Monday, 17 November 2014

Plant Nursery @ Bangi

Sebenarnye..x de plan pun nak mencari plant nursery dekat Bangi..hr tu usha perabot and bar stool saja..petang2 tu..i ajak pg cari bunga2 utk letak dkt depan rumah..so memandangkan dah dekat Bangi..google la nursery2 yang ada..keluar la dua nama nursery ni..

1-Lily Garden Nursery


Sederet dengan Kilang Sony..terletak betul2 di tepi jalan..masuk2 aje..memang banyak jenis bunga2 yang ada..memandangkan I x arif pasal bunga2 atau jenis2 tanaman ni..so susah I nak explain apa yang ada..hehehe..kena belajar ni..meh kita tengok gambar2 yg sempat I snap..ada jugak yang kitaorg berkenan..kitaorg mencari yg senang dijage..yg x perlu banyak maintenance..masing2 busy..takut x tersiram pulak pokok2 tu nanti..menarik gak bunga2 kat sini..






2-RISDA Plant Nursery


Betul2 sebelah Ana Petai Ikan Bakar Bangi..berdepan dengan Lily Garden ni..Time kitaorang datang..ada wedding berlangsung kat situ..nasib wedding tu dah setel..nursery dia di bahagian belakang sikit..bunga2 dan tanaman kat sini..berbeza sikit dengan yg kitaorang usha dekat Lily Garden tu..tp kitaorang berkenan dengan dua jenis ni..so lastly kitaorang beli la jugak..hari tu baru je lepas ujan..so lecak sikit kat situ..

Diaorang boleh jugak wat landscaping..teringin nak ada mini garden dan fountain yang comey..tp kena tengok budget jugak la…we start small..beli sikit2 dulu pokok2 ni..hehehe..

Ni antara gambar2 yang I sempat snap..





cantik kan pokok daun putih2 ni..
Pokok apa yg kitaorang beli??..jeng jeng jeng..i sendiri x tau nama dia apa..hahaha..main beli jerr..

Kitaorang beli version yang kecik jerr..pokok2 yang kitaorang beli ni x perlu cahaya matahari sangat..n just siram dlm 2-3 seminggu..org kat nursery tu siap bg tau..utk dpt daun2 yang berkilat..letak ais dlm tu..biar cair..nanti kitaorg nak try la..heheh..kena tingkatkan ilmu lagi ni dlm gardening..hehe..

Dari segi harga..ehm..susah nk cakap coz x tau sangat range harga bunga2 ni..apa pun..2 nurseries, worth checking out..

K, chow for now..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...