susut2..so i letak Shaklee Herbal Blend dan bedak merah tu..bg dia jgn garu sangat..Shaklee Herbal blend tu dpt melembapkan kulit si Lily..tp x dpt nk prevent dia dari garu2..lagi2 waktu tido..

So sehari lepas tu..tengok x susut2 jugak ruam dia..so terus bawak pi klinik..Lily x demam bila dapat ruam2 tu..hati dah start risau kalo Lily ada eczema.. tp bila jumpa doctor, doctor rule out a few diseases la..katanya bukan HFMD, bukan Eczema (fuhh lega), dan juga bukan denggi coz x demam..doc pun inform yg ruam tu bukan ruam panas..so conclusion dia..Lily allergic to something..probably makanan atau persekitaran..i terus terang dekat doctor tu..i ada bagi minum soya, bubur lambuk (ada udang kering) dan Nutella minggu tu..first time Lily makan..so x sure la mana satu yg menjadi penyebab..lagi satu..Lily ni baru jer lepas warded..so takut effect ubat-ubatan yg dia tengah makan..haih..tp doc ada prescribe ubat allergic la tuk si Lily makan..kalo x susut jugak..kena refer balik la..dan jugak calamine lotion tu..ubat sapu kaler pink tu..tuk elak gatal2..

Lily skg memang dah pakai Sebamed Body Cleanser coz kulit dia sangat la sensitive..tp xde kesan sangat pakai sebamed ni.. Kalo gigit nyamuk pun, mesti lambat nk ilang parut..i google punya google, ada beberapa produk yang selalu parents guna untuk anak with sensitive skin..

MARINE ESSENCE SOAP
So bila google2 tu..baca review parents pakai sabun ni untuk anak2 kulit sensitive atau kulit eczema..selain tu..ramai jugak yg suh pakai MooGoo punya brand..brand tu pun nanti nak try jugak la..tp as for now..coz ruam dia x susut2..so i beli marine essence soap tu dulu..try and error la..

Marine Essence Soap – Yang ni keluaran produck Hai-O. Nasib la ada pengedar dekat ofis..so I beli terus dengan dia jer la..saja nk try..mana la tau berkesan..balik tu jer..i terus mandikan lily dengan sabun tu..sabun tu memang wangi sangat..sabun ni yg penting paraben free dan also dibuat dari bahan2 semula jadi..garam buloh, Pheno-Sfe, ekstrak liquorice, minyak tea tree, vitamin e, gliserin dan aloe vera..Alhamdulillah, dah beberapa hari lily pakai..ruam dah hilang dah..dan kesan2 dekat tangan dan kaki dia pun makin pudar..sabun ni banyak tau buih dia..so budak seronok la mandi dengan buih yg banyak2 ni..hehehe..skg i pun pakai sabun ni tiap kali mandi..hehehe..

RUTIN HARIAN LILY
Lepas I mandikan dia dgn sabun Marine Essence tu, I akan sapukan Tropika VCO - Baby Hair and Body Oil (lavender) – yg ni memang I nk beli tuk baby newborn I nanti tp coz Lily dah suffer from ruam2 kat badan dia..i terus beli awal..tuk bagi dia pakai..i pernah jer pakai VCO tropika ni coz adeq I guna dekat anak dia..so I tumpang2 sikit..hehehe..so now..tiap kali lps mandi n sebelum tido..i letak kan VCO tu..ruam2 dia dah x merah dah..just tempat yg dia garu2 tu..dah start menjadi kasar dan meninggalkan parut..hrp2 dapat la smooth kan balik kulit dia..i suka sangat bau minyak VCO lavender dari tropika ni..

So skang, tu la rutin mandian si Lily..mandi dengan sabun marine essence, then disapukan minyak VCO Tropika..memang wangi la dia lepas mandi..dia pun seronok jer..i tengok parut still ada lagi tp sudah start pudar2 sikit..lagi2 parut2 yg baru kesan dari di garu hari tu. So hopefully lepas ni..cantik la kulit si Lily..leh la lepas ni melaram pakai skirt..hehe..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...